Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjena na čelu DORH-a

Tko će biti novi glavni državni odvjetnik? Odbor za pravosuđe saslušao kandidate i odlučio kome će dati podršku

Nikša Wagner
Nikša Wagner Foto: Screenshot
Četiri kandidata za čelno mjesto u Državnom odvjetništvu na saborskom Odboru za pravosuđe predstavili su svoje programe i odgovaraju na pitanja članova Odbora i saborskih zastupnika.

Prvi se na Odboru za pravosuđe predstavio odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, potom sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i na koncu zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Pročitajte i ovo Mike Jeffries JEZIVE OPTUŽBE FBI istražuje moćnog direktora čuvenog brenda: Trgovao ljudima i mladiće godinama prisiljavao na seks?

Odbor za pravosuđe je dao podršku svim kandidatima. 

S četvoricom kandidata razgovarat će i Vladino povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Wagner o percepciji javnosti o radu DORH-a

"Smatrate li da je loša i razočaravajuća percepcija o radu DORH-a?", upitala je zastupnica Dalija Orešković.

"Što se tiče obrade predmeta, mi smo samo jedan od kotačića u nizu. Ljudi su nezadovoljni. Državni odvjetnik se treba držati zakona i dokaza, ne može izvršiti državni udar, to nije zakonito", rekao je Wagner.

Upitan je što to po njemu znači domoljubno vođenje DORH-a, koje je spomenuo.

"Jedna od percepcija u javnosti, posebno braniteljskoj je da je DORH na neki način sumnjiv po pitanju obrane nacionalnih interesa. Percepcija je da se daleko više naglaska dalo na procesuiranju počinitelja zločina iz naše vojske, u odnosu na neprijatelje. To ne mora bit točno, a državni odvjetnik mora pokazati i objasniti da to nije tako", rekao je.

"Borit ću se za veće plaće" 

Zastupnica Urša Raukar osvrnula se na, kako je istaknula, kadrovsku devastaciju DORH-a i nedovoljno sredstava. Upitala je Wagnera hoće li se boriti za još veći proračun kako bi osigurao neovisnost DORH-a.

"Slažem se s vama. Treba ići na popunjavanje zamjeničkih mjesta. Borit ću se za što veće plaće. Ljude treba motivirati", odgovorio je Wagner.

Wagner - "Percepcija pravosuđa je jako loša" 

Na sjednici Odbora za pravosuđe nakon stanke predstavlja se i posljednji kandidat za glavnog državnog odvjetnika - zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

"Vezan sam za kazneni odjel Državnog odvjetništva 30 godina. Ovo mi nije prva prijava, kandidirao sam se prije četiri godine, ali tad nije bilo predstavljanja pred Odborom. Imamo krizu vođenja Državnog odvjetništva, to je velik problem kad nemate odgovarajućeg vođu i to uzrokuje čitav niz negativnih posljedica", rekao je na početku.

"Odlučio sam se javiti na natječaj. Neću biti žalostan ako me ne izaberete. Percepcija pravosuđa je jako loša. I ja imam jako loše mišljenje o stanju u pravosuđu. Mogu obećati etično i domoljubno vođenje Državnog odvjetništva."

"Morate izabrati nekoga tko će dostojanstveno, stručno i pošteno predstavljati DORH. Dužan je provoditi politiku koju su propisali Sabor i Vlada, a s druge strane, mora osigurati maksimalnu neovisnost", rekao je Wagner. 

"Mislim se najviše posvetiti općinskoj razini, mladim kolegicama i kolegama, to je jako važno. Bitno je s kim na najnižoj razini komunicirate", dodao je. 

Mladen Dragičević - "Moja osobna pobjeda"

"Državno odvjetništvo nije neprijatelj građana, ono je prijatelj građana i tu je da pomogne građanima i desilo se to da su sudovi postali veliki otežavajući faktor u ovoj situaciji", rekao je na početku kandidat Dragičević ističući kako je ova kandidatura njegova osobna pobjeda. Napomenuo je i nekoliko nelogičnosti u ustroju i napredovanju u struci te naglasio kako se trebaju otvoriti vrata mlađim kadrovima. "Veliki je problem što se zatvorio sustav državnog odvjetništva koji onemogućuje ulazak mladih kadrova". 

Nikša Wagner Mladen Dragičević (Foto: DNEVNIK.hr)

Dotaknuo se i slučaja Agrokor u kojeg su, kako kaže, uložena ogromna sredstva. "Ako ne netko zatražio krivo vještačenje, on mora odgovarati", rekao i Dragičević i naglasio važnost brze pravde te da se slučajevi trebaju brzo rješavati. Brzina rješavanja jedan je od ključnih elemenata kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe, naglasio je.  

Pročitajte i ovo Škola - 4 Ima rješenja Ravnatelji sve kreativniji, tu su i stipendije, ali nitko ne želi predavati te predmete: "To ima posljedice na znanje i vještine učenika"

"DORH je duboko korumpiran"

Na početku rasprave u kojoj zastupnici i članovi Odbora postavljaju pitanja kandidatima, zastupnici Karolina Vidović Krišto i Hrvoje Zekanović zatražili su pojašnjene načina na koji će se postavljati pitanja.

"DORH je prevažna tema, želim da pojasnite hrvatskim građanima kako se može ispitivati kandidate", upitala je Vidović Krišto, na što joj je predsjednik Odbora Mišel Jakšić odgovorio: "Nikoga ne možemo tjerati toljagom na odgovaraju na sva vaša pitanja".

Mostov Nikola Grmoja je naglasio da ovaj izbor neće ništa promijeniti u duboko korumpiranom DORH-u već to može jedino promjena vlasti. "Nakon toga će se birati novi državni odvjetnik", istaknuo je i najavio da je ovaj izbor "zadnji ples ove korumpirane većine". 

Nikša Wagner Karolina Vidović Krišto (Foto: DNEVNIK.hr)

"Bilo koje provjetravanje čini dobro sustavu", rekao je Dragičević o svojim motivima za kandidaturu u odgovoru zastupniku Stjepi Bartulici.

Zekanović je upitao Dragičevića hoće li i dalje curiti podaci iz DORH-a te kako odgovara na prijetnje Grmoje o "zadnjem plesu". Nakon što mu nije konkretno odgovorio te rekao kako on neće gledati okolo tko je kome što rekao, Zekanović mu je rekao da je od ovog trenutka diskvalificiran. Predsjednik Jakšić napomenuo je da Zekanović nije član Odbora te ne može diskvalificirati kandidata.

Upitan poznaje li Andreja Plenkovića i kakav je njihov odnos, Dragičević je rekao kako Plenkovića poznaje 40 godina. "I njega i cijelu njegovu obitelj, a njegovim dolaskom na vlast ja sam izgubio hrpu poslova, tako da je meni Plenković odmogao, a ne pomogao", kazao je kandidat za čelno mjesto u DORH-u.     

Pročitajte i ovo Duško Tanasković Nije mu prvi put Progutao žilete! Ubojica sa Zrća hitno završio u bolnici, pod rotirkama prebačen na hitnu

Emilijo Kalabrić - "Ja sam jedna prekrasna osoba"

Aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić koji se spominje i kako jedan od favorita za poziciju naglasio je u svojem predstavljaju istaknuo kadrovske probleme potkapacitiranost državnog odvjetništva, no rekao je da se stvari mogu rješavati i bez novog zapošljavanja već je problem u sustavu i mogućnosti napredovanja.

"Problem nemogućnosti zapošljavanja novih državnih odvjetnika je sustavni problem, a glavni je problem zakon o vježbenicima i polaganju pravosudnog ispita i to je greška sustava", istaknuo je. 

Nikša Wagner Emilijo Kalabrić (Foto: DNEVNIK.hr)

DORH treba dobro prodrmati 

Kalabrić je za sve ove probleme ponudio, kako kaže, vatrogasna rješenja, koje se odnose i na izmjene ZKP-a među kojima i o nadležnosti državnih odvjetništva, što bi riješilo i veliki broj neriješenih predmeta i nedostatak kadrova, naglasio je.

Zastupnik Bartulica je pak rekao kao je za pomak naprijed u DORH-u potreban netko izvan sustava, jer se prema svemu pokazuje kako dosadašnji sustav nije dobar te da sustav treba dobro prodrmati. Kako je Kalabrić upravo kandidat iz sustava, to je, prema Bartulici, minus za ovog kandidata.          

Kalabrić mu je odgovorio kako smatra upravo suprotno, da bi bilo loše da dođe osoba koja nije u sustavu i izvan sustava je. 

Upitan je li on favorit Plenkovića te da je dobio zeleno svjetlo zbog povezanosti s ministrom Ivanom Malenicom, Kalabrić je rekao kako nije imao kontakt s politikom te da Malenicu nije poznavao dok nije postao ministar. "Nikad s njim nisam popio kavu", rekao je Kalabrić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koruptivna kaznena djela Velika akcija USKOK-a! U tijeku su uhićenja, pod istragom više od 40 ljudi, navodno i neki policajci i djelatnici Ministarstva gospodarstva

"Možda će ovo zvučati prepotentno, ali mislim da sam jedna prekrasna osoba, idealna za glavnog državnog odvjetnika, ali to moje mišljenje seže samo do granice samopouzdanja i samopoštovanja strogo pazeći da ne pređem u granicu prepotencije i ostalih slabosti duha. Nemojte glasati za mene ako očekujete da budem poslušnik onoga tko me predlaže jer će se razočarati", rekao je između ostalog Kalabrić.

"Ovo je katastrofa"

Peđa Grbin uputio je kritiku Kalabriću jer u svom programu nije stavio veći naglasak na borbu protiv korupcije te ga je pitao što će učiniti da USKOK bude funkcionalniji i što planira po pitanju činjenice nemamo ravnatelja USKOK-a.

Nikša Wagner Peđa Grbin (Foto: DNEVNIK.hr)

"Posebno sam razradio pitanje USKOK-a", kazao je Kalabrić. "Moje poimanje njegove uspješnosti, organizacije i rada svelo bi se na pet točaka - adekvatan zakonodavni okvir, dostatni ljudski i materijalni resursi, proaktivni pristup, međuinstitucionalna i efikasna međunarodna suradnja" te krenuo objašnjavati točku po točku, no Grbin je replicirao "Zašto sve ovo niste napisali u programu kad je to ključno?"

"Ovo što ste sada rekli je katastrofa da vi želite osloboditi USKOK od nadzora nad javnim dužnosnicima koji donose odluke u predmetima građanima, pa što će nam onda USKOK? Možemo ga i ukinuti", istaknuo je Grbin.  

Pročitajte i ovo Vojni tečaj - 3 30 dana Uvodi se obvezna vojna obuka? Otkriveno što bi učenike moglo dočekati nakon srednje škole

"Turudić je kao maratonac trčao počasni krug" 

Grmoja je rekao kako ga duboko zabrinjava da kandidat dolazi iz dijela državnog odvjetništva gdje mafija ima svoj grad. "To je Zadar i zadarska županija. Rekao je i kako mu čestita jer je očito da ga je vladajuća većina te dodao i da se nada da će sve što je naveo u svom programu i ispuniti, no zabrinjava ga što je u sustavu već 27 godina iskustva te da ima ogroman teret nečinjenja i neprocesuiranja.

Grmoja je naglasio kako zadarsko državno odvjetništvo sada, 30 godina nakon rata, podiže optužnicu za ubojstvo djeda hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića te pitao "Što ste radili dosad? Što je državno odvjetništvo u Zadru po tom i drugim pitanjima radilo dosad i što ste radili po pitanju obračuna s korupcijom koju stavljate kao zadnju točku svog programa?".

"Vidim, Zekanović vas nije napadao pa mi se čini da ste vi taj, a Turudić je kao maratonac trčao počasni krug, da ga se preko medija razvaljivalo, ali čini mi se da ste vi taj. Čestitat ću vam jer vas je očito vladajuća većina izabrala i nadam se da će ono što ste ovdje rekli i biti tako, ali sumnjam zbog miljea iz kojeg dolazite i zbog onoga tko vas je izabrao", rekao je Grmoja.

Na izjavu da mafija ima grad Zadar i zadarsku županiju, reagirao je Zekanović koji je to nazvao neskrivenim prijetnjama Grmoje naglasivši kako ga jako smeta kad se njegov grad naziva gradom mafije i njegove građane mafijašima. "Ja ću biti taj koji će braniti i Zadrane i Šibenčane, bilo to vama pravo ili krivo", rekao je Zekanović.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A2 Zagreb-Macelj 1 - 14 Vozilo uništeno FOTO/VIDEO U užasnoj nesreći poginuo mladić (21): Vozio je čak 230 km na sat

Ivan Turudić - "Moj je motiv opće dobro"

Na početku izlaganja svog programa Ivan Turudić, jedan od favorita za poziciju, naveo je kao i kandidati prije njega, veliki problem s popunjavanjem radnih mjesta u državnom odvjetništvu. "Svjedoci smo percepcije koja je vrlo važna i ona je nedvojbeno loša", naglasio je govoreći o stanju u DORH-u. Kazao je kako se USKOK treba baviti samo najtežim oblicima kaznenih djela te osnovati Visoko državno odvjetništvo.  

"Mislim da više nikada više neće biti konferencija za medije kakvih je bilo ranije. Mislim raditi samostalno i neovisno", kazao je u predstavljaju Turudić.

Za pitanja kandidatu prijavili su se gotovo svi prisutni u dvorani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Počinje isplata Na račune više od 7000 umirovljenika sjeda 120 eura, idući mjesec bit će i više  

Rimac, Mamić, Herman... tko sve je bio kod Turudića?

Sandra Benčić Turudića je priupitala o njegovim oprečnim izjavama o kontaktima s Josipom Rimac, kada je prvo rekao da nije pa da je bila kod njega i tražila intervenciju u slučaju navodno Bačićeva brata u slučaju Vjetroelektrane

"Priznali ste da je gospođa Rimac tražila ubrzavanje jednog slučaja i da ste joj rekli kako ne možete tako intervenirati. Rekli ste da se ne sjećate o kojem je slučaju riječ pa vas pitam, je li riječ o bratu gospodina Bačića?", kazala je Benčić.

Turudić je odgovorio kako je bio u kontaktu s Rimac no da ju je odbio. "Govorio sam istinu, primio sam ju kao predsjednik suda na njezin zahtjev no prekinuo sam razgovor nakon što sam upitao radi li se o tom predmetu".

O istoj temi Turudića je pitala i Dalija Orešković koja je podsjetila na riječi Josipe Rimac koja je rekla kako je s Turudićem u jako dobrim odnosima u vrijeme kada se već za nju govorilo da je povezana s raznim kriminalnim radnjama. Turudić je rekao kao je već sve odgovorio kolegici Benčić.

Upitan o zapisnicima s izjavama svjedoka koje se mogu čitati u medijima, te stvara li to pritisak na sudske djelatnike, Turudić je rekao kako javna neovlaštena objava o iskazu svjedoka u medijima ne pridonosi efikasnosti postupka. "To možda za mjesec dva postane nezakoniti dokaz, a voajeri se naslađuju. Druga strana može se pripremiti na taj način, a možda te osobe neće niti biti svjedok", odgovorilo je o problemima oko curenja podataka iz istrage.   

Urša Raukar upitala ga je o žalbi Marija Mamića, sina Zdravka Mamića koji je Turudićev prijatelj te naglasila kako se nije izuzeo iz tog slučaja. Zatražila je od njega očitovanje kako će biti objektivan i pravedan s obzirom da široki krug ljudi s kojima je povezan.   

"Nisam donosio nikakvu odluku u slučaju Marija Mamića", rekao je. "Napisao sam dopis u kojem smo tražili da dostave cijeli spis, i samo sam tražio da nam se dostavi cijeli spis i to vam je cijela istina", rekao je. 

Nikša Wagner Ivana Kekin (Foto: DNEVNIK.hr)

Ivana Kekin je upitala Turudića odluci o Vinki Luetić-Herman, majci predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana kojoj je Turudić preinačio kaznu iz zatvorske u uvjetnu što je on, kako je napomenula, pojasnio jačanjem povjerenja u pravosudni sustav. 

"Radilo se o izvanrednom pravnom lijeku", rekao je i napomenuo da misli da nitko ne treba biti žrtva 15-godišnjeg kaznenog postupka".

Odgovarajući Arsenu Bauku o njegovoj povezanosti s HDZ-om, rekao je da je naravno da je HDZ odlučio da će biti izabran za suca, napominjući da je u to vrijeme sudbeno vijeće tako odlučivalo te da je jedno vrijeme bio pomoćnik ministra pravosuđa. "I naravno da je o tome odlučivao HDZ te ne vidim što je u tome sporno", rekao i naglasio da o njegovim sudskim odlukama nikada nije odlučivao HDZ. "Nikad nisam bio član HDZ-a i moje odluke nikad nisu išle u prilog tome".

Nikša Wagner Anka Mrak Taritaš (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vi mislite da ja ne trebam poznavati Dragana Kovačevića?", upitao je Turudić Sandru Benčić koja je rekla da je afera s Kovačevićem jedna od velikih afera Ivana Turudića, uz Rimac i Mamića. "Nikada nisam tajio da sam upoznao Mamića prije 30 godina, no kako sam tada mogao znati što će biti Zdravko Mamić? Meni je Mamić poslao čestitku 'Sretan Božić' i ja sam mu rekao 'Hvala'. Što bih ja trebao?", odgovorio je Turudić i rekao kako je mentalna higijena koju Benčić zagovara neprimjerena demokratskom društvu. 

"Kad se družite baš s toliko ljudi koji su u postupcima, onda to malo utječe na dojam i povjerenje građana", odgovorila mu je Benčić.

Dalija Orešković potvrdila je Turudiću da on ima pravo na svoj mali krug ljudi no i oni imaju pravu propitkivati njegovu ulogu, te rekla da ga se percipira kao jednu od najmoćnijih osoba u pravosuđu te ga je pitala koji je njegov motiv da iz vrlo moćne sadašnje pozicije se prijavi na ovaj natječaj. 

"Moj je motiv opće dobro, razlika je možda par stotina eura, ali gubim neke zarade koje ne bih mogao raditi", rekao je.    

"Hoćete li imati hrabrosti pokrenuti postupke protiv Andreja Plenkovića i njegovih suradnika poput Marka Milića?", pitao je Turudića Grmoja, nakon čega su uslijedile brojne reakcije članova vladajućih.

"Nikoga se neće pošteđivati, ako dobijem mandat", rekao je kratko Turudić. 

Vidović Krišto rekla je kako je bilo otužno gledati ga kako čita presudu Ivi Sanaderu koju je, kako navodi, "doslovno iskašljao".     

 

Pročitajte i ovo Prizor nakon napada Oštra osuda VIDEO Iran raketirao Pakistan! "Posljedice će biti ozbiljne, ubili ste dvije djevojčice"

Odluku donosi Vladino povjerenstvo

Mišljenje zastupnika i članova Odbora ne obvezuje Vladu za donošenje odluke. O nasljedniku Zlate Hrvoj Šipek u konačnici će se izjasniti Vladino povjerenstvo, a novi glavni državni odvjetnik bit će potvrđen u Saboru natpolovičnom većinom. Glavni državni odvjetnik bira se na mandat od četiri godine.

Vlada je raniej osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika koje čine premijer Andrej Plenković i sedam ministara, a koji će naknadno obaviti razgovore sa četiri kandidata za budućeg čelnika Državnog odvjetništva.

Razgovore s kandidatima obavit će uz premijera potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene