Od 1. ožujka na policama hrvatskih ljekarni nema više kapi na bazi medicinskog kanabisa, pripravka za ublažavanje tegoba oboljelih od multiple skleroze, raka, epilepsije i side. Nakon što je zadnjim količinama istekao rok trajanja, uvoznik Imunološki zavod nije odmah naručio novu pošiljku.

Galerija


"Pripravci su bili u prodaji do isteka roka valjanosti zadnjih odobrenih serija. Učestalost narudžbi, kao i njihova realizacija, ovisi o više faktora, među kojima su trend prodaje, stanje zaliha, proizvodne mogućnosti", poručili su iz Imunološkog zavoda i napomenuli da rade na uvozu alternativnog pripravka istog proizvođača, piše Jutarnji list.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Marihuana, ilustracija (Foto: AFP) U hrvatske ljekarne ponovno stiglo ulje kanabisa, moguće ga je dobiti na recept liječnika

Ipak, postavlja se pitanje hoće li se uopće naručiti nova pošiljka jer je vrlo slab interes oboljelih korisnika za spomenuti pripravak, što najbolje opisuje podatak da su u KBC-u Sestre milosrdnice u cijeloj prošloj godini samo dva pacijenta s multiplom sklerozom tražila recept za kupnju medicinskog kanabisa.

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Kako nije bilo zainteresiranih, tako ni država nije namjeravala naručivati "na slijepo". Ministarstvo zdravstva u 2016. uvezlo je 1200 bočica, a lani nijedan pripravak na bazi kanabisa, tako da je zapravo bilo samo pitanje vremena kad će ljekarne ostati bez zaliha. Naime, Ministarstvo odobrava uvoz svakoga lijeka, a spomenute kapi ili drugi preparat na bazi kanabisa odobrava samo ako postoji potražnja, odnosno ako zaprimi zahtjev veleprodaje lijekova.

Svi se slažu da je visoka cijena glavni krivac za nisku potražnju. U prodaji su bila dva paketa, jedan je stajao oko 100 eura, drugi 1000 kuna, a kako pripravci nisu na listi HZZO-a, korisnici su ih morali financirati sami. Drugi je pak razlog nevoljkost liječnika za izdavanje recepta za spomenute kapi.

"Sve ljekarne imale su mogućnost naručiti kapi u slučaju da su im se javili korisnici koji ih konzumiraju. Ipak, potražnja nije bila velika jer liječnici nisu bili toliko voljni propisati preparat. Kapi su imale i jako kratak rok trajanja i visoku nabavnu cijenu, pa nismo htjeli naručivati previše u strahu da ne propadnu", kazala je Kristina Krivić, voditeljica Službe za centralnu nabavu lijekova u Gradskim ljekarnama Zagreb.

Zasad nitko ne zna točan datum povratka kapi na bazi medicinskog kanabisa. Ljekarne upiru prstom u distributera Phoenix Farmaciju, a oni lopticu prebacuju na uvoznika, Imunološki zavod. Istodobno, zagovornici korištenja kanabisa u medicinske svrhe ogorčeni su zbog ove situacije.

"Ovo je manifestacija političke volje resornog ministra ili HDZ-a da u cijelosti ignorira problem medicinskog kanabisa. Nema nikakve sumnje da liječenje kanabisom treba biti dostupno oboljelima. Ovo Ministarstvo ne želi imati nikakve veze s kanabisom i zato ignorira problem", smatra dr. Ognjen Brborović, bivši predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe.

Stvarnost je pak takva da se oboljeli korisnici i dalje okreću crnom tržištu, gdje po puno nižoj cijeni i uz puno manje birokracije mogu nabaviti kanabis. Stručnjaci upozoravaju da medicinski kanabis puno bolje djeluje na ublažavanje bolova i ističu opasnost od konzumiranja neprovjerenih supstanci, ali cijena od oko 2000 kuna mjesečno obeshrabrila je korisnike u legalnoj konzumaciji.