Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problem zbog korone

Promjenu ne žele ni vlasnici ni korisnici: Strah izazvale najave da bi se broj štićenika u domovima za starije mogao drastično smanjiti

Starački dom - 3
Starački dom - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Starački dom - 1 Starački dom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Starački dom - 2 Starački dom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Starački dom - 3 Starački dom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dom za starije i nemoćne Galerija 1/4 >>
Virus je velike muke zadao obiteljskim domovima za starije. Novi izvor stresa im je i mogućnost novog preustroja, a ozbiljno ih je zabrinula najava da bi se mogao smanjiti maksimalno dopušten broj korisnika.

Intenzivno se radi na novom Zakonu o socijalnoj skrbi prema kojemu bi se trebao ograničiti broj korisnika obiteljskih domova, što je još u rujnu najavljivao ministar socijalne politike Josip Aladrović. Najava o potencijalnom ograničenju broja korisnika s minimalnih 20 na 12 zabrinula je vlasnicu obiteljskog doma Brigitu Matijević.

"Ja bih sada od tih 20 trebala odabrati osam koji više neće biti kod mene jer nemam mogućnosti da budem ustanova, ne mogu se širiti niti bih mogla to nekim normalnim cijenama pokriti. Gdje s tim ljudima? Kako ću ih ja probrati?" rekla je Matijević.

Ograničenje broja korisnika iz resornog ministarstva zasad ne mogu komentirati. Korisnicima poručuju da se ne moraju brinuti da će im smještaj biti ugrožen.

"Dobit će najbolju moguću skrb, a zajedno s predstavnicima obiteljskih domova naći ćemo način da se u prijelaznom periodu osigura sve što je potrebno", rekla je Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva socijalne politike.

Četiristo predstavnika obiteljskih domova okupilo se putem udruge Glas poduzetnika te su se Ministarstvu obratili u pismu na koje još uvijek čekaju odgovor.

"Ja doduše nisam ni očekivao da će biti nekakvih odgovora, ali se nadam da ćemo vrlo brzo sjesti za stol, možda već idući tjedan, i da ćemo riješiti tu problematiku", rekao je Marijan Sarkotić, predstavnik obiteljskih domova pri udruzi Glas poduzetnika.

Izmjene zakona najavljene su nakon požara u obiteljskom domu u Andraševcu, gdje je šest osoba poginulo. Još jedan požar odnio je dva života u splitskom privatnom domu, a prošli mjesec korona je razotkrila ilegalni dom u Legradu. Ipak, da postoje i pozitivni primjeri obiteljskih domova, pokazuje iskustvo 82-godišnje Vere Džaje.

"Ja nemam gdje biti. Moja djeca ostala su bez posla. Unuci isto bez posla. I oni su morali ići u Njemačku. Svime sam zadovoljna. To je stvarno velika urednost i trud osoblja", rekla je Džaje.

Pročitajte i ovo Dom za starije osobe - 3 Neke štićenike nitko ne posjećuje Život u domovima za starije: "Teško mi je kad pomislim da je netko radio cijeli život, posvetio se obitelji, i onda završi ovako"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog porasta broja zaraženi Ponovno zatvoreni nakon samo 22 dana: Domovi za starije i nemoćne vraćaju se starom režimu

Oca je u isti dom smjestila Dubravka Davutović nakon što su Alzhaimerova i Parkinsonova bolest uzele previše maha.

"Trebala bih 24 sata biti nad njim, a mi radimo, zaposleni smo, trčimo za tim poslom. Jedina opcija nam je obiteljski dom. I on je zadovoljan, vidi se na njemu da ima smiješak na licu", rekla je Davutović.

Hoće li to novi zakon promijeniti, znat će se u svibnju iduće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene