Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fond solidarnosti

Kako se troši europski novac došli provjeriti iz Bruxellesa: "To je bio prvi takav slučaj"

Aktualno Galerija Broj obnovljenih građevina Broj obnovljenih građevina Foto: Dnevnik Nove TV Crkva Crkva Foto: Dnevnik Nove TV Obnova zgrade - 1 Obnova zgrade - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Obnova zgrade - 2 Galerija 1/4 >>
Kako se na obnovu od potresa troši europski novac u inspekciju su došli iz Bruxellesa. Jesu li našli kakve primjedbe doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Izaslanstvo iz Bruxellesa zbog obnove stiglo u Zagreb. Iz odijela u radno odijelo. U pomoć priskočili i ministri. Europska komisija u kontroli kako se troši njihov novac.

"Hrvatska je odličan primjer drugima. Mi sada pomažemo Hrvatskoj da pomogne drugim zemljama članicama", rekla je Sofia Alves, predstavnica Europske komisije

Hrvatska je iskoristila sva europska sredstva. Za obnovu javnih zgrada stiglo je malo više od milijarde eura. Tim novcem obnovljena je i Osnovna škola dr. Ivan Merz.

"Ovo nije prva delegacija EK koja stiže u školu već su je posjećivali i za vrijeme radova", pojasnio je Jurica Šperanda, ravnatelj.

Učenici su prezadovoljni osim što je škola ojačana, sigurna, škola je i dobro opremljena.

Pročitajte i ovo Premijer Plenković u avionu Put na samit Dobrosusjedski odnosi nastavljaju se i u avionu: Plenković se pohvalio fotografijom

Iz Fonda solidarnosti obnavlja se 156 škola i vrtića, 18 bolnica i više od 200 zgrada kulturne baštine. U radovima i Crkva svetog Franje Asiškog. Kada su udarili čekićem, našli su vrijedne stvari.

"U samostanu smo u mnogim zidovima našli kamene elemente bilo sakristije bilo crkve i potom smo našli preko 60 grobova uz crkvu koje smo onda arheološki iskopali i stavili sa strane", ispričao je fra Ivan Utješinović, iz Hrvatske franjevačke provincija sv. Ćirila i Metoda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izborne jedinice Plenković optužio Milanovića da je namjerno propustio potpisati Zakon: "Misle da nismo prozreli takvu zlu namjeru i zlu vjeru"

Europa je Hrvatskoj produljila rok za iskorištavanje sredstava.

"To je bio prvi takav slučaj za Fond solidarnosti, ali nemojte zaboraviti da je alokacija sredstava bila velika i sve se dogodilo tijekom COVID-a. Bila je iznimna situacija", potvrdila je Alves.

Obišli su i Banovinu. Jučer se tamo u središtu Siska urušila skela.

"To su vrlo opasni i zahtjevi poslovi. Nekad se i takve neugodne situacije događaju", komentirao je Branko Bačić, ministar graditeljstva.

Još će sutra Hrvatska odgovarati na pitanja kada je zakazan i zaključni sastanak s europskim izaslanstvom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene