Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana rata

Stigli su u Hrvatsku kao izbjeglice: "Ni ne sumnjamo. Vratit ćemo se u Ukrajinu sigurno"

Aktualno Galerija Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 7 Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 2 Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 3 Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 4 Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ukrajinci u Hrvatskoj: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Mnogi stanovnici ratom pogođenih područja, uglavnom žene i djeca, stigli su u Hrvatsku kao izbjeglice i ovdje su morali stvoriti novi život. Ali bez obzira na to koliko im je ovdje dobro i Hrvati su pokazali veliko srce, u svakom danu, svima je njima u mislima samo jedno - da se što prije vrate kući.

Natalia Konovalova je cijeli život radila je kao profesorica tjelesnog u Mariupolju. Sportske terene zamijenila je ugostiteljstvom u Osijeku.

"Dobro je, dobri su ljudi, pričaju, razumiju da sam iz Ukrajine", kaže Natalia i dodaje kako su ljudi dobro reagiraju kad ih Ukrajinka poslužuje. "Pomognu mi u jeziku jer ja sve ne razumijem", ali i kažu joj da radi dobru kavu.

No, od sporta nije sasvim odustala. "Svaki dan imam trening navečer, ujutro radim, a navečer odemo na trening, stolni tenis". Natalia dodaje i da je zadovoljna životom u Osijeku. U grad na Dravi doselila je cijela obitelj. A sport im je u krvi.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Danas je 365. dan rata EU usvojio novi paket sankcija protiv Rusije. Zelenski se obratio javnosti te poslao snažnu poruku

Ljudmila Konovalova kaže kako vodi vježbe gimnastike za žene, "da budu uvijek u pokretu. Moja sva obitelj je u sportu, stolnom tenisu".

Ukrajinskim državljanima uvelike pomaže Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine. U njemu radi i Ljilja Sinja iz Hersona.

"Znam kako je živjeti u drugoj zemlji, to je vrlo teško. Kad imaš mjesto gdje možeš doci i družiti se, komunicirati, to je vrlo važno", kaže Ljilja koja vodi likovnu radionicu, kulinarsku, gimnastiku i radi s djecom.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini krvava godišnjica VIDEO Pogledajte 87 sekundi strave i užasa u režiji Vladimira Putina

Olha Ilinska iz Harkiva pokazuje sliku na koju je prenijela svoje emocije. "Ova slika označava nas kako se osjećamo, kako smo se raspodjeli medu obiteljima, prijateljima i to smo mi. Rat nas je podijelio. To je naša tuga", govori Olha.

Dmitro je liječnik, no između njega i pacijenata stoji zakon. "Jako je teško nostrificirati diplomu zbog zakona. Zakon traži kurikulum od moje specijalnosti, ali ne mogu dobiti zbog svakih teškoća u Ukrajini", žali se Dmitro koji je u Hrvatsku stigao iz Harkiva.

Pročitajte i ovo Olena Zelenska UN izglasao rezoluciju Prva dama Ukrajine o godini pakla: "Slavimo otpor agresiji, a ne godišnjicu rata"

Oni najmlađi nevolje barem na kratko zaborave kroz igru. Iako su već naučili jezik, nadaju se povratku u Ukrajinu.

"Čak ni ne sumnjamo. Vratit ćemo se ako ne u Harkov, onda u Ukrajinu sigurno", uvjerena je Natalia Vigranka.

Dok sa strepnjom prate strašne događaje u domovini, kuća i dom još će im neko vrijeme biti Hrvatska, zaključuje reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene