Dom za starije i nemoćne, ilustracija
Dom za starije i nemoćne, ilustracija Foto: Matija Habljak/Pixsell

Predstavnici obiteljskih domova i udruge Glas poduzetnika u ponedjeljak su upozorili kako prijeti zatvaranje mnogih obiteljskih domova za starije i nemoćne ako se prihvate najavljene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.


Najavljenom izmjenom Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika predlaže se smanjenje kapaciteta smještaja obiteljskih domova sa sadašnjih 20 na 12 osoba, što u konačnici predstavlja zatvaranje obiteljskih domova ili njihovu preregistraciju, smatraju iz udruge Glas poduzetnika i ocjenjuju da će se tom odlukom samo povećati broj ilegalnih domova.

Pitaju se i što će se točno učiniti s "viškom" korisnika te drže da resorno ministarstvo trenutačno nema dobru strategiju koja bi zbrinula korisnike, koji se tim odlukama ostavljaju bez potrebne skrbi.

"Stoga su se zbog tih razloga za istim, virtualnim stolom okupili predstavnici obiteljskih domova iz svih hrvatskih županija koji su odmah počeli djelovati kao Odbor pružatelja socijalnih usluga sa smještajem u udruzi Glas poduzetnika. Radi se o poduzetnicima koji se svakodnevno brinu za svoje korisnike i koji su uzeli kredite kako bi unaprijedili svoje poslovanje te proširili smještajne kapacitete", izvijestili su.

Kafić na splitskoj Rivi Ugostitelji bijesni zbog najave Stožera: "Mislio sam da je zaje***cija", "Neka se potrude da svi krepamo"

S presice stožera Koprivničko-križevačke županije Kako je korona razotkrila ilegalni dom za starije: "Znali smo da postoji, ali nitko nas nije obavijestio da su im ukinuli dozvolu"

Predstavnici obiteljskih domova, koji su se, kako je priopćeno, u vrlo kratkom roku ujedinili oko nevjerojatnog poteza Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, poslali su na adresu resornog ministarstva elektroničko pismo u kojem traže dvosmjernu komunikaciju. Pritom su upozorili i na to da predložene zakonske izmjene nisu napravljene u konzultaciji sa strukom te da se na taj način kažnjavaju svi oni koji odgovorno rade svoj posao i oni koji su stručni u pitanjima skrbi za starije i nemoćne osobe.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju