Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznene prijave

Inspektorat gotovo deset puta češljao osječku tvrtku: Imali su niz nepravilnosti, poznato koje su

Aktualno Galerija Irena Zorica Ježić Vidović, voditeljica službe za toksikologiju, hzjz Irena Zorica Ježić Vidović, voditeljica službe za toksikologiju, hzjz Foto: Dnevnik Nove TV Plastika - 3 Plastika - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Plastika - 2 Plastika - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Plastika - 1 Galerija 1/4 >>
Dnevniku Nove TV je potvrđeno da je inspektorat Dravu International češljao nekoliko puta. I podnio dvije kaznene prijave, od čega jednu zbog toga što nema propisanu zaštitu od požara.

Zbog toga što nije imala propisanu zaštitu od požara - protiv tvrtke Drava International podnesena je i kaznena prijava. Potvrdio je to Državni inspektorat za Dnevnik Nove TV. Dozvolu za rad tvrtki je izdala županija. A župan kaže - nisu oni ti koji utvrđuju radi li se po Zakonu.

"Ne govorimo o uvjetima za rad nego o dozvoli za rad. Osobno nisam prijavljivao. Možda sam trebao. Prijavile su institucije koje su u službi osječko-baranjske županije", prokomentirao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Iz Državnog inspektorata ističu da nisu primili niti jednu prijavu.
U inspekciju su ipak išli, i to devet puta u protekle četiri godine. Osim kaznene prijave zbog protupožarne zaštite, zaradili su i kaznenu prijavu zbog izazivanja opasnosti za život i imovinu pri izvođenju radova, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Imali su još nepravilnosti. 2019. morali su sanirati onečišćenje lokacije, sanitarna je utvrdila nepravilnosti kod korištenja opasnih kemikalija i biocida. Vlasnik nije imao dokaze o ispunjavanju propisanih uvjeta rada, pa je inspekcija rada naredila udaljavanje radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićeni su Pala ekipa koja je po gradu organizirala prostituciju: Usluge nudili preko oglasa, ženu prisiljavali na rad

Sve nepravilnosti pa i one koje se tiču zaštite okoliša, ministar Davor Filipović kaže nisu u njegovoj nadležnosti. Iako prigodno, i on danas na jednom odlagalištu otpada na području Bjelovara.

"Ne bih htio da ovo izgleda kao da perem ruke, da nekom prebacujem lopticu, ali gotovo ovo sve o čemu se priča nema veze s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja", rekao je Filipović. Svi koji se gospodarenjem otpada bave reći će - propisi su jasni. Objašnjavaju to i u komunalnom poduzeću u Prelogu gdje se razvrstava otpad.
Postoji maksimalna količina otpada koja smije biti na lokaciji.

Zna se i što treba imati u slučaju požara. Ovdje se svake godine održavaju i vatrogasne vježbe, imaju i dodatne hidrante. Za lokaciju u Osijeku, župan kaže da je bilo dopušteno 20 tisuća tona, a na 10 hektara utvrđeno je 600.000 tona plastike, dakle 30 puta više. Vlasnik je plastiku i uvozio. Na nekim dijelovima naslagana plastika dosezala je visinu i do 10 metara. Inspekcija će na teren izaći kada se požar lokalizira.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićeni su Pala ekipa koja je po gradu organizirala prostituciju: Usluge nudili preko oglasa, ženu prisiljavali na rad

"Ozbiljnije posljedice se ne očekuju"

Voditeljica službe za toksikologiju Irena Zorica Ježić Vidović je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus kazala kako se još uvijek ne zna koja vrsta plastike je gorjela u Osijeku.

"Posljedice ovise o koncentraciji u kojoj su kemikalije zabilježene. Ozbiljnije posljedice se ne očekuju", umiruje Ježić Vidović.

"U slučaju, recimo PVC-a, mogli bi nastati kancerogeni spojevi. No, koliko je poznato, PVC-a tamo nije bilo. U početku se ne zna što nastaje, što gori. Ljudi se trebaju zatvoriti na sigurno. U slučaju kada se mora izaći, treba adekvatna zaštita. To nije kirurška maska, već to treba biti maska s adekvatnim filtrom", zaključila je Ježić Vidović.

 

Više o nepravilnostima u Dravi International pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene