Zapovjednik bojne Tigrovi posjetio je u pulskoj bolnici Evelina Valu i ispričao se zbog nedopustivog ponašanja pripadnika Hrvatske vojske nakon što su ga pretukla trojica mladića.

Galerija


Zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi, Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, bojnik Krešimir Kršinić posjetio je Evelina Valu koji se u Općoj bolnici u Puli oporavlja od posljedica napada. Kršinić se ispričao zbog nedopustivog ponašanja pripadnika Hrvatske vojske, a kontaktirao je i obitelj napadnutog muškarca.

Vezani članci Borbeno vozilo Bradley Amerikanci dali zeleno svjetlo: 76 američkih oklopnih vozila Bradley stiže u Hrvatsku Josip Briški Foto: Dnevnik.hr) - 1 Minuta šutnje u vojarnama diljem Hrvatske i svijeta: Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog

S obzirom na to da postoje osnovane sumnje da je jedan od trojice napadača pripadnik Hrvatske vojske, zapovjednik Tigrova se ispričao zbog ''nedopustivog i nevojničkog ponašanja te istaknuo kako Hrvatska vojska najoštrije osuđuje ovaj napad i oštro sankcionira svaki oblik nasilja''.

''Takvo ponašanje u Hrvatskoj vojsci je neprihvatljivo i nedopustivo, a svako odstupanje od uzornog vojničkog ponašanja se sankcionira. Izražavam i žaljenje što se ovakvim izdvojenim slučajevima nestegovnog ponašanja pojedinaca nanosi šteta ugledu i časti svih ostalih uzornih, vrijednih i poštenih pripadnika Hrvatske vojske“, rekao je bojnik Kršinić.

Pretučeni 67-godišnjak je prihvatio isprike i istaknuo kako zna da je u pitanju djelo pojedinca. ''U ovom slučaju, ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe'', priopćili su iz MORH-a.

S Valom je tijekom dana razgovarao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji mu se, također, ispričao i zaželio mu brzi oporavak.

Dva postupka protiv vojnika

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s ministrom Krstičevićem koji je svjestan težine ovog nemilog događaja. ''Svjestan je i sam ministar koliku štetu ovo nanosi ugledu Hrvatske vojske koja često u svim istraživanjima javnog mnijenja uživa visoki postotak ugleda i autoriteta među narodom. Godišnje je otprilike desetak stegovnih postupaka, no rekao bih da su to obično incidenti puno manjeg karaktera i smisla nego što se dogodio ovaj sada jer, uistinu, napasti nedužnog građanina bez ikakvog razloga je nešto što baca ljagu na sve poštene i časne pripadnike Hrvatske vojske i Ministarstva obrane'', izvijestio je Jarak.

Protiv pripadnika Hrvatske vojske vode se dva postupka - civilni i vojni, a ako mu DORH dokaže krivnju, protiv njega će podnijeti kaznenu prijavu temeljem koje će reagirati vojna policija i prijaviti ga stegovnom sudu. Za očekivati je da će mu, što se tiče vojske, biti izrečena najteža moguća sankcija, a to je nečastan otpust i prestanak djelatne vojne službe.

Horvat ne sumnja u podršku HNS-a, a medijima poručio: ''Jednom čovjeku dajete više prostora nego što zaslužuje''