Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadrani se muče s galebovima

Simbol Dalmacije se razmahao: Od krikova je nemoguće zaspati, na ulici otimaju hranu...

Aktualno Galerija Galeb - 1 Galeb - 1 Foto: DNEVNIK.hr Galeb - 2 Galeb - 2 Foto: DNEVNIK.hr Galeb - 3 Galeb - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić Galerija 1/4 >>
U Zadru je špica sezone mnogima zagorčana zbog - galebova. Koji stvaraju sve više problema zbog smeća. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Tragovi na staklima automobila, gnijezda na krovovima zgrada. Posljednjih godinu i pol dana, Zadrani od krikova galebova ne mogu spavati.

Žale se da se glasaju po cijelu noć. Ima ih i danju.

I dok jedni smatraju da se simbol Dalmacije previše razmahao, drugima ne smetaju.

Nerijetko te ptice znaju biti i opasne. U potrazi za hranom otimaju je iz ruku.

A oni sami nisu hrana za ptice grabljivice. Glavni predator na otocima im je sova ušara, ali je galebova sve manje na škojima.

Sviđa im se, očito, u gradu. Zato su pritužbe Zadrana koje stižu na gradsku adresu sve češće.

Jakov Vidović, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra kaže kako su, nakon učestalih dojava, počeli prikupljati vidjeti iskustva iz drugih gradova.

A u borbi s galebovima, najdalje su otišli u Istri. U Poreču, Novigradu, Rovinju i Puli na ravne krovove kuća i zgrada postavljaju lažna jaja. Najhumaniji je to način smanjivanja populacije galebova. Jer nakon nekog vremena galeb shvati da je jaje lažno i mijenja lokaciju.

U zadarskoj gradskoj upravi, pokušali su objediniti i ostala mjesta u županiji da zajedno krenu u projekt, ali je odaziv bio slab.

Vidović ističe da će stupiti u kontakt sa svim gospodarskim subjektima koji su isto tako ugroženi i naći ćemo nekoga tko će se zajedno s gradom Zadrom uhvatiti u koštac s tim problemom.
Prve vidljive rezultate očekuju za tri godine.

Zatvaranje deponija smeća stvorit će dodatne probleme

Za manje od godinu dana najavljeno je zatvaranje zadarskog deponija smeća, što bi moglo građanima stvoriti dodatni problem.

Pročitajte i ovo Galeb - 1 PREKOMJERNI BROJ Istranima je puna kapa galebova. Zato njihova jaja zamjenjuju - plastičnima: "Imali smo prijave da su napadali manje pse, mačke"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrutan svijet Snimili podmuklog galeba kako krade hranu, nije znao da ptice mogu biti takvi gadovi

Dnevno se, naime, na tom deponiju hrani oko dvadeset tisuća galebova i pitanje je gdje će ptice otići nakon zatvaranja deponija.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić bila je na terenu. Ona je pojasnila da galebovi dolaze u gradove u prvom redu jer ljudi proizvode enormne količine smeća, otpad se baca svuda, a spremnici i kontejneri zjape otvoreni.

Ključnu ulogu igra i Čistoća koja bi na vrijeme trebala prikupljati sav otpad, posebno u sezoni u gradovima na obali, kad se broj stanovnika peterostruko poveća.

Podmetanje lažnih jaja u gnijezda u Istri funkcionira, no u Dalmaciji se može o tome sanjati. Kad bi se primjerce, u Zadru počelo s tim projektom, prvi rezultati bili bi vidljivi tek za pet godina.

A do tada – može se samo zapjevati ona Oliverova "Moj galebe…"

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene