Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas je 365. dan rata

EU usvojio novi paket sankcija protiv Rusije. Zelenski se obratio javnosti te poslao snažnu poruku

Aktualno Galerija Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: Afp Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Afp Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +5 Ukrajina Galerija 1/10 >>
Ukrajina danas slavi godinu dana uspješnog otpora. Putinova agresija dosad je odnijela na desetke tisuća života, uništila mnoge gradove u Ukrajini i raselila više od 13 milijuna Ukrajinaca.

 

  • Danas je godišnjica rata u Ukrajini
  • Švedska šalje tenkove Ukrajini
  • Zelenski: Ovo će biti godina naše pobjede
  • Kina je objavila mirovni plan za Ukrajinu
  • Vitalij Kličko: Sve ćemo prebroditi i pobijediti
  • Velika Britanija uvela dodatne sankcije protiv Rusije
  • Dmitri Medvedev danas je poručio da su ruske snage spremne ići sve do granica Poljske
  • Ruski veleposlanik pri UN-u prekinuo minutu šutnje za žrtve agresije

Događaje pratite iz minute u minutu:

22:47 Europska unija usvojila je u petak deseti paket sankcija protiv Rusije na prvu obljetnicu njezine invazije na Ukrajinu, objavilo je švedsko predsjedništvo EU-a.

"Zemlje članice EU-a zajednički su nametnule najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da dobije rat", objavilo je švedsko predsjedništvo EU na Twitteru.

"EU je ujedinjen uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno."

Paket uključuje stroža izvozna ograničenja u vezi s robom s dvojnom namjenom, mjere protiv subjekata koji podupiru rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija, prenosi Reuters.

Pregovori su trajali dulje od planiranog, uglavnom zato što je Poljska tražila strože propise za sintetičku gumu iz Rusije što je Italija blokirala.

Prema riječima jednog poljskog diplomata, Varšava je pristala na blaže propise pod uvjetom da se uvoz u EU ubuduće redovito prati. Sankcije stupaju na snagu u subotu kada budu objavljene u Službenom listu EU-a.

21:40 Ruski veleposlanik pri UN-u u petak je pred Vijećem sigurnosti prekinuo minutu šutnje na koju je pozvao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u počast "žrtvama agresije", zatraživši da se ona održi za sve žrtve. Više pročitajte >>OVDJE.

18:40 "Pobjeda nad Rusijom neizbježna je ako svi ukrajinski partneri odrade svoju zadaću", rekao je u petak, na godišnjicu ruske agresije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ocijenio nužnim raditi s Kinom na postizanju mira, ali želi pridobiti i Indiju te zemlje Latinske Amerike i Afrike.

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu te je odbacila kao neprihvatljivu svaku upotrebu nuklearnog oružja, u dokumentu u dvanaest točaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba.

"U tom dokumentu (Peking) čini mi se navodi poštivanje teritorijalne cjelovitosti, zatim sigurnost. Moramo raditi s Kinom na tome", rekao je Zelenski.

"Mislim da je Kina otkrila moje misli. Kina je počela govoriti o Ukrajini i to je dobro", naglasio je, kako ga prenosi agencija AFP.

Najavio je da planira sastanak s kineskim predsjednikom Xijem Jipingom, prenosi Reuters.

Ranije u petak Zelenski je rekao da je pobjeda nad Rusijom moguća ove godine ako zapadni partneri održe riječ u pogledu vojne pomoći.

"Budu li partneri održali riječ i poštivali rokove, očekuje nas neizbježiva pobjeda (...) Želim doista da se to dogodi ove godine", rekao je na godišnjicu početka ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik želi da i zemlje Latinske Amerike i Afrike, kao i Kina i Indija, prihvate formulu koju predlaže Kijev za okončanje rata s Rusijom.

Na konferenciji za novinare u Kijevu Zelenski je pozvao na održavanje samita s liderima Latinske Amerike.

"Kijev treba poduzeti korake da izgradi odnose s afričkim zemljama", rekao je.

Azijske gospodarske sile Kina i Indija bile su suzdržane pri glasanju o rezoluciji u četvrtak na Općoj skupštini UN-a kojom se traži "sveobuhvatan, pravedan i trajni mir" i "trenutačno" povlačenje ruske vojske iz Ukrajine.

Za tekst je glasala 141 država, a osim Kine i Indije suzdržane su bile i afričke zemlje Angola, Alžir, Burundi, Južna Afrika, Etiopija, Gabon, Gvineja, Kongo, Mozambik, Namibija, Srednjoafrička Republika, Sudan, Togo, Uganda i Zimbabve.

Suzdržane su bile i euroazijska Armenija, srednjoazijske Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan te iz Azije Bangladeš, Iran, Laos, Mongolija, Vijetnam, Šri Lanka i nuklearna sila Pakistan.

Iz Latinske Amerike suzdržane su bile Bolivija, Kuba i El Salvador, a protiv rezolucije je glasala Nikaragva koja se time pridružila Bjelorusiji, Sjevernoj Koreji, Siriji i afričkim državama Maliju i Eritreji. 

17:57 Švedska će poslati 10 tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, javlja The Kyiv Intependent na Twitteru. "U tijeku je koordinacija podrške s međunarodnim partnerima koji doniraju Leopard 2 ili druge tenkove", priopćila je švedska vlada.

17:43 Uoči godišnjice rata hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić za Dnevnik Nove TV opisala je kakvo je stanje u toj zemlji. Više o tome pročitajte OVDJE.

16:45 Obilježavajući godišnjicu ruskog napada na ukrajinu, njemački aktivisti su u petak pred rusko veleposlanstvo u Berlinu dovezli uništeni ruski tenk. U Varšavi su ruski diplomati imali neugodno buđenje u šest ujutro. Više možete pročitati OVDJE.

13:50 Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika poručio je da nije impresioniran mirovnim kineskim planom. Naglasio je da svaki plan za okončanje rata mora uključivati povlačenje ruskih trupa na granice Ukrajine iz 1991. godine.

"Svaki mirovni plan s prekidom vatre, novom linijom razgraničenja i kontinuiranom okupacijom ukrajinskog teritorija nije o miru, već o zamrzavanju rata, ukrajinskom porazu i sljedećim fazama ruskog genocida", napisao je.

13:10 Ovo je bila jedna od prvih fotografija ruske invazije koja se pojavila. Na njoj usamljeni ukrajinski graničar bježi s kontrolne točke na jugu zemlje. Bilo je nešto iza 4 ujutro u Ukrajini kada je ova slika prvi put objavljena na društvenim mrežama, a uslijedila su nagađanja. Nekoliko sati kasnije, ukrajinska državna granična straža objavila je video onoga što ide prema njima - ruski tenkovi, piše Sky News. 

 

 

12:45 Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak rekao je danas da prvi tenkovi Leopard 2 su već stigli u Ukrajinu. Naglasio je da bi ti moderni tenkovi njemačke proizvodnje trebali označiti prekretnicu u ratu u Ukrajini.

12:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije s porukom prkosa i suzama za tisuće vojnika koji su poginuli u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

 

"Svima vama koji se borite za Ukrajinu želim reći da sam ponosan na vas. Svi mi, svatko od nas je ponosan na vas", rekao je Zelenski susprežući suze dok je odlikovao vojnike Ordenom heroja Ukrajine. Tijekom intoniranja državne himne, prisutni su pognuli glave tijekom minute šutnje, a Zelenski je plakao.

12:14 "Prije godinu dana probudile su me eksplozije”, prisjetila se Alina Shapoval, ponavljajući sjećanja nebrojenih Ukrajinaca od jutra kad je Rusija započela svoj napad na zemlju prije točno godinu dana.

Njezini prvi sati rata izgledali su strašno kao i milijunima njezinih sunarodnjaka - bjesomučno je zvonila članovima obitelji, grabila putnu torbu, odlazila od kuće. Isprva Shapoval nije otišao daleko. Ostala je kod rođaka i volontirala da pomogne u opskrbi oružanih snaga odjećom i opremom, baš kao što je učinila nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Shapoval se na kraju pridružila milijunima koji su pobjegli na zapad.

Olexander Atamas, 35, živio je u Irpinu kada je Rusija izvršila invaziju.

"Vrlo se jasno sjećam 24. veljače; tog sam dana otvorio YouTube sa svojim znojnim dlanovima i počeo učiti kako koristiti pištolj", rekao je Jegor Firsov, bolničar u ukrajinskoj vojsci na istočnoj liniji fronte, za CNN. 
“Moralno i psihološki nitko nije bio spreman za rat. No, pobijedili smo strah, skupili smo snage”, rekao je.

Reakcija NATO-a i EU-a

11:58  Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i njemački kancelar Olaf Scholz u petak su, na godišnjicu ruskog napada, Ukrajini obećali daljnju podršku. "Ono što nas sve impresionira je odlučnost i hrabrost Ukrajinki i Ukrajinaca u obrani slobode. Njemačka vas pritom podržava i činit će to i dalje toliko snažno i dugo koliko to bude potrebno“, rekao je Scholz. Njemački kancelar rekao je kako je Vladimir Putin doživio neuspjeh u svom naumu da osvoji Ukrajinu.

"Putin je računao s podjelom, no polučio je suprotno. Ukrajina je jedinstvenija nego ikada prije", rekao je. Kancelar je odbacio optužbe da isporuke oružja Ukrajini samo produljuju rat.

"Upravo suprotno: što prije ruski predsjednik uvidi da ne može ostvariti svoj imperijalistički cilj, to je veća šansa za kraj rata", rekao je Scholz i dodao kako je okončanje rata u Putinovim rukama.

11:50 Stigla je prva reakcija NATO-a na mirovni plan za Ukrajinu kojeg je danas objavila Kina. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da kineski plan za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine "nema puno kredibilnosti".

"Kina nema puno kredibilnosti jer još uvijek nije osudila ilegalnu invaziju Ukrajine. Samo par dana prije invazije kineski predsjednik Xi i ruski predsjednik Putin potpisali su sporazum o 'suradnji bez ograničenja'", rekao je.  Glavni tajnik NATO-a dodao je kako je vojna podrška Ukrajini danas put prema mirovnom dogovoru sutra, čime je odgovorio na kinesku kritiku zapadnog slanja oružja Ukrajini.

"Pozorno motrimo što Kina radi i vidimo indicije da bi mogli razmatrati slanje smrtonosne pomoći Rusiji. To bi bila jako teška pgreška", rekao je. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komsiije rekla je: "Moramo taj prijedlog promatrati u specifičnom svjetlu, odnosno u svjetlu činjenice da je Kina zauzela stranu kad je, primjerice potpisala sporazum o neograničenoj suradnji s Rusijom neposredno prije invazije na Ukrajinu. No, razmotrit ćemo prijedlog Kine".

11:44 Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je video povodom prve obljetnice ruske invazije. 

11:40 Britanski kralj Charles pohvalio je narod Ukrajine jer je pokazao izvanrednu hrabrost i pružio otpor u suočavanju s golemom tragedijom.  "Prošla je godina dana kako su građani Ukrajine počeli nezamislivo patiti od neizazvanog napada punog opsega na njihovu naciju", rekao je Charles u izjavi od petka.

“Svijet je s užasom gledao svu nepotrebnu patnju nanesenu Ukrajincima, od kojih sam mnoge imao veliko zadovoljstvo upoznati ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu i, doista, diljem svijeta, od Rumunjske do Kanade.”

x11:23 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da podrška Ukrajini nije samo moralno ispravna stvar, već je također u našem sigurnosnom interesu. 

"Neki se brinu da će naša potpora Ukrajini izazvati eskalaciju. Ali nema opcija bez rizika, a najveći rizik od svih je ako predsjednik Putin pobijedi, jer bi poruka njemu i drugim autoritarnim vođama bila da mogu upotrijebiti silu kako bi dobili što žele. To će svijet učiniti opasnijim i ranjivijim", rekao je Stoltenberg.

 "Sloboda nije besplatna. Za to se moramo boriti svaki dan. Danas je ukrajinski narod taj koji se hrabro bori za svoju slobodu. I unatoč mračnoj godini očaja i razaranja, njihova će odlučnost i hrabrost bez sumnje prevladati", dodao je.

11:16 Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u petak da u kineskom mirovnom planu, objavljenom na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu, zasad ne vidi nove elemente, ali svaki napor koji će dovesti mirnog rješenja sukoba smatra korisnim.

"Svaki napor koji će dovesti do mirnog rješenja je uvijek koristan", kazao je Plenković. Dodao je kako je temelj za ukrajinsko djelovanje plan predsjednika Volodimira Zelenskog "koji je dobio široku potporu međunarodne zajednice". Više pročitajte OVDJE

10:45 Povodom godine dana od ruske agresije na Ukrajinu predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak je na početku sjednice poručio da ukrajinski narod može računati na našu trajnu solidarnost i podršku te da su Hrvati dužni biti uz Ukrajince do konačne pobjede.

"Vijesti koje su tog jutra stizale do nas pratili smo s krajnjom nevjericom, dubokom zabrinutošću i osjetnom tjeskobom", prisjetio se. Rat se, dodao je, tada vratio na naš kontinent uvukavši ukrajinski narod u krvavu borbu za vlastitu opstojnost. "Branitelji Ukrajine, mnogim očekivanjima unatoč, pomrsili su račune agresoru, pružili su snažan otpor, pokazali su i nastavljaju pokazivati kako se voli domovina u najtežim okolnostima”, kazao je Jandroković na početku sjednice. Mi se u Hrvatskoj, dodao je, s tim možemo itekako poistovjetiti i sjećanja na žrtve podnesene u Domovinskom ratu razlog su naše posebne empatije prema ukrajinskom narodu.

10:30 Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i bliski saveznik Vladimira Putina poručio je da je jedini način da Moskva osigura trajni mir pomicanje vlastitih granica što je dalje moguće.

Tako je napisao da je prošla godina dana od početka specijalne operacije. Godina otkako naši vojnici vraćaju red, mir i pravdu u našoj zemlji te štite naš narod i uništavaju korijene neonacizma. Pobjedit ćemo. Svi mi želimo da se to dogodi što je prije moguće, a taj dan će doći. Vratit ćemo naše teritorije i zaštititi naše ljude, koji su patili tijekom godina genocida i granatiranja", napisao je Medvedev. Rekao je da će nakon toga doći do pregovora koji će biti teški i puno nervoze.

"Odluke kijevskog režima, naravno, neće donijeti Zelenski, bude li još živ ili netko iz njegove klike. Odluke će biti donesene s druge strane oceana. Donijet će ih oni koji šalju oružje i novac Kijevu kako bi održali ostatke ukrajinske ekonomije na životu. Važno je da postignemo sve ciljeve specijalne vojne operacije. Moramo potisnuti granice prijetnje našoj zemlji što je dalje moguće, čak i ako se radi o granicama Poljske", napisao je.

10:20 BBC je objavio video u kojem u samo 87 sekundi donose pregled ključnih događaja u ratu u Ukrajini, kojeg je Rusija pokrenula prije točno godine dana.  

9:58 Velika Britanija je obilježila godinu dana od invazije na Ukrajinu uvođenjem dodatnih sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu izvoza svih artikala koje je Moskva koristila na bojnom polju i zabranu uvoza robe od željeza i čelika. U priopćenju od petka navodi se da će ciljati još 92 pojedinca i entiteta, uključujući saveznike ruskog predsjednika Vladimira Putina, poput šefa Sjevernog toka 2 Matthiasa Warniga.

 

9:45 Ukrajina će prevladati sve i pobijediti u borbi protiv Rusije, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko dodavši da je prošla godina bila "tragična i psihički iscrpljujuća", ali da će se zemlja nastaviti boriti.

"Prije godinu dana rusko rješenje ovog barbarskog rata većini Ukrajinaca se činilo nestvarnim. Godinu dana živimo u novoj stvarnosti. Ali mi se borimo, vjerujemo u sebe i svoju zemlju. Zato ćemo sve prebroditi i pobijediti", poručio je.

9:30 Predsjednik Zelenski nazoči službi u Kijevu u čast vojnih vojnika i onih koji su poginuli u ratu. On predaje medalje vojnicima i vojskovođama, kao i obiteljima poginulih, ispred katedrale svete Sofije.

9:29 Godinu dana od invazije, teške borbe koncentrirane su na nizu žarišnih točaka na bojišnici na istoku Ukrajine. Najsmrtonosniji sukobi su oko grada Bakhmuta, prema ukrajinskoj vojsci. Gubici su tamo bili toliko visoki da su zapovjednici s obje strane prozvali Bakhmut "mlincem za meso". Ruske trupe i saveznički plaćenici Wagner grupe tjednima pokušavaju opkoliti grad. 

9:20 U glavnom gradu Ukrajine zvone zvona te tako obilježavaju godišnjicu invazije Vladimira Putina. Zarobljena ruska vojna oprema izložena je ispred crkve Svetog Mihovila u Kijevu, služeći kao podsjetnik na ukrajinsku snagu. 

9:15 Na godišnjicu početka ruskog napada na Ukrajinu oglasio se i američki predsjednik Joe Biden: "Prije godinu dana, predsjednik Putin je mislio da će brzo zauzeti Kijev. A onda je upoznao hrabrost Ukrajinaca i čeličnu volju nacija širom svijeta", napisao je.

 

9:10 I dok su na istoku i jugu Ukrajine borbe u punom jeku, na prvu godišnjicu ruske invazije saveznici diljem svijeta izrazili su potporu Kijevu. Tako je pariški Eiffelov toranj osvijetljen bojama ukrajinske zastave, a gradonačelnica Anne Hidalgo je održala govor u kojem je poručila da će "biti života poslije rata jer će Ukrajina pobijediti". U Londonu se održalo bdijenje s porukom "Ako ste za slobodu, onda ste za Ukrajinu".

9:00 Opća skupština UN-a izglasala je u četvrtak glasovima 141 zemlje rezoluciju kojom traži trenutačno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih djelovanja čime je dan uoči obilježavanja prve godišnjice agresije poslala snažnu poruku izolacije Rusije na međunarodnoj sceni. Za rezoluciju kojom se traži "sveobuhvatan, pravedan i trajni mir" glasala je 141 država, 32 su bile suzdržane, a šest ih se pridružilo Rusiji glasajući "protiv".

Kina se suzdržala od glasanja, što je četvrti put da je tako postupila otkako je Rusija počela agresiju na Ukrajinu. Protiv rezolucije glasale su Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva.

Među suzdržanima su osim Kine bile i Indija, Alžir, Južnoafrička Republika (JAR), Etiopija, Iran, Kazahstan, Uzbekistan, Vijetnam i Pakistan te još 22 zemlje.

Ruski veleposlanik pri UN-u optužio je Njemačku i Zapad da u sukobu u Ukrajini imaju motive slične onima u Drugom svjetskom ratu. "Njemački tenkovi ponovno će ubijati Ruse", rekao je, misleći na borbene tenkove Leopard njemačke proizvodnje koje je nekoliko europskih zemalja obećalo poslati Kijevu. Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Dimitrij Poljanski je rezoluciju UN-a ocijenio "beskorisnom", dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio ishod glasovanja.

 

8:45 O mirovnom planu Pekinga u petak rano ujutro oglasio se i Kijev. Poručio je da je dobar znak i signal da se Kina želi uključiti u globalna nastojanja da se zaustavi rat u Ukrajini.

8:30 Nakon što je mjesecima lagao svijetu da se ne priprema na rat, ruski predsjednik Vladimir Putin 24. veljače 2022. godine krenuo je na Ukrajinu. Nakon godinu dana rata ljudske žrtve su ogromne, a svijet nikad podjeljeniji. Više pročitajte OVDJE.

8:14 Kina je na prvu godišnjicu ruske invazije ponovila svoje pozive za pronalaskom političkog rješenja ukrajinskog sukoba. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je dokument u kojem poziva na nastavak mirovnih pregovora, ukidanje jednostranih sankcija i istaknulo svoje protivljenje uporabi nuklearnog oružja.

"Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i suzdržane, izbjegavati raspirivanje plamena i pogoršanje napetosti te spriječiti daljnje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontroli", pišu.

Dokument od 12 točaka

Ministarstvo je potvrdilo da se nuklearno oružje ne smije koristiti. Kina od dviju zemalja traži da izbjegavaju napade na civile. "Strane u sukobu moraju se strogo držati međunarodnoga humanitarnog prava, izbjegavati napade na civile i civilne građevine", naglašavaju. Ovaj rat za Peking je osjetljivo pitanje zbog njegovih vrlo snažnih dugogodišnjih diplomatskih i ekonomskih veza s Moskvom, učvršćenih zajedničkim interesom da budu protuteža Washingtonu. Kina je u utorka izrazila veliku zabrinutost zbog sukoba koji se "pojačava i sve više izmiče kontroli". Kina poziva da se poštuje suverenitet država, uključujući i Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Olena Zelenska UN izglasao rezoluciju Prva dama Ukrajine o godini pakla: "Slavimo otpor agresiji, a ne godišnjicu rata"

Dokument od 12 točaka dio je najnovijih napora Pekinga da se predstavi kao neutralni mirovni posrednik, dok se bori da uravnoteži svoje bezgranično prijateljstvo s Moskvom i narušene odnose sa Zapadom dok rat traje.

Ovako je počeo 24. veljače 2022.

8:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije na svoju zemlju prkosnom porukom u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobijediti. U videu naslovljenom "godina nepobjedivosti" predsjednik je sjedio za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svijet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.

Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: Afp

Prije godinu dana na današnji dan, s ovog istog mjesta oko sedam ujutro, obratio sam vam se kratkom izjavom, u trajanju od samo 67 sekundi, rekao je u 15-minutnom govoru, uz svečanu glazbu u pozadini. Mi smo jaki. Spremni smo na sve. Pobijedit ćemo svakoga. Ovako je počeo 24. veljače 2022. Najduži dan u našim životima. Najteži dan u našoj novijoj povijesti. Rano smo se probudili i otad nisam spavao."

Pročitajte i ovo Ukrajinska svakodnevnica - 2 tužna obljetnica Njezina kći postala je simbol strašnih patnji i razaranja: "Mučim se, jer je nisam uspjela zaštititi, spasiti"

"Gotovo svatko ima barem jedan kontakt u svom telefonu koji više nikada neće podići slušalicu. Onoga tko neće odgovoriti na SMS 'Kako si?'. Ove dvije jednostavne riječi dobile su novo značenje tijekom godine rata", rekao je.

"Postali smo jedna velika vojska u kojoj svi daju svoj doprinos", rekao je. Opisao je 2022. godinu kao godinu otpora, hrabrosti, boli i jedinstva. "Glavni je zaključak da smo preživjeli. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine!"

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ruski predsjednik Vladimir Putin Godina dana agresije Velika analiza rata u Ukrajini: Tko pobjeđuje i što će se sljedeće dogoditi?
 

Europa radi na novim sankcijama

8:05 Financijski čelnici G20 moraju osuditi rusku agresiju na Ukrajinu, rekao je u petak francuski ministar financija Bruno Le Maire u razgovoru za Reuters te dodao da Europa radi na novim sankcijama protiv Moskve. Indija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, ne želi da blok raspravlja o dodatnim sankcijama protiv Rusije te traži da se u komunikaciji izbjegava koristiti riječ "rat" za opis jednogodišnjega sukoba, rekli su dužnosnici G20 Reutersu.

Prvoga dana sastanka financijskih čelnika G20, koji se održava u blizini Bengalurua, Le Maire je rekao da će "sankcije biti sve snažnije i sve učinkovitije". "Razrađujemo novi val sankcija protiv Rusije na europskoj razini", dodao je. Indija je zadržala neutralan stav prema ratu te odbija osuditi Rusiju za invaziju, tražeći diplomatsko rješenje i kupuje sve više ruske nafte. Zbog toga što Indija kupuje jeftinu rusku naftu, smatra Le Maire, ruski prihodi od nafte sve se više smanjuju.

7:30 Žuto-plava ukrajinska zastava postala je snažan simbol milijunima ljudi na zapadu koji žele izraziti solidarnost sa žrtvama agresije ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Politico u povodu godišnjice ruske invazije. Službeno usvojena 1992., kad je Ukrajina postala neovisna od Sovjetskog Saveza, zastava predstavlja ponos zemlje kao europske žitnice i predstavlja beskrajna polja pšenice ispod plavog neba.

U prvim danima ruske otvorene invazije na Ukrajinu te su boje bile izložene na nekim od najpoznatijih europskih znamenitosti, od Eiffelova tornja do Brandenburških vrata.

Volodimir Zelenski Banski dvori Foto: Tomislav Kristo/Cropix

Zastava se otad proširila do svakog kutka kontinenta i dalje, u rukama prosvjednika, na službenim vladinim zgradama u Londonu i Washingtonu i na prozorima privatnih kuća i automobila.

U žuto-plavo u četvrtak navečer osvijetljeni su i Banski dvori.

Zastava simbolizira ne samo hrabri ukrajinski otpor u ratu koji je okončao desetljeća mira u Europi, nego je i brzo postala simbolom europskog jedinstva nasuprot najveće prijetnje sigurnosti kontinentu u ovom stoljeću.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene