U tijeku je inspekcijski nadzor u čakovečkoj Tehničkoj školi, u kojoj je učitelj Franjo Dragičević fizički nasrnuo na učenika koji ga je gađao kredom.

Galerija


Kako su izvijestili iz Ministarstva obrazovanja, dosadašnja inspekcija pokazala je da škola nije do kraja iskoristila svoje ovlasti i nije provodila mjere propisane zakonom, ali nisu htjeli otkriti što je propušteno učiniti jer inspekcija još traje.

Vezani članci Andrej Plenković Potvrdili iz Vlade: Andrej Plenković negativan je na koronavirus Blaženka Divjak Stigli rezultati testa: Blaženka Divjak negativna na koronavirus, ali zbog mjera opreza ostaje u samoizolaciji

Načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Marijana Kozarić Cikorić rekla je da je ravnatelj donio odluku o upozorenju nastavniku, pa bi on mogao dobiti otkaz ako se incident ponovi. ''Olakotna je okolnost što nastavnik dosad nije imao takvih mjera'', rekla je i najavila da će inspekcija izreći mjere iz svoje ovlasti.

''U 29 godina iskustva sretala sam se s ovakvim slučajevima, ali nasilje neće nikad biti dobar odgovor na nasilje'', rezolutno je komentirala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak čakovečki slučaj.

''Nisam još dobila poziv na prosvjed sindikata''

Izvijestila je da nema bitnih razlika u odnosu na prošlo razdoblje u vezi s nasiljem, kao da ni u međunarodnim analizama i istraživanjima nismo u lošijem položaju. Najavila je izradu akcijskog plana u prevenciji i borbi protiv nasilja u školama.

''Ovo nije samo rezultat toga što se događa u školama, nego zadire i u situaciju iz doma. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji djecu odgajaju'', rekla je ministrica i ponovila da je nužna nulta stopa tolarancije na nasilje.

Osvrnula se i na za subotu najavljeni prosvjed sindikata. ''Treba respektirati taj osjećaj da se ne osjećaju sigurno, ali ne smijemo davati alibi za bilo kakvu vrstu nasilja'', rekla je Divjak. Na pitanje hoće li im se pridružiti, odgovorila je: ''Nisam još dobila poziv, a kad ga dobijem, vidjet ću hoću li se odazvati.''

Još se jednom osvrnula na slučaj u čakovečkoj školi. Ocijenila je da je nastavnik dobio žuti karton. Kaže da treba osvijestiti to s čime se učitelji susreću. ''Kao profesor, mislim da je dobro ukazati na nasilje, ali kao ministrica, smatram da nije primjereno što je rekao da bi opet reagirao nasiljem na nasilje. Ako time dajemo legitimitet, onda urušavamo sustav'', zaključila je Blaženka Divjak.

Ronaldo spustio Realu, čestitao Modriću i izazvao Messija, a vidi se da je oduševljen Mandžukićem

Vraća li se Zoran Milanović? U utrku za Pantovčak ide samo ako bude siguran da može pobijediti