Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže nam velika promjena

Kako će hladno vrijeme utjecati na naše zdravlje? Voditeljica smjene Hitne pomoći upozorila koga će najviše pogoditi

U idućim danima stižu nam temperature ispod nule, što bi moglo utjecati i na zdravlje jer je proteklih dana bilo iznadprosječno toplo.

Niske temperature koje stižu tijekom idućih dana mogle bi utjecati na zdravlje mnogih budući da je dosad bilo iznadprosječno toplo za ovo doba godine.

O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala s Davorkom Muškardin, voditeljicom smjene zagrebačke Hitne pomoći.

"Oscilacije u temperaturi uvijek najviše pogađaju kronične bolesnike i to najčešće srčane, odnosno plućne bolesnike, pogotovo sad kod ovih zahlađenja koja se očekuju. Srčani bolesnici prilikom naglog izlaska iz toplih prostorija na hladan zrak mogu osjetiti smetnje u vidu ili stezanje i bol u prsima. Što se tiče plućnih bolesnika, hladan zrak iritira njihove dišne puteve pa dolazi do kašlja ili otežanog disanja", objasnila je Muškardin.

Pročitajte i ovo Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom?

Takvim bolesnicima, ali i roditelja male djece, dala je savjete kako se nositi s promjenom vremena.

"Bolesnici na hladnoću ne trebaju izlaziti naglo, odnosno prostori iz kojih izlaze ne bi trebali biti pretjerano zagrijani. Trebaju se adekvatno obući, uzeti šal koji će prekriti usta da se taj hladan zrak ne udiše. Što se djece tiče, ona vrlo brzo gube toplinu tako da ih treba jako dobro obući", istaknula je.

Pročitajte i ovo Mjesec dana od odrona na Jakuševcu - 2 Problemi se nastavljaju Grad najavio brži odvoz smeća od nedjelje, a sanacija na Jakuševcu još nije ni počela: "Ne znam kako netko to misli...''

Hitna pomoć, barem zasad, nema više posla nego inače.

"Uvijek imamo najviše srčanih i plućnih bolesnika, što je u skladu s vremenskim uvjetima. Imamo i povećan broj respiratornih infekcija. Pred para dana smo rekli da se Hitnu pomoć ne treba zvati osim ako nije hitno i toj još uvijek vrijedi. Ljudi se uvijek mogu obratiti svojem liječniku", zaključila je Muškardin na kraju razgovora.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene