Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više dolazaka nego lani

Istra: Mir i tišina ruralnog turizma sve privlačniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istra se odavno afirmirala kao vodeće odredište ruralnoga turizma, a njezinim stopama, čini se kreće i općina Vinodolska. 26 posto više dolazaka nego lani dokazuje kako je donedavno zanemareno Crikveničko zaleđe novo otkriće inozemnih turista.

Već 3. godinu zaredom tri austrijske obitelji svoje ljeto provode u Grižanama. 'Svatko od nas ima različite interese, ali pomislili smo kako mora negdje postojati mjesto gdje svatko od nas može imati ljetovanje iz snova. Pokazalo se da je to Vinodol', rekla je Martina Bauer iz Salzburga.

Pročitajte i ovo Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno" Slika nije dostupna novi apel poluotoka Istra ne odustaje: Ponovno pisali Slovencima, ali i Kurzu - ''Budite selektivni, ova situacija nije rezultat sreće''

Imali su ga i s čime usporediti. 'Prije mnogo godina, kada su djeca bila mala, odmore smo provodili u Toscani. Tamo nam je bilo lijepo, ali sada dolazimo ovdje jer je jednako lijepo kao i tamo, a nije toliko daleko', rekla je Maria Mayrleitner iz Graza. Oduševljava ih ponajprije mir, ali i autentičnost kuće u kojoj borave. 'U svakome kutku možete vidjeti vrlo posebne, osobne detalje, koji dokazuju kako se željelo stvoriti nešto autentično, a ne samo turistički', dodala je Bauer.

Autentičnih kuća u Vinodolu trenutačno ima dvadesetak, a i sve je više mještana zainteresirano za obnovu svojih starina. Obitelj Godec tako je prije tri godine staro imanje pretvorila u zaista poseban hotel. Ideju su dobili zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima koji su kod njih ljetovali. 'Jednostavno smo pratili kako se oni ovdje osjećaju i što zapravo traže', rekla je Anne-Kathrin Godec, vlasnica hotela.

>> Istra - ceste maslinovog ulja

Iako se isprva činilo kako je to blizina mora, pokazalo se da su mir i tišina Vinodola ipak na većoj cijeni. 'Odbacivanje masovnoga turizma kao neke glavne odrednice razvoja turizma, odnosno to mijenjanje trendova, išlo je u korist upravo kraju kao što je Vinodol', uvjerena je Iris Bruketa, direktorica Turističkog ureda Vinodola. Trendovi se mijenjaju, a za sve je naše turističke djelatnike, kao što pokazuje i ovaj primjer, iznimno važno da se i oni mijenjaju s njima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene