Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnut štrajk

Habijan i sindikat postigli dogovor: Plaće idu gore za deset posto

Ministar Habijan
Ministar Habijan Foto: Ranko Suvar/Cropix
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan postigao je dogovor sa Sindikatom poljoprivrede čime je izbjegnut štrajk u Hrvatskim vodama. Dogovoreno je povećanje plaća, ali i solidarne pomoći. Novi krug pregovora između Uprave i sindikata kreće početkom ožujka.

U zadnji čas izbjegnut je štrajk u Hrvatskim vodama, koji je najavljivao Sindikat poljoprivrede (PPDIV), jer je na sastanku s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom dogovoreno povećanje plaća za 10 posto i fiksnog dodatka na iznos od 100 eura.

Kako Hina doznaje u PPDIV-u, na njihovu inicijativu u srijedu je održan sastanak s ministrom Habijanom na kojem su sindikalci iznijeli razloge za najavu štrajka u Hrvatskim vodama.

Dogovoreno je povećanje osnovne plaće za 10 posto, povećanje bruto fiksnog dodatka sa 66,36 eura na 100 eura, uvođenje mjesečne naknade za prehranu u iznosu 66,36 eura neto i povećanje limita naknade za troškove prijevoza sa 199,08 eura na 238,90 eura.

Pročitajte i ovo Prijevara McDelivery Hrvatska Ne nasjedajte! Nova prijevara na društvenim mrežama: Lažno se predstavljaju kao poznati lanac brze prehrane

Dogovoreno je i povećanje solidarne pomoći u slučaju smrti bračnog druga, djeteta i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece i djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu, sa dosadašnjih 663,61 eura na 1000 eura, s primjenom od 1. siječnja 2024.

Za PPDIV je također važno da će se novi krug pregovora između Uprave i sindikata otvoriti 1. ožujka. Planira se završiti ih najkasnije do 1. lipnja, uz jamstvo ministra da će pristup poslodavca prema pregovorima biti potpuno drugačiji.

Pročitajte i ovo sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

Takav dogovor je svakako povoljniji od prethodne ponude poslodavca, koji je nudio osam posto povećanja osnovice, uvođenje dodatka za topli obrok od 66,36 eura mjesečno, proporcionalno broju dana dolaska na posao, te povećanje limita iznosa troškova prijevoza sa sadašnjih 199,08 eura na 238,9 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene