Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon koalicijskog sastanka

Tomo Medved nije za pomilovanje Perkovića i Mustača: "Njihov doprinos u ratu ne može ih abolirati od zločina koji su počinili"

U Banskim dvorima danas je održan koalicijski sastanak. O temama na sastanku novinare su izvijestili Branko Bačić i Tomo Medved.

Bačić je nakon koalicijskog sastanka rekao da se, između ostalog, pričalo i o rastu cijena goriva.

"Cijena je dvije kune manja zbog intervencije Vlade", rekao je Bačić.

"Bit ćete blagovremeno obaviješteni", odgovorio je na pitanje je li na sastanku bilo govora o rekonstrukciji Vlade. Rekao je da to neće biti ovaj tjedan, a komentirao je činjenicu da se HDZ u zadnje vrijeme odlučuje za nestranačke kandidate, ministra Paladina te kandidata za gradonačelnika Splita Zorana Đogaša. U tome ne vidi ništa sporno, a odluku Splitu je donio gradski ogranak stranke.

Tomo Medved komentirao je inicijativu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. 

"Svakim novih istupom možemo popunjavati taj mozaik. I sam odvjetnik je komunicirao da je predao zamolnice za ranije puštanje. Ali time je rekao da je on taj koji je kreirao cijeli taj proces, a da je pritom komunicirao sa jednim od generala i da je na taj način došlo do inicijative da određeni broj generala da svoj potpis. Cijeli taj postupak je kreiran politički.

Jasno mi je da su oni prepoznali njihov doprinos u ratu kao olakotnu okolnost. No bitno je da taj njihov doprinos ih ne može abolirati od zločina koji su počinili u bivšem režimu, a poglavito ih ne može abolirati od pravomoćne presude. Generali su imali plemenit cilj, ali ta njihova potpora ne može ih abolirati", rekao je Medved i dodao da je bivši sistem vršio likvidacije Hrvata.

Kaže kako je dobio na tisuće poruka branitelja i članova obitelji čiji su članovi ubijeni u vrijeme bivšeg režim i koji su izrazili "strahovito nezadovoljstvo".

"Cijeli ovaj proces doprinosi podjeli u društvu. Očekujem da će nakon što se cijela procedura ispoštuje, predsjednik RH donijeti odgovarajuću odluku", kazao je Medved i podsjetio da Milanović dosad nije odobravao molbe za pomilovanjima.

"Možemo zaključiti da je inicijativa kreirana između odvjetnika i Ureda Predsjednika Republike", još je rekao i dodao da očekuje da će generali dodatno sve komunicirati.

"Ne bih izdvajao ni jednog od generala nego bi ih pozvao da javnosti predoče sve svoje motive", rekao je Medved. 

"Ja očekujem da svaki general, svaki ponaosob, iskomunicira svoje motive da pristupe inicijativi", odgovorio je na pitanje je li se general Ante Gotovina ispolitizirao. S generalom se čuo za Uskrs, međusobno su si čestitali, ali ovu temu nisu dotakli.

Predaja zahtjeva za pomilovanjem Mustača i Perkovića

Odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnik Perkovića i Mustača Ministarstvu pravosuđe prodao je molbu za pomilovanje bivših šefova UDBA-e.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u Ministarstvo pravosuđa Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića: "Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman"

Pomilovanju Perkovića i Mustača trebali su pomoći potpisi generala - Ante Gotovine, Ivana Čermaka, Ljube Česića Rojs, Marinka Krešića, Davora Domazeta Loše, Krešimira Ćosića te Pavla Miljavca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LUKA DŽANKO Još jedan general traži pomilovanje Perkovića i Mustača: "Apsolutno to zaslužuju"

Krešić je u nedjelju donio odluku o povlačenju potpisa jer, kako kaže, ne želi biti razlog podjela. Uz njega, potpis je nešto ranije povukao i Ćosić, ali o razlozima nije htio govoriti.

Inicijativi za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača juler se pridružio jučer general Luka Džanko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene