Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Ministarstvo pravosuđa

Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića: "Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman"

Odvjetnik Anto Nobilo predao je molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića u Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Potpredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista general Luka Džanko pridružio se inicijativi generala kojom se od predsjednika Republike Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnik Perkovića i Mustača, najavio je prije nekoliko dana kako će uputiti molbu predsjedniku Milanoviću da ih pomiluje, a prema pisanju medija, to pismo namjeravaju potpisati umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo te Marinko Krešić.

Krešić je u nedjelju izvijestio da je, s obzirom na podjele koje je u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo, uskratio potpis na pismo, a svoj je potpis s pisma ranije povukao general Krešimir Ćosić.

Predao molbe

"Ja sam danas u ulozi kurira koji će u ime obitelji Perković i Mustač predati njihove zahtjeve za pomilovanje. Tada će Ministarstvo pravosuđa od Kaznionice i sudova koji su izrekli presude zatražiti potrebne podatke i kada sve kompletiraju, zajedno sa svojim stavom će poslati u Ured predsjednika. Od danas ja nemam više nikakve aktivne uloge u ovom postupku. Obitelji i osuđenici će morati čekati da se donese odluka", objasnio je Nobilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog inicijative za pomilovanje HDZ žestoko opleo po Milanoviću: "Možda da se uklone Tuđmanovi spomenici i postave Perkoviću i Mustaču?"

Roka nema, pretpostavlja da to neće biti "previše". "Ti dokumenti se mogu, po meni, pribaviti u roku od tjedan-dva, bez problema", dodao je.

Da nema očekivanja, ne bi krenuo u to, dodao je. "Da nismo stavili zahtjev za pomilovanje, ne bismo ga imali. Jedino s našim zahtjevom možemo očekivati da bude ili ne bude. Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman da je na Pantovčaku - pomilovao bi ih", naveo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LUKA DŽANKO Još jedan general traži pomilovanje Perkovića i Mustača: "Apsolutno to zaslužuju"

Rekao je da su se generali našli između neusklađenosti hrvatskog i njemačkog sustava. Dotaknuo se i generala koji su povukli popis. "Svojom slobodnom voljom su potpisali, kao i odustali. Ja sam tu neutralan prema toj činjenici", naveo je.

"Pomilovanje ne ulazi u krivnju, ne dira se krivnju. Ovo je akt milosti, ni na koji način se ne rehabilitira", kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene