Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novac potrošen na rabu

Ovako si država pumpa statistike: U Projektu Slavonija završio primjer koji s njim nema nikakve veze

Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stručnjakinja za EU fondove Ana Fresl (Foto: Dnevnik.hr) Stručnjakinja za EU fondove Ana Fresl (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Forjan istražuje Projekt Slavonija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Nakon što je portal Telegram.hr u pitanje doveo trošenje novca podijeljenog kroz Vladin Projekt Slavonija, na površinu je isplivalo nešto sasvim drugo. Samo kako bi napumpala statistiku, država je u projekt uvrstila primjere koji nemaju nikakve veze s obnovom istoka Hrvatske.

Prema pisanju portala Telegram, tvrtka Arbiana iz Pleternice kroz Projekt Slavonija je dobila 6,9 milijuna kuna za rekonstrukciju turističkog objekta. No, taj novac, navodi se, utrošen je na adaptaciju hotela na otoku Rabu. Jesu li novac doista potrošili na Rabu, a ne u Slavoniji, Dnevnik Nove TV pitao je i tvrtku Arbiana. Kažu da jesu te da za to nije bilo nikakve prepreke.

"Ovim putem vas informiramo da Arbiana d.o.o. projekt 'Rekonstrukcija turističkog objekta Arbiana' nije aplicirala u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem već na poziv 'Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela'. Kao investitori nemamo uvid kako i po kojim kriterijima Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU svrstava projekte u tablicu Projekt Slavonija, Baranja i Srijem'', stoji u odgovoru iz Arbiane.

 

Natječaj, koji navode iz Arbiane, provodilo je Ministarstvo gospodarstva od listopada 2015. do kraja 2016. godine. Dakle, puno prije nego je uopće krenuo Vladin Projekt Slavonija. Potvrda toga stiže i iz Ministarstva gospodarstva.

"Predmetni Poziv nije ni na koji način vezan uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a kako se to netočno navodi u današnjim natpisima pojedinih medija. Štoviše, važno je istaknuti kako je Vlada Republike Hrvatske osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem tek 8. ožujka 2017. godine", priopćili su iz ministarstva.

Ipak, Vlada projekt na Rabu vodi kao dio statistike Projekta Slavonija. U tablici na službenoj stranici Strukturnih fondova projekt je vrlo lako pronaći. Projekt obnove Slavonije Vlada je započela sjednicom u Osijeku prije dvije godine. Od tada do danas, bivša ministrica Gabrijela Žalac u nekoliko navrata naglašavala je kako očekuje bolju iskorištenost sredstava.

Pročitajte i ovo Nafta u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) crno zlato U SELU? Umjesto kombajna zabrujali golemi strojevi naftne kompanije: Leži li ovaj dio Hrvatske na bogatim nalazištima nafte?

Pročitajte i ovo Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) Prijeti se i tužbama Slavonci ne daju koncesije na zemlju Rusima, u njihovu obranu stala i udruga poljoprivrednika dok vlast na prozivke poručuje - to je predizborna kampanja

Kad već nije išlo tako, očito se samo punila statistika. Još u nedjelju u Dnevniku Nove TV novi resorni ministar Marko Pavić je istaknuo kako će uvesti reda u sustav i provjeriti sporne ugovore njegove prethodnice. "Ono što mogu reći, dakle, da će svi dokumenti biti dostupni, i ukoliko treba, ono će institucije reagirat'', rekao je Pavić. Prilika za prvu reakciju novog ministra možda je upravo u Projektu Slavonija.

Stručnjakinja za EU fondove Ana Fresl u svemu ovome vidi pozitivnog nego lošeg. ''Loše je možda samo što se komuniciralo da je to lokacija za Slavoniju, ali nije. Ti natječaji su financirali projekte koji su se mogli prijaviti iz cijele Hrvatske. Ono što je dobro je jako puno kvalitetnih projekata, ali smo trudom svojih aplikanata, zaista došlo iz tog područja pa je puno sredstava zaista i završilo u Slavoniji na natječajima koji su bili otvoreni u cijeloj Hrvatskoj'', objašnjava stručnjakinja.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja do sada se nisu oglasili. Prema službenim podacima, unutar Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ugovoreno je više od 10 milijardi kuna, no veliko je pitanje je li ta brojka točna i od kojih je sve projekata Vlada radila ovu statistiku. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Jarak o premlaćivanju umirovljenika: "Protiv pripadnika HV-a vode se dva postupka, vojska će mu izreći najtežu moguću kaznu" Zapovjednik Tigrova posjetio Evelina Valu (Foto: MORH) Zapovjednik Tigrova posjetio Evelina Valu (Foto: MORH) Foto: MORH +0 Andrija Jarak o sankcijama MORH-a (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Jarak o premlaćivanju umirovljenika: "Protiv pripadnika HV-a vode se dva postupka, vojska će mu izreći najtežu moguću kaznu" 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene