Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ipak neće dobiti otkaz

Učitelju Franji Dragičeviću samo opomena, ministrica: ''Nasilje nije dobar odgovor na nasilje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je inspekcijski nadzor u čakovečkoj Tehničkoj školi, u kojoj je učitelj Franjo Dragičević fizički nasrnuo na učenika koji ga je gađao kredom.

Kako su izvijestili iz Ministarstva obrazovanja, dosadašnja inspekcija pokazala je da škola nije do kraja iskoristila svoje ovlasti i nije provodila mjere propisane zakonom, ali nisu htjeli otkriti što je propušteno učiniti jer inspekcija još traje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pušten na slobodu Nastavnik godinama seksualno zlostavljao učenice u dva hrvatska grada: Neke žrtve bile su mlađe od 15 godina Ilustracija nije jedina Ima rok od dva mjeseca za ispravak: Hrvatska dobila službenu opomenu zbog direktive o sezonskim radnicima

Načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor Marijana Kozarić Cikorić rekla je da je ravnatelj donio odluku o upozorenju nastavniku, pa bi on mogao dobiti otkaz ako se incident ponovi. ''Olakotna je okolnost što nastavnik dosad nije imao takvih mjera'', rekla je i najavila da će inspekcija izreći mjere iz svoje ovlasti.

''U 29 godina iskustva sretala sam se s ovakvim slučajevima, ali nasilje neće nikad biti dobar odgovor na nasilje'', rezolutno je komentirala ministrica obrazovanja Blaženka Divjak čakovečki slučaj.

''Nisam još dobila poziv na prosvjed sindikata''

Izvijestila je da nema bitnih razlika u odnosu na prošlo razdoblje u vezi s nasiljem, kao da ni u međunarodnim analizama i istraživanjima nismo u lošijem položaju. Najavila je izradu akcijskog plana u prevenciji i borbi protiv nasilja u školama.

''Ovo nije samo rezultat toga što se događa u školama, nego zadire i u situaciju iz doma. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji djecu odgajaju'', rekla je ministrica i ponovila da je nužna nulta stopa tolarancije na nasilje.

Osvrnula se i na za subotu najavljeni prosvjed sindikata. ''Treba respektirati taj osjećaj da se ne osjećaju sigurno, ali ne smijemo davati alibi za bilo kakvu vrstu nasilja'', rekla je Divjak. Na pitanje hoće li im se pridružiti, odgovorila je: ''Nisam još dobila poziv, a kad ga dobijem, vidjet ću hoću li se odazvati.''

Još se jednom osvrnula na slučaj u čakovečkoj školi. Ocijenila je da je nastavnik dobio žuti karton. Kaže da treba osvijestiti to s čime se učitelji susreću. ''Kao profesor, mislim da je dobro ukazati na nasilje, ali kao ministrica, smatram da nije primjereno što je rekao da bi opet reagirao nasiljem na nasilje. Ako time dajemo legitimitet, onda urušavamo sustav'', zaključila je Blaženka Divjak.

Aktualno Ronaldo spustio Realu, čestitao Modriću i izazvao Messija, a vidi se da je oduševljen Mandžukićem Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Foto: Afp Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Foto: Afp Mario Mandžukić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Mario Mandžukić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Foto: Afp Mandžukić, Ronaldo i Bonucci (Foto: AFP) Mandžukić, Ronaldo i Bonucci (Foto: AFP) Foto: Afp Mario Mandžukić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Mario Mandžukić i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Cristiano Ronaldo i Mario Mandžukić (Foto: AFP) Nogomet Ronaldo spustio Realu, čestitao Modriću i izazvao Messija, a vidi se da je oduševljen Mandžukićem 1/7 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene