Javni skup za Sigurnu Školu (Foto: Dnevnik.hr)
Javni skup za Sigurnu Školu (Foto: Dnevnik.hr)

Društvene mreže Nastavnici.org i Školska zbornica te Sindikat Preporod organiziraju u subotu, 15. prosinca, javni skup pod nazivom "Za sigurnu školu" kojim žele upozoriti na zabrinjavajuće stanje sigurnosti u hrvatskim školama i ponuditi konkretne prijedloge kako to stanje popraviti.


Organizatori su pozvali sve zainteresirane da se odazovu pozivu koji su uputili školskim sindikatima, političkim strankama, široj javnosti, a napose svim učiteljima i nastavnicima kako bi bez podjela napravili kvalitetan iskorak u školstvu što je, sigurni su, jedan od elementarnih uvjeta za boljitak hrvatskoga društva.

Vezani članci Policija (Foto: Dnevnik.hr) Neviđene mjere osiguranja u Splitu: Policija provodi jednu od najvećih sigurnosnih operacija Zlostavljanje djece (Foto: Provjereno) Roditelji izvan sebe: "Dječak tuče sve u razredu. Mom je sinu razbio nos pa ga udario šakom u glavu"

Letke s pozivom na javni skup su dijelili ispre Sabora.

"Zašto ispred Sabora? On može jako puno napraviti za poboljšanje sigurnosti u našim školama.Upravo ovdje ovih dana donose iznimno važne zakone, ovih dana je to Kazneni zakon i ako ovdje ima dobre volje neke stvari se mogu značajno uanprijediti. 10.000 profesora je ljetos potpisalo peticiju da nas se izjednači sa liječnicima po pitanju zaštićenosti od nasilja na radnom mjestu. Ovdje se može jako puno toga napraviti i baš zato smo danas htjeli biti ovdje!", rekao je Željko Stipić. 

Okupljanje ispred HNK-a, skup na Trgu bana Jelačića

Okupljanje će početi u subotu u 11 sati ispred Hrvatskoga narodnog kazališta, a središnji događaj počet će simbolički u 12 sati i pet minuta na Trgu bana Josipa Jelačića.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić objasnio je kako su se na taj korak odlučili kako bi podigli svijest društva o problemima s kojima se susreću dionici obrazovnoga sustava.

Izrazio je zadovoljstvo što nisu imali razlog za prosvjed u Čakovcu jer njihov kolega Franjo Dragičević, profesor na Tehničkoj školi Čakovec, nije dobio otkaz zbog fizičkog sukoba s učenicima.

"Prva nam je želja bila spasiti Dragičeviću radno mjesto, a u međuvremenu smo se povezali s mrežama Nastavnici.org i Školska zbornica, te odlučili organizirati javni skup", kaže Stipić.

Na skupu se žele osvrnuti na protekle događaje i predložiti rješenja koja bi trebala pridonijeti da se događaj u Čakovcu više ne ponovi.

"To je ideja koja nas je okupila, a za sada se čini da mnogi u društvu prepoznaju kvalitetu i važnost te zamisli pa dobivamo podršku sa svih strana. Očekujemo da će subotnji skup na neki način biti primjeren važnosti razloga zbog kojega se i organizira", zaključio je Stipić.

Predstavnik društvene mreže Nastavnici.org Ivan Bertović poručio je kako želi pridonijeti tome da hrvatske škole budu sigurna mjesta jer "Škole za život" nema uz strah za život, odnosno bez sigurnosti života.

Nema kvalitetnog obrazovanja ako se učenici ili učitelji boje ići u školu

Nasilje rađa nasilje, upozorio je Bertović, pa ne smijemo dopustiti da nasilje postane način djelovanja u školama.

Osim toga, ako želimo biti odgovorni prema proračunskome novcu i hrvatskim građanima koji sve plaćaju, moramo osigurati kvalitetno obrazovanje, što će se teško ostvariti ako se učenici ili učitelji boje ići u školu.

Ukupan broj članova ovih mreža i sindikata broji oko 13.000 ljudi, a organizatori se nadaju što većem odazivu. 

Predstavnica Školske zbornice Sanja Maričević rekla je kako ta grupa okuplja oko 11.000 učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja iz cijele Hrvatske, koji su svakodnevno upoznati s različitim problemima u hrvatskome školstvu.

"Došlo je vrijeme kada bismo trebali zaboraviti tko dolazi iz kojega grada, koje škole ili političke stranke i sindikata, te svi zajedno podržati ovu veliku inicijativu", poručila je Maričević. (Hina)