Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Swoboda: Zastoj u reformama ugrožava ulazak Hrvatske u EU i 2011.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi do 2009. trebala zaključiti pregovore s EU i ući u Uniju 2011., što je plan zemalja članica EU i Hrvatske, ali ti rokovi postaju sve nerealniji, ocijenio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u razgovoru za bečki list Die Presse.

Swoboda je da ostvari te rokove procijenio na "25 do 30 posto", te istaknuo da hrvatska Vlada, prema procjenama Europske komisije, ne provodi reforme u tri područja: pravosuđu, industriji (posebice brodogradnji) i ribolovu, pri čemu je izdvojio problem ZERP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Swoboda: Ratifikacija u godinu dana je za Guinnessa Članstvo Hrvatske u EU najizglednije 2014. Slika nije dostupna Ostalo još šest ili sedam Korak bliže EU: Zatvorena tri poglavlja

"Morska granica je sporna. Hrvatska jednostrano razmišlja, a prema pravilima EU-a trebala bi se uskladiti sa svojim susjedima", rekao je Swoboda govoreći o ZERP-u.

Premijer Ivo Sanader, smatra Swoboda, "imao je volju ali nije uvijek bio u mogućnosti" provesti potrebne reforme, a nakon nedavnih izbora to će biti još teže zbog jače oporbe.

Da bi Hrvatska ušla u Uniju 2011., ona mora najkasnije do siječnja 2009. završiti pregovore. Nakon toga stručnjacima je potrebno dva do tri mjeseca da detaljno formuliraju Ugovor o pristupanju, a zatim slijedi njegova ratifikacija u zemljama članicama, što može potrajati godinu i pol.

Bude li se čekalo formiranje novog saziva Europskog parlamenta i nove Komisije (do jeseni 2009.), ulazak Hrvatske bio bi odgođen na duže razdoblje, ocjenjuje Die Presse.

"Moramo iskoristiti 2008. za pozitivne rezultate, a vrijeme sve više
istječe", upozorio je Swoboda, dodajući kako se ne smiju ponoviti pogreške koje su učinjene s Rumunjskom i Bugarskom, koje su primljene u Uniju 2007. iako nisu provele neke od ključnih reformi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene