Odvjetnik Anto Nobilo predao je molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića u Ministarstvo pravosuđa i uprave.


Potpredsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista general Luka Džanko pridružio se inicijativi generala kojom se od predsjednika Republike Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnik Perkovića i Mustača, najavio je prije nekoliko dana kako će uputiti molbu predsjedniku Milanoviću da ih pomiluje, a prema pisanju medija, to pismo namjeravaju potpisati umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo te Marinko Krešić.

Krešić je u nedjelju izvijestio da je, s obzirom na podjele koje je u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo, uskratio potpis na pismo, a svoj je potpis s pisma ranije povukao general Krešimir Ćosić.

Predao molbe

"Ja sam danas u ulozi kurira koji će u ime obitelji Perković i Mustač predati njihove zahtjeve za pomilovanje. Tada će Ministarstvo pravosuđa od Kaznionice i sudova koji su izrekli presude zatražiti potrebne podatke i kada sve kompletiraju, zajedno sa svojim stavom će poslati u Ured predsjednika. Od danas ja nemam više nikakve aktivne uloge u ovom postupku. Obitelji i osuđenici će morati čekati da se donese odluka", objasnio je Nobilo.

Mario Kapulica (HDZ) HDZ žestoko opleo po Milanoviću: "Možda da se uklone Tuđmanovi spomenici i postave Perkoviću i Mustaču?"

Roka nema, pretpostavlja da to neće biti "previše". "Ti dokumenti se mogu, po meni, pribaviti u roku od tjedan-dva, bez problema", dodao je.

Da nema očekivanja, ne bi krenuo u to, dodao je. "Da nismo stavili zahtjev za pomilovanje, ne bismo ga imali. Jedino s našim zahtjevom možemo očekivati da bude ili ne bude. Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman da je na Pantovčaku - pomilovao bi ih", naveo je.

Luka Džanko Još jedan general traži pomilovanje Perkovića i Mustača: "Apsolutno to zaslužuju"

Rekao je da su se generali našli između neusklađenosti hrvatskog i njemačkog sustava. Dotaknuo se i generala koji su povukli popis. "Svojom slobodnom voljom su potpisali, kao i odustali. Ja sam tu neutralan prema toj činjenici", naveo je.

"Pomilovanje ne ulazi u krivnju, ne dira se krivnju. Ovo je akt milosti, ni na koji način se ne rehabilitira", kazao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju