Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno donosi

Nepokretna i sama, Dubravka je u bolovima zamalo umrla dok je čekala pomoć: "Ona ipak sama mora potaknuti, ne možemo mi sad ležati da padaju pečeni piceki s neba"

Aktualno Galerija Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 5 Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 7 Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 7 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 3 Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 4 Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Provjereno: Tužna priča Dubravke Tomašković - 1 Galerija 1/8 >>
Da bi došla do vode ili hrane, bacila bi deku na pod pa puzala do kuhinje. Dubravka Tomašković živi sama, posljednjih nekoliko tjedana oduzeta je od struka naniže. Što joj se i kako dogodilo, ni sama nije znala kad ju je posjetila ekipa Provjerenog.

Zvala je Dubravka Tomašković liječnika, žalila se na bolove. Liječnik je došao i naplatio dolazak. Jer Dubravka, koja je netom prije ostala bez posla, isto je tako ostala i bez zdravstvenog osiguranja. Zvala je socijalnu radnicu, no ona joj nije pomogla riješiti problem osiguranja. Zašto?

Ekipa Provjerenog otišla je provjeriti u lokalni ured socijalne skrbi. Isti dan kad su bili tamo, sve se nekim čudom riješilo. Samo nekoliko sati poslije - Dubravku je odvela hitna. Tek onda uslijedio je šok. Ustanovljeno je da ne može hodati od golemog karcinoma. Otišla je u bolnicu pet do 12, a što da nije? Što da se dogodilo najgore?

"Puno puta mislim bolje da me nema, bolje da me nema", rekla je Dubravka kroz plač.

Pročitajte i ovo U kombiju hrvatskih registarskih oznaka bila su 22 državljana Turske Uhvaćeni kod Velike Kladuše Nevjerojatno: U kombi nagurao 22 migranta pa ih pokušao prevesti preko granice

Što natjera čovjeka na takve teške riječi? Očaj koji je uslijedio zbog činjenice da je izgubila zdravstveno osiguranje.

"Gospođa Tomašković ipak sama mora potaknuti, ne možemo mi sad ležati da padaju pečeni piceki s neba", rekao je njezin liječnik Ivica Cvetković.

A ona se od bolova tjednima ne može pomaknuti. Socijalna radnica koja ju je povremeno obilazila također ju je vidjela u tom stanju. No Dubravka pomoć nije dobila. Tek poslijepodne, nakon snimanja – završila je u traumi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 3 Dobio još jednu titulu Milanović postao počasni čuvar dvorca: "Dirnut sam. Što god da kažem, neće biti dovoljno"

"Napravljena joj je magnetska rezonanca te se vidjelo da se radi o nekakvom malignom procesu koji je pritiskao leđnu moždinu, što je zahtijevalo hitnu intervenciju", ispričao je Stjepan Dokuzović, doktor s Klinike za traumatologiju Zagreb.

Bilo je doslovno pet do 12. Da je ležala još malo, tko zna što bi se dogodilo. Prije nekoliko mjeseci 55-godišnja Dubravka je hodala. U trenutku kada su je posjetili nije mogla pomaknuti veći dio tijela. Što joj je - mjesecima nije znala.

"Ona je mene zvala da ju je presjeklo u križima i da ne može doći k meni. Onda sam vidio da nema zdravstveno osiguranje", kazao je Cvetković.

Nema zdravstveno, ali ni novac da ga sama plati. Jer živi od 150 eura mjesečno, koliko dobije pomoći od grada i zajamčene minimalne naknade, a zdravstveno stanje ubrzano joj se pogoršavalo.

"Moja kičma bila je zdrava, nije me boljela nikad. Ja hodam i najedanput padnem na koljena na pločice, jednostavno padnem. Sve sam si normalno stukla, ali bol nisam osjetila, uopće", istaknula je Dubravka.

Pročitajte i ovo Pooštravanje graničnih kontrola - 1 Promijenjene okolnosti Vraća se kontrola na granici: Slovenija ima nova pravila, objavljeno do kada

"Hodala sam jedan dan prije tri mjeseca držeći se, teško. I drugo jutro se probudim, više ne mogu uopće stati na noge", dodala je. 

Liječnik kaže da je njegovu pomoć prvi put potražila 22. kolovoza. U posljednjih sedam godina kao pacijentica kod njega je bila svega pet-šest puta. Nije bilo potrebe za to.

Sve dok najednom nije počela gubiti kontrolu nad svojim tijelom. Budući da nije imala zdravstveno osiguranje, kućni posjet joj je naplatio.

"Rekla sam - ja vam nemam više, imam 30 eura i to je sve što imam u životu. Imam 20 cijelo i imam sitno. On mi kaže: 'Daj 25.' Ja mu brojim novčiće, kaže: 'Dobro, daj 20.' Rekla sam: 'Molim vas račun', on kaže da to ne postoji, ali ako treba, izmislit će ga", izjavila je Dubravka.

Dubravka je korisnica centra za socijalnu skrb. U sustavu je povremeno duže od 30 godina. Iza nje je problematičan brak, jako narušeni obiteljski odnosi. Moglo bi se reći da je u životu više imala nesreće nego sreće.

Za zdravstveno se trebala sama pobrinuti, i dalje tvrde u centru za socijalnu skrb.

Više pogledajte u prilogu reporterke Provjerenog Jelene Rastočić.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene