Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI DZS-A

Jeste li ispod ili iznad? Objavljena prosječna plaća u RH, pogledajte tko zarađuje najviše

Novac
Novac Foto: Tom Dubravec/Cropix
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za kolovoz 1163 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 14,1, a realno za 5,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.

U odnosu na plaću za srpanj ove godine, prosječna neto plaća za kolovoz bila je nominalno viša za 1,9 posto, a realno za 1,4 posto. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, u iznosu od 2059 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 747 eura.

Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za kolovoz iznosila je 1004 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za kolovoz iznosila je 1614 eura, što je nominalno više za 2,2 posto, a realno za 1,7 posto u odnosu na srpanj.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno je bila viša za 16,2 posto, a realno za 7,8 posto. Kao i kod neto plaća, najviša prosječna mjesečna bruto plaća za kolovoz 2023. bila je u zračnom prijevozu, 3017 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 980 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Za razdoblje od siječnja do kolovoza 2023. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1131 euro, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno više za 12,4, a realno za 2,8 posto. Istovremeno je prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 1560 eura, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje nominalno više za 14,1 posto, a realno za 4,4 posto.

Pročitajte i ovo Izraelske trupe raspoređene su u južnom Izraelu na granici s pojasom Gaze Analiza Ivana Odrčića Bukti novi rat u svijetu: Slijedi li nam još jedan val rasta cijena hrane, plina i nafte?

U kolovozu 2023. su bila prosječno 183 plaćena sata, što je u odnosu na srpanj ove godine rast za 9,6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (193), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (163).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 6,25 eura, što je u odnosu na srpanj niže za šest posto, a u odnosu na kolovoz lani više za 14,1 posto, podaci su DZS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene