Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerujem da će Hrvatska ispuniti sve što je potrebno kako bi završila pristupne pregovore s EU-om do ljeta 2009., izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa da će Europska komisija najesen ove godine objaviti da je ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009., ako Hrvatska ispuni potrebne uvjete.


"Hrvatska ima dosta toga za učiniti na unutarnjem planu te ispregovarati sva potrebna poglavlja, ispuniti mjerila, tako da će to biti dobar rezultat", kazao je Jandroković novinarima u Zagrebu na gospodarskom forumu o mogućnostima razvoja i poticanja gospodarstva u BiH.

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima" Slika nije dostupna Njemački ekonomist: 'Dodatni novac nije ništa drugo nego analgetik koji neće pomoći Grčkoj'

"Mi se nadamo i vjerujemo da ćemo do tada ispuniti sve što je potrebno kako bi Hrvatska završila pregovore do ljeta 2009", kazao je ministar.

Istaknuo je da u tome Hrvatska ide svojim putem, dodajući da su to vrlo složeni pregovori i reforme koje se ne tiču samo političke strukture već društva u cjelini.

"Najbitnije je da idemo u pozitivnom smjeru i da su izvješća Europske komisije pozitivna i ocjenjuju stalni napredak RH, te da smo skinuli sve teške političke probleme i ostavili ih iza sebe", rekao je Jandroković.

Hrvatska sada, kazao je Jandroković, ulazi u tehničku fazu koja zahtjeva veliki rad i napor državne administracije i ostalih u procesu i vjerujem da ćemo do ljeta 2009. to i završiti.

Jandroković je također izrazio zadovoljstvo zbog najavljenog dolaska predsjednika SAD-a Georgea W. Busha u Hrvatsku, napominjući kako je to potvrda odličnih bilateralnih odnosa, prijateljstva i partnerstva između Hrvatske i SAD-a, kao i potvrda međunarodne pozicije i ugleda RH.