Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grade se nove kuće

Bačić otkrio zašto obnova u Zagrebu traje duže nego na Baniji: "Zato jesmo sporiji, što nije opravdanje"

Na području pogođenom zagrebačkim potresom trenutačno se grade 34 zamjenske obiteljske kuće koje bi trebale biti završene u idućih nekoliko mjeseci, izjavio je u utorak ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić govoreći o dinamici obnove privatnih kuća nakon potresa.

"U ovom trenutku gradi se šest obiteljskih kuća na području Krapinsko-zagorsko županije, a počeli su radovi u Maksimiru, Markuševcu i Čučerju, gdje je ugovoreno još 28 kuća. Ja se nadam da ćemo u idućih nekoliko mjeseci ove kuće dovršiti", kazao je Bačić na konferenciji za medije, dva dana uoči dolaska predstavnika Europske komisije

Iako obnova na području zagrebačkog potresa napreduje sporije od one na području Banovine, barem kada je izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća u pitanju, ministar graditeljstva odgovara da je velika razlika u troškovima gradnje na područjima dvaju potresa.

"Za svaku lokaciju, za svaku izgradnju zamjenskih kuća na području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije radi se poseban projekt. S obzirom na stanje zemljišta, tla na kojemu se ti objekti rade, radovi pod zemljom često su skuplji i zahtjevniji nego sama izgradnja kuća. Te su kuće iznimno skupe, zato jesmo sporiji, što nije opravdanje", rekao je potpredsjednik Vlade.

Osim spomenute 34 kuće, na području zagrebačkog potresa potrebno je još izgraditi oko 50 kuća, a na području Sisačko-moslavačke županije još tristotinjak, kazao je Bačić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne štedi ga Milanović pohvalio Orbana i odbrusio premijeru: "Prljave, uličarske finte"

Nedostatak radnika usporava obnovu

Ministarstvo graditeljstva u rujnu je izdalo oko 300 rješenja za konstrukcijsku obnovu ili izgradnju zamjenskih kuća. Tim mjesečnim tempom obnova bi završila za 12 do 18 mjeseci, no problem je u nedostatku radnika u građevini, što usporava proces obnove.

"Više puta smo imali situaciju da nam se nitko nije javio na javnu nabavu za izvođača radova, zbog čega ne postižemo onu dinamiku koju bismo htjeli postići. Konstantno nam nedostaje radnika, svaki treći zaposleni u hrvatskoj građevini je stranac. Uz to, građevinska operativa iznimno je zaposlena na brojnima drugim projektima koji se financiraju iz EU fondova, projektima ulaganja u školstvo i zdravstvo, ali velikim dijelom i na privatnoj stanogradnji", istaknuo je Bačić.

U tijeku je postupak nabave radova za ukupno 1155 lokacija, od čega njih 200 otpada na višestambene zgrade u centru Zagreba, a za nekoliko će dana biti poznato koliko će biti prijava i za koliko nabava.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević (Ne)popularni model Sedam novih mjera za odvajanje otpada: Velike promjene na zelenim otocima, pogledajte što će biti s plavim i žutim vrećicama po cesti

Zatvoreno 11 kontejnerskih naselja

Prema podacima Ministarstva, ukupno je u obnovu uloženo 2,053 milijarde eura, a polovica tog iznosa dolazi iz Fonda solidarnosti. Obnovljeno je malo manje od 10.100 privatnih zgrada i kuća te 549 zgrada javne namjene.

Što se tiče obećanja da će stanovnici kontejnerskih naselja nadolazeću zimu provesti u adekvatnom zamjenskom smještaju, potpredsjednik Vlade naglasio je da je dosad ispražnjeno i zatvoreno devet od 11 kontejnerskih naselja, dok je na području oba potresa već zbrinuto 917 građana.

Radi privremenog smještaja stanovnika koji čekaju obnovu ili gradnju zamjenske kuće, Državne nekretnine uredile su ukupno 157 stanova, a najveći broj, njih 100, na području je glavnoga grada. Osim toga Sisačko-moslavačka županija gradi 166 montažnih kuća veličine 35 i 45 metara kvadratnih, koje će kasnije poslužiti za proširenje kapaciteta domova za starije i nemoćne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene