Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je danas kako bi bilo jako korisno da Milorad Pupovac povuče izjavu u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH.

Galerija +0 Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr)

„Njegova je izjava neprihvatljiva. Bio sam iznenađen težinom njegovih riječi. Bilo bi jako korisno da tu izjavu povuče ili da pojasni zašto je to izgovorio. Poznavajući njegov rad, teško mi je prihvatiti da je mogao povući paralelu između Hrvatske i NDH. Vjerujem da će Pupovac pronaći način da otkloni bilo kakve sumnje u to da vjeruje kako Hrvatska na bilo koji način može biti povezana s NDH“, kazao je Jandroković.

Vezani članci Andrej Plenković Seks-afera trese drugi najveći grad, komentirao je i Plenković: "Meni je već neugodno sve ovo pratiti" Andrej Plenković Ovo je popis: HDZ izabrao nove članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora

Nije želio komentirati nagađanja da bi SDSS mogao napustiti vladajuću koaliciju, kao ni govoriti što bi Pupovčeva stranka mogla poručiti na konferenciji za medije najavljenoj za sutra.

Upitan osjeća li HDZ pritisak s terena da raskine koaliciju, Jandroković je odgovorio kako je „HDZ velika stranka s puno različitih razmišljanja“, ali da je istovremeno siguran da većina slijedi politiku premijera Andreja Plenkovića.

„Mi želimo ovaj mandat uspješno privesti kraju. Najlakše je govoriti iksljučivo, biti grub i na neodgovoran način privlačiti medijsku pozornost“, kazao je Jandroković.

O napetostima s Povjerenstvom

Jandroković je dao  naslutiti kako bi se mogle riješiti "napetosti" između Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Vlade, odnosno HDZ-a zbog nedostavljene dokumentacije vezane uz put u Helsinki na kongres Europske pučke stranke.

"Razgovarat ćemo o tome, mislim da bi to bio razborit put", uzvratio je Jandroković na novinarsko pitanje ne bi li bilo najjednostavnije da se pokažu računi i time zatvori priča.

Naglasio je pritom kako drži da bi bilo dobro da povjerenstvo u slučajevima kao što je taj "ne poteže okidač baš na prvu, nego da dobro razmotri ukupnu situaciju". "Nije ugodno kad vas sumnjiče. Vodite se načelom da budete korektni prema državi, njezinim financijama i onda vas zauzvrat netko optuži da zloupotrebljavate svoju poziciju. To izaziva i određeni revolt i određenu ljutnju, ali mislim da možemo izići mirno iz te situacije, jedan od načina je i to što se kazali", izjavio je Jandroković nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Povjerenstvo je nedavno pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog povrede načela djelovanja u obnašanju dužnosti i višekratnoga oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu za putovanje u Helsinki.

"Vodili smo se načelom štedljivosti"

Očito je došlo do jedne napetosti u odnosima između povjerenstva i politike, rekao je Jandroković, ustrajavajući na tome da su Vlada i HDZ ispravno postupili kod puta u Helsinki.

"Mi smo se kod odlaska u Helsinki vodili načelom štedljivosti, racionalnosti, sve troškove spavanja, dnevnica snosio je HDZ. Jedni trošak koji je imala država bio je trošak zrakoplova", rekao je te naglasio kako su i premijer i on bili u Helsinkiju i u službenim posjetima svojim partnerima, finskom premijeru i predsjednici parlamenta.

"Mogli smo ići dva puta, imao sam poziv da idem u Finsku, vodio bih cijelo izaslanstvo, ponovno bi se dizao Vladin zrakoplov, procijenili smo da je, u ovoj situaciji gdje se radi o kombinaciji državnog i stranačkog posjeta, ovo bio najpravedniji način da raspodijelimo trošak", rekao je Jandroković te naveo kako je država imala minimalan trošak, a HDZ je platio više od 80 tisuća kuna obveze koje su tamo imali.

Podsjetio je da se nedavno dogodila slična situacija kancelarki Merkel o kojoj nije bilo nikakvih rasprava u Njemačkoj. Merkel je došla u službeni posjet Zagrebu i isti je dan bila na skupu HDZ-a, došla je službenim zrakoplovom, nitko u Njemačkoj nije oko toga vodio rasprave je li to u redu ili nije, naveo je.

Predsjednik Sabora najavio je kako jesenska parlamentarna sezona počinje 18. rujna, zastupnike očekuju 102 točke i intenzivan rad do konca listopada. (Hina/D.I.)

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju