Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u

Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

sjednica Hrvatskog sabora
sjednica Hrvatskog sabora Foto: Damjan Tadic/Cropix
Političke stranke i nezavisni zastupnici će u 2024. dobiti 9, 7 eura iz državnog proračuna, odlučio je Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik. Od toga, gotovo će četiri milijuna eura pripasti HDZ-u.

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik odlučio je u četvrtak kako će se za ovu godinu političkim strankama i nezavisnim zastupnicima rasporediti 9, 7 milijuna eura iz državnoga proračuna, što je 1, 4 milijuna eura više nego u prošloj godini.

S obzirom na to da iznos koji dobivaju, ovisi o broju zastupničkih mjesta, najviše će, gotovo četiri milijuna eura (3, 99 milijuna), pripasti HDZ-u.

Na račun SDP-a u ovoj će godini "sjesti" 2, 2 milijuna eura, Domovinskog pokreta oko 705.000 eura, Mostov 506.000 eura, Možemo! 331.000 eura, a na račune SDSS-a i IDS-a po 194.000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasno vrijeme Stižu zahladnjenje i nove pahulje: DHMZ upalio crvena upozorenja u šest regija

HSLS, HSS i Hrvatska konzervativna stranka od države će dobiti po 125.000 eura.

Šest stranaka koje u Saboru predstavlja po jedna zastupnica (RF, Nova ljevica, Glas, SSiP, Centar, Reformisti) dobit će po 68. 685 eura, a osam stranaka koje predstavljaju zastupnici (Hrvatski suverenisti, Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB) po 62. 441 euro.

Naime, za zastupnice, kao podzastupljeni spol, od države se dobije deset posto više sredstava, nego za zastupnike.

Zbog toga će i nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj dobiti deset posto viši iznos (68. 685 eura) od svojih nezavisnih kolega Roberta Jankovicsa, Furia Radina, Vladimira Bileka i Veljka Kajtazija koji će dobiti po 62. 441 euro.

Pročitajte i ovo Ilustracija eskalacija sukoba VIDEO Snimljena eksplozija u glavnom gradu: SAD ponovno gađao ciljeve hutista u Jemenu

Strankama će se novac doznačavati tromjesečno.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora, pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru. Zbog toga, primjerice, među dobitnicima državnih sredstava nema Socijaldemokrata koji su se kasnije osnovali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene