Obavijesti Video Pretražite Navigacija
crno zlato U SELU?

Umjesto kombajna zabrujali golemi strojevi naftne kompanije: Leži li ovaj dio Hrvatske na bogatim nalazištima nafte?

Nafta u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr)
Nafta u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kristina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Kristina Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hvoje Drinovac (Foto: Dnevnik.hr) Hvoje Drinovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nafta u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Pogođeni su iseljavanjem, lošim životnim standardom i nedostatkom novca, a možda cijelo vrijeme leže na bogatim nalazištima plina i nafte.

Upravo u to uvjerena je kanadska kompanija za eksploataciju ugljikovodika koja je u Vukovarsko-srijemskoj županiji aktivirala svoju prvu bušotinu. Umjesto kombajna, na slavonskim poljima zabrujala je bušotina. Mještani Cerića oduševljeni idejom da im selo skriva crno zlato.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "POTICATELJI MEDIJSKOG LINČA" Oglasio se HDZ-ov župan koji je sudjelovao u prometnoj nesreći: "Priželjkivali su puno tragičnije posljedice..." Damir Dekanić DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE HDZ-ov župan sudjelovao u prometnoj nesreći: Otkriveno je i tko je vozio službeni automobil

Nakon opsežnih istraživanja, bušenje je pokrenula kanadska tvrtka. Prvi rezultati očekuju se za 30 dana.

U Ceriću se traže nafta ili plin, radi se 24 sata na dan, bušotina je duboka 1700 metara, a toranj 50 metara

Na ime koncesije, Općina Nuštar već je naplatila oko 45.000 kuna, odnosno 15-tak tisuća kuna za svaku od protekle tri istraživačke godine. Otkriju li se nafta ili plin, zarada će biti milijunska. Tome se nada i načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac.

"Daj Bože da se bilo šta nađe jer kroz tu naknadu, odnosno, kroz rudnu rentu bi općina dobila neku financijsku injekciju s kojom bi mogli ostvariti neke druge stvari koje ne možemo preko natječaja ili iz samog proračuna", kaže Drinovac.

Rudna renta iznosi 400 kuna po četvornom metru pa bi za jedan hektar, na koliko se trenutačno radi, Općina dobivala 4 milijuna kuna, i to za svaku ekploatacijsku godinu. Novca bi bilo za novi vrtić u Ceriću, ali i druge projekte.

Još jedna bušotina priprema se i u obližnjem Berku.

"Kao što vidite dobili smo i ovu prilaznu cestu i evo daj Bože da se pronađe plin pa ćemo i sredstva od rudina isto tako dobiti u općinski proračun", kaže zamjenica načelnika Općine Tompojevci Kristina Kovačić.

Općina Tompojevci također je suočena s iseljavanjem. Otkako su stigli radnici, sve je živnulo.

"Znate što, ja kada gledam danas ove dečke koji tu rade, evo 10, 15 dana, kamioni zuje, točak se vrti, nešto se dešava", kaže Stanko Penavić iz Berka.

Lokalnom ugostitelju skočio je promet.

"Moram, da, na biro otići, moram zaposliti nekog pod hitno jer bit će veći obujam, najavljuje se da će tu dolaziti još više radnika pa ću onda i ja trebati zaposliti još radnika", kaće ugostitelj Mario Šarčević.

Bušotina Cerić prva je bušotina kanadske tvrtke koja je koncesiju dobila na 30 godina. Naftu i plin traže u četiri slavonske županije pa su lokalni proračuni, i prije konkretnog otkrića, već bogatiji za 17 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene