Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LUKA DŽANKO

Još jedan general traži pomilovanje Perkovića i Mustača: "Apsolutno to zaslužuju"

Inicijativi za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača pridužio se još jedan general - Luka Džanko, potpredsjednik VeDRA-e.

"Potpredsjednik naše udruge VeDRA, proslavljeni hrvatski general Luka Džanko, pridružuje se inicijativi generala, njegovih suboraca, kojom se od predsjednika Zorana Milanovića traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća, koji u Hrvatskoj služe kaznu njemačkog suda zbog ubojstva političkih emigranata u vrijeme socijalizma. General Džanko smatra da Perković i Mustać svojim zaslugama za obranu Hrvatske u ratu početkom devedesetih, kad su se stavili na raspolaganje domovini, apsolutno zaslužuju prijevremeno puštanje na slobodu", izvijestili su iz VeDRA-e na Facebooku.


Podsjetimo, Perković i Mustač su na njemačkom sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvore za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj, a kaznu služe u Hrvatskoj.

Odvjetnik Anto Nobilo priprema molbu za njihovim pomilovanjem koju će predati Ministarstvu pravosuđa, a ono će molbu proslijediti predsjedniku Republike Hrvatske i on je taj koji će odlučiti hoće li ih pomilovati ili ne.

"U ovoj situaciji je nebitno imamo li tri, pet ili sedam generala", istaknuo je Nobilo za Dnevnik Nove TV. Na pitanje hoće li biti još potpisivača molbe, Nobilo je rekao da ih nazivaju i drugi suborci pa i generali, međutim, napominje, "svima ostavljaju na volju".

Ističe da će pismo - ovakvo kakvo je autentično, sa sedam potpisa, biti predano predsjedniku. "Dobrodošli su svi koji se žele pridružiti, međutim mi ne inzistiramo jer nije bit u broju potpisa", napomenuo je Nobilo.

Pomilovanje Perkovića i Mustača u pismu su svojim potpisima trebala prisnažiti i sedmorica generala - Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Česić Rojs, Marinko Krešić, Davor Domazet Lošo, Krešimir Ćosić te Pavao Miljavac.

Međutim, dvojica su odlučila svoj potpis povući, naime, Krešić je u nedjelju donio odluku o povlačenju potpisa jer, kako kaže, ne želi biti razlog podjela ili političkog sukobljavanja. Uz njega, potpis je nešto ranije povukao i Ćosić, ali o razlozima nije htio govoriti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije odgovorio na 274 molbe Malenica: "Milanovićevo pomilovanje Mustača i Perkovića bio bi presedan"

Predaja zahtjeva Ministarstvu pravosuđa najavljena je za utorak. Ono će sastaviti izvješće o molbi s nizom podataka te ga dostaviti predsjedniku Republike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene