Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Prašina koja se tjednima ili mjesecima skuplja na radijatorima smanjuje širenje topline, a to istodobno povećava troškove grijanja.


S obzirom na to da cijene energenata rastu bilo bi mudro uključiti radijatore u tjednu rutinu čišćenja.

Valjalo bi ih temeljito očistiti prije nego što prvi put upalite grijanje u sezoni i zatim redovito brisati prašinu tijekom zime, preporučuje savez njemačkih proizvođača higijenskih proizvoda (IKW).

Patite li od alergija, čišćenje radijatora imat će dodatan pozitivan efekt.

Radijatori izazivaju strujanje zraka, odnosno podižu čestice prljavštine i prašine u zrak, a one mogu završiti u dišnim putevima ili u očima.

  Provjereno: Željko Mihelčić Udar na najranjivije: Stariji građani bez drva, postali žrtve muljaže - "Što da radimo? Zima dolazi, nemamo se čime grijati"

Prije nego što krenete čistiti radijatore, ispod postavite krpu ili novine na koje će pasti grudice prašine ili mrtvi kukci.

Za mnoge će radijatore dovoljna biti četka duga 30 do 40 centimetara. Njome se može počistiti prostor iza uređaja i između 'rebara'.

Većina današnjih usisivača ima i poseban dodatak za radijatore.

Glasanje u Saboru Izglasane izmjene zakona o PDV-u! Zakon bi trebao pomoći građanima s plaćanjem sve većih računa za energente

Nakon što uklonite prašinu, dostupni dio radijatora obrišite vodom i nekim svenamjenskim sredstvom za čišćenje, ali nemojte koristiti spužvice s grubom površinom jer bi to moglo oštetiti lak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju