Pelješki most čeka se godinama, a sada kada gradnja dobro napreduje javlja se problem imena, građani složno žele da se jednostavno zove Pelješki most

Galerija


Jednom kada se dovrši izgradnja, Pelješki most trebat će i imenovati. Većina građana koje smo pitali o imenu mosta bili su složni. Žele da se jednostavno zove Pelješki most.

Vezani članci Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora Radovi na Pelješkom mostu u punom jeku, sve budno nadzire i bivši šef Sabora: "Uživam u tome, gledam sve operacije odavde" Dario Juričan Juričanu prošla žalba: "Rezaču etiketa, izgubio si na sudu. Ja ću biti Milan Bandić"

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predlaže da most nosi ime Fausta Vrančića, ali građani juga nisu oduševljeni. Neki građani kažu da ne znaju tko je on, dok drugi žele nekoga iz novije povijesti Hrvatske.

A otkad je Hrvatske otad je i Pelješkog mosta, bar kao ideje. Dubrovačko neretvanski župan Nikola Dobroslavić kaže da se zna tko će mu dati ime. „Ja mislim da se treba pitati one koji su za to najviše zaslužni, a to je Dubrovačko-neretvanska županija, a evo i Vlada Andreja Plenkovića“ uvjerava nas župan.

No građani imaju druge vođe na umu. Dok jedni ozbiljno predlažu Mao Ce-tunga jer ga grade Kinezi, drugi se šale da bi to trebao biti most Ive Sanadera, jer ga je on „ipak tri puta otvarao“.

U posljednje vrijeme spominjalo se i novo ime za zračnu luku Split po nedavno preminulome pjevaču Oliveru Dragojeviću.

Struka smatra kako Hrvatska treba brendirati imena svojih velikana. Fausta Vrančića, Ruđera Boškovića, Marka Marulića.

„Pogledajmo što Britanci rade sa Shakespeareom, Nijemci s Goetheom. Moramo postati svjesni bogatstva koje imamo s našim velikanima i moramo ih popularizirati jer moramo dati motiv svijetu da se počne zanimati za naše velikane, a jedan od načina je da po njima imenujemo neke značajne građevine“ objašnjava Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Tko su hrvatski velikani čija imena bi trebali nositi mostovi, zračne luke, instituti, ulice, na kraju ipak o svemu odlučuju aktualni ''velikani''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr