Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Picassa - Dali

Muzej s tek dvije muzejske djelatnice u gradiću od 8000 stanovnika posjećeniji od onih u Splitu i Zagrebu

Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr)
Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Edita Janković Hapavel (Foto: Dnevnik.hr) Edita Janković Hapavel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Moto umjetničke prirode u grad Đurđevac doveo je glasovite svjetske umjetnike. Trenutačno - Salvadora Dalija. Grad od 8000 stanovnika i muzej s tek dvije muzejske djelatnice uspio je organizirati izložbe kojima se itekako nametnuo na kulturnoj karti Hrvatske.

Kada su čuli da će se u njihovu gradu otvoriti izložba Pabla Picassa, neki Đurđevčani pomislili su kako je riječ o izložbi o lokalnom kafiću sličnog imena. Da bi djela slavnog umjetnika mogla doći do njih, nisu se nadali. Nakon Picassa, došao je Chagall pa Dali. I sada se više nitko ne čudi.

Pročitajte i ovo Smotra Boškarina, ilustracija - 1 Dugogodišnja tradicija Smotra boškarina u Kanfanaru: " To je simbol Istre, nekada je bio jedino prijevozno sredstvo i zamjenjivao je traktor" Izložba Prijavljeno policiji Nezapamćena krađa u Hrvatskoj, preko noći nestala cijela izložba: "Na plakatima nije bilo ničega prostačkoga"

Izložbe su plod suradnje Đurđevca i slovenske Lendave. Sva djela su iz zbirke kolekcionara Richarda Mayera koji je bio prijatelj velikog umjetnika.

"U njegovom stvaralaštvu zauzimaju važno mjesto, obuhvaćaju drugu polovicu njegova stvaralaštva.
Mislim da će to biti jedna lijepa kulturno turistička atrakcija i nadalje uz potporu grada Đurđevca koji je to i prepoznao", kaže Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja grada Đurđevca.

Izložba Đurđevac (Foto: Dnevnik.hr) Edita Janković Hapavel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iako nije riječ o najpoznatijim Dalijevim djelima, uvid su u stvaralaštvo umjetnika i njegovu ekscentričnu osobnost. Iznimna je to prilika i pokazati što je vrhunska umjetnost i onima koji inače ne bi imali prilike ili interesa vidjeti je. A posjetitelja ima sa svih strana. Od onih iz susjedstva do daleke Kine.

Izložbe Dalija, Chagalla i Picassa donijele su rast posjetitelja muzeju u Đurđevcu od 3000 do čak 16.000 koliko ih je bilo prošle godine.

Tako su se po posjećenosti smjestili iznad mnogo većih i bogatijih muzeja u Splitu i Zagrebu. Od sada je ovaj grad, osim po đurđevačkim pustinjama i picokima, poznat i po umjetnosti.

Bravo za mali Đurđevac koji je, kao i Dali, našao svoj recept za besmrtnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene