Pelješki most (Foto: Hrvatske ceste) - 7
Pelješki most (Foto: Hrvatske ceste) - 7 Foto: Hrvatske ceste

Rok dovršetka pristupnih cesta koje je Strabag danas počeo graditi je 33 mjeseca.


Nakon što je početkom listopada potpisan ugovor o izgradnji pristupnih cesta, zajednica ponuditelja koju čine Strabag AG i Strabag d.o.o. u srijedu je uvedena u posao na izgradnji pristupne ceste za Pelješki most na dionici Duboka – Sparagovići/Zaradeže. Primopredajom tehničke dokumentacije, dostavom imenovanja i otvaranjem građevinskog dnevnika službeno je započela izgradnja ove dionice duge 12,04 kilometara, priopćili su iz Hrvatskih cesta. 

Vezani članci Daniela Matić U Neumu zdvajaju zbog neželjenog kruzera: "Čestitke kapetanu. No nije riječ o brodu. Pogledajte, je li ovo prirodno?" Tunel Supava FOTO Pogledajte proboj zadnjeg tunela na pristupnim cestama Pelješkom mostu

Strabag će navedeni posao izgradnje pristupa do postojeće cestovne mreže sa strane kopna i s Pelješke strane izvršiti za 478,3 milijuna kuna, bez PDV-a, s rokom dovršetka od 33 mjeseca. Izgradnja te dionice vrlo je zahtjevna jer uključuje izgradnju dvaju tunela, dvaju mostova i vijadukta te ostalih popratnih komponenti.

Očekuje se da će drugi izvođač, grčki Avax S.A., koji će graditi stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli, ukupne duljine 18 km i ugovorene vrijednosti posla 511,5 milijuna kuna (bez PDV-a), biti uveden u posao krajem studenog ili početkom prosinca, a rok za dovršetak te dionice bit će 28 mjeseci.

 

 

Pelješki most izranja iz vode

Na gradilištu Pelješkog mosta grade se prvi stupovi.

"Na morskom stupnom mjestu 8 potpuno je gotova naglavnica pilota i krenuli su armirački radovi. Nakon toga slijede betonski radovi pa se već priprema i oplata za gradnju stupa. Izrada naglavnica pilota u tijeku je na stupnim mjestima 5, 6, 7 i 9. Na kopnenoj strani S2 je u poodmakloj fazi gradnje, a na pelješkoj strani na S13 rade se temelji. Stupna mjesta S6, 7, 8 i 9 imaju najveće naglavnice, a u svaku od njih ide 3200 kubnih metara betona te 1200 tona armature. Te naglavnice imaju dimenzije rukometnog igrališta, 29 puta 25 metara, a debljina im je pet metara", kažu u Hrvatskim cestama.

Materijal i pogoni su već spremni za početak proizvodnje. Očekuje se da bi potkraj siječnja ili početkom veljače 2020. godine prvi elementi mogli stići na gradilište. Oko 400 segmenata čelične rasponske konstrukcije dovozit će se brodovima iz Kine, neki dijelovi bit će dugi šest, a neki 12 metara, ovisno je li raspon na stupu sa zategom ili bez njega.

Na gradilištu je u ovom trenutku 410 kineskih i 60 hrvatskih radnika te 21 plovilo. 
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju