Moto umjetničke prirode u grad Đurđevac doveo je glasovite svjetske umjetnike. Trenutačno - Salvadora Dalija. Grad od 8000 stanovnika i muzej s tek dvije muzejske djelatnice uspio je organizirati izložbe kojima se itekako nametnuo na kulturnoj karti Hrvatske.

Galerija Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Edita Janković Hapavel (Foto: Dnevnik.hr) Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) +0 Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr)

Kada su čuli da će se u njihovu gradu otvoriti izložba Pabla Picassa, neki Đurđevčani pomislili su kako je riječ o izložbi o lokalnom kafiću sličnog imena. Da bi djela slavnog umjetnika mogla doći do njih, nisu se nadali. Nakon Picassa, došao je Chagall pa Dali. I sada se više nitko ne čudi.

Vezani članci Policija, ilustracija Zaradio kaznenu prijavu: Muškarac (30) na društvenim mrežama prijetio članu Vlade Tomislav Tomašević na izložbi Murtić 100 Tomašević sa svojim zamjenicima posjetio izložbu Murtić 100, do kraja tjedna možete je pogledati i vi

Izložbe su plod suradnje Đurđevca i slovenske Lendave. Sva djela su iz zbirke kolekcionara Richarda Mayera koji je bio prijatelj velikog umjetnika.

"U njegovom stvaralaštvu zauzimaju važno mjesto, obuhvaćaju drugu polovicu njegova stvaralaštva.
Mislim da će to biti jedna lijepa kulturno turistička atrakcija i nadalje uz potporu grada Đurđevca koji je to i prepoznao", kaže Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja grada Đurđevca.

Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Edita Janković Hapavel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iako nije riječ o najpoznatijim Dalijevim djelima, uvid su u stvaralaštvo umjetnika i njegovu ekscentričnu osobnost. Iznimna je to prilika i pokazati što je vrhunska umjetnost i onima koji inače ne bi imali prilike ili interesa vidjeti je. A posjetitelja ima sa svih strana. Od onih iz susjedstva do daleke Kine.

Izložbe Dalija, Chagalla i Picassa donijele su rast posjetitelja muzeju u Đurđevcu od 3000 do čak 16.000 koliko ih je bilo prošle godine.

Tako su se po posjećenosti smjestili iznad mnogo većih i bogatijih muzeja u Splitu i Zagrebu. Od sada je ovaj grad, osim po đurđevačkim pustinjama i picokima, poznat i po umjetnosti.

Bravo za mali Đurđevac koji je, kao i Dali, našao svoj recept za besmrtnost.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju