Suđenje Sanaderu (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Suđenje Sanaderu (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Fimi media, na kojem je sud odbio zahtjev obrane da se iz postupka izdvoji vještačenje financijskog vještaka Zrinka Ručevića.


Sanadera i ostale optužene tereti se za osnivanje i punjenje crnog fonda HDZ-a donacijama i milijunima izvučenima iz javnih i državnih tvrtki.

Vezani članci Ivo Sanader na suđenju (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Ivo Sanader preko odvjetnika zatražio prekid izvršenja zatvorske kazne na mjesec dana Ivo Sanader 2008. godine, tijekom premijerskog mandata, i na suđenju u aferi Hypo 2018. godine (Foto: Zeljko Hladika/Sanjin Strukic/PIXSELL) Sve što trebate znati o postupcima protiv Sanadera: Put od najmoćnijeg čovjeka do bjegunca i optuženika

Odvjetnik Davor Budin koji brani HDZ zatražio je od Sudskog vijeća da odluči je li financijski vještak Zrinko Ručević bio kvalificiran za vještačenje. Obrana tvrdi da nije i da je riječ o nevažećem dokazu te traže novo vještačenje.

Dok se to ne utvrdi, obrana traži da se postupak prekine te da se o svemu očituje ministar pravosuđa.

To je zatražila i Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, koja tvrdi da je na upit ministra pravosuđa Ručevićev fakultet PMF odgovorio kako on nije dovoljno kvalificiran.

Sloković stoga predlaže izdvajanje vještačkog dokaza jer je, kako tvrdi, nezakonit. Tom su se prijedlogu pridružili branitelji svih optuženih.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak protivi se tom zahtjevu, tvrdi da status vještaka Ručevića nije sporan te traži da se zahtjev odbaci.

Sud je odbio prijedlog obrane ocijenivši ga "odugovlačećim"

Zrinko Ručević čiju stručnost je propitivala obrana, vještačenja je radio na 18 predmeta. Među njima su i postupci koji se vode protiv Mamića i Vidoševića.

Bivši premijer Ivo Sanader u srijedu bi trebao iznijeti svoju obranu u slučaju Fimi media, nakon što je zagrebački Županijski sud u utorak odbio zahtjeve za izuzećem nalaza financijskog vještaka i ispitivanjem još dvojice svjedoka.

Očekuje se da će Sanader u svojoj obrani ponovno odbaciti optužbe da je u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Uz bivšeg premijera na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. (Hina/D.I.)