Ne stišavaju se reakcije na pismo umirovljenih generala koji traže pomilovanje bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Jedan od sedmorice potpisnika već je odustao - no s Pantovčaka Dnevniku Nove TV poručuju da predsjednik planira razgovarati s generalima. Istodobno, ministar pravosuđa Malenica poručio je kako bi pomilovanje bio ozbiljan presedan.

Galerija Josip Perković i Zdravko Mustač Zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača - 3 Zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača - 2 +1 Zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača - 1

Umjesto sedmorice - sada su šestorica. Umirovljeni general Krešimir Ćosić svoj potpis potpore za pomilovanje bivših šefova UDBA-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača je povukao.

"Njegovo pravo, zašto je to uradio. Mnogi se preplaše odmah", smatra Pavao Miljevac, umirovljeni general.

Zašto je to učinio, Ćosić danas nije htio pojašnjavati. Ostali generali, Čermak, Domazet Lošo i Krešić, poručuju da su sve rekli svojim potpisom.

"Gospodina Perkovića znam od 90-ih godina. Znam što je radio za uvoz oružja, znam da je konvoje pratio prema Hercegovini, mnogima je dao putovnice. Tuđman veli 'da nije bilo Perkovića ne bi bilo ni mene ni HDZ-a ni države'. Ono što je bilo prije, ja u to ne ulazim", rekao je Miljevac.

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica Malenica: "Milanovićevo pomilovanje Mustača i Perkovića bio bi presedan"

Predaja zahtjeva Ministarstvu pravosuđa najavljena je za utorak. Ono će sastaviti izvješće o molbi s nizom podataka te ga dostaviti predsjedniku Republike. Ministar Malenica bio je oštar: "Predsjednik u te dvije godine na 274 molbe nije odgovorio i ovo bi, ukoliko se to dogodi, ukoliko iskoristi tu ovlast, to bi bio presedan u mandatu", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Bivši predsjednik zna što bi učinio sa takvim zahtjevom na svom stolu.

"Ozbiljno bih razmotrio taj zahtjev, jer kažem, riječ je o čovjeku koji je zaslužan za obranu, a moram reći da cijela ta priča sa predajom i načinom kako je postupak vođen nije bila osobito uvjerljiva", kazao je Ivo Josipović.

Vremena izručenja i lex Perković sjeća se i Jadranka Kosor. Velik dio javnosti tada je bio uvjeren da je svrha takozvanog lex Perković upravo zaštititi Josipa Perkovića od izručenja.

"Ja sam, recimo, tada bila nezavisna zastupnica, samo sam ja uložila amandam. Tako da, naprije oni, pa onda...", kazala je Kosor.

Da je pomilovanje prije svega politički čin, kaže bivši predsjednik Josipović.

"U principu ne bih pomilovao nikoga i za to sam da se ta predsjednička ovlast ukine", kazao je Milanović 3. siječnja 2020.

Marinko Krešić I Krešić razmišlja o povlačenju potpisa za pomilovanje Mustača i Perkovića: "U sljedećim danima donijet ću odluku"

No ovlast postoji i dalje, pitanje je samo hoće li je Milanović iskoristiti, jer već 274 puta nije.

"To je odluka predsjednika i ne možete ulaziti u to", kaže Miljevac i otkiva otkud je došla ideja: "Mene je zvao general Rojs, mislim da Gotovina, Čermak, mislim da su kod predsjednika razgovarali o tom koliko znam", kazao je.

Kao argument za pomilovanje umirovljeni generali naveli su i ovo: da su Perković i Mustač ostali izdržavati kaznu u Njemačkoj, na slobodu bi izašli već prošle godine. Ista ta kazna u Hrvatskoj znači da će brigadiri na slobodu izaći s 99, odnosno 122 godine.

"To je jedan dodatni pravni argument da, mislim da je naše pravosuđe i u postupku izručenja, pa i prevođenju sankcije bilo, recimo, ne baš sasvim na tragu naših propisa", kazao je Josipović.

Čeka se Pantovčak i Milanovićeva odluka. No prije toga, kako doznaje Dnevnik Nove TV, predsjednik će razgovarati s generalima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju