Suša
Suša Foto: Getty Images

Istarski župan Boris Miletić u ponedjeljak je na sastanku s predstavnicima vodoopskrbnih sustava poručio kako se pomno prati situacija s vodoopskrbom u županiji i pozvao građane da budu odgovorni prema prirodnim resursima te da racionalno troše vodu.


"Turistička sezona se zahuktava, a kao što vidimo padalina već dugo nema. Stoga je hidrološka situacija nepovoljna što bi potencijalno moglo stvoriti problem s vodoopskrbom", rekao je župan Miletić. Podsjetio je da je 2012. godine zbog dugog razdoblje suše bilo nužno uvesti redukciju potrošnje vode prvog stupnja.

Vezani članci Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Sve niži vodostaji rijeka, a što tek slijedi? "Čekaju nas ekstremne temperature i suše'' Videozid: Darijo Brzoja, suša - 5 Imamo li u Hrvatskoj dovoljno pitke vode i kakve su posljedice suše? "Jedan od primjera je Vransko jezero..."

"Iz tog sam razloga sazvao ovaj sastanak da vidimo koja je trenutna situacija po tom pitanju te koje su prognoze za narednih četrdeset dana", naglasio je Boris Miletić nakon čega su se predstavnici vodovoda osvrnuli na stanje na svome području.

Svi su složni da su sustavi vodoopskrbe preopterećeni pa će se nastaviti svakodnevno pratiti situaciju, a u slučaju nužnosti bit će uvedene mjere restrikcije široke potrošnje vode od pranja automobila do zalijevanje zelenih površina.

Istarski župan Miletić zaključio je da svi građani trebaju biti odgovorni prema prirodnim resursima, te im je stoga uputio apel da racionalno troše vodu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju