Ivo Sanader (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Ivo Sanader (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ni u srijedu nije iznio svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu zbog zdravstvenih poteškoća suoptužene Nevenke Jurak, vlasnice marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.


Na zahtjev obrane sud je odlučio da će na iduću raspravu, 10. srpnja, pozvati sudskog vještaka koji će odlučiti je li Nevenka Jurak zdravstveno sposobna pratiti suđenje.

Vezani članci Andrija Jarak Zašto stranka nije kriva nego - odgovorna i kada bi Vrhovni sud mogao odlučivati o pravomoćnosti Jadranka Sloković i Ivo Sanader Na presudu Sanaderu reagirao i HDZ, Sloković tvrdi: "Tog novca nema. A kod Barišića je navodno nađen pun ormar odijela"

Sanader tako ni u srijedu nije počeo iznositi svoju obranu na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media, u kojem ga tužiteljstvo tereti da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz bivšeg premijera i vlasnice Fimi medie na optuženičkoj klupi u ovom su slučaju i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media. (Hina)