Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Žrtve kaznenih djela imaju pravo na odštetu od države: Evo kako ju ostvariti i koliko iznosi

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Na temelju Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, žrtve kaznenog djela nasilja počinjenog s namjerom koje je kao posljedicu imalo teške tjelesne ozljede ili teško narušeno zdravlje imaju pravo tražiti novčanu naknadu od države. U nastavku pročitajte kako ju mogu ostvariti oni koji na nju imaju pravo.

Žrtva kaznenog djela nasilja počinjenog s namjerom ima pravo na novčanu naknadu iz sredstava državnog proračuna. Naknadu prema Zakonu o novčanoj naknadi žrtvama kaznenog djela mogu dobiti oni koji su teško ozlijeđeni ili im je zdravlje teško narušeno u kaznenom djelu nasilja.

Tko ima pravo na naknadu?

Pravo na naknadu imaju neposredne i posredne žrtve. Neposredna žrtva je osoba koja je direktno pretrpjela teške tjelesne ozljede ili joj je teško narušeno zdravlje u nasilju počinjenom s namjerom. Također, neposrednom žrtvom smatra se i osoba koja je pretrpjela teške tjelesne ozljede ili teško narušenje zdravlja:

 • za vrijeme počinjenja namjernoga kaznenog djela nasilja prema drugoj osobi, ako nije sudjelovala u počinjenju toga kaznenog djela,  
 • pokušavajući spriječiti počinjenje kaznenog djela,
 • pomažući policiji pri uhićenju počinitelja,
 • pružajući pomoć drugoj žrtvi kaznenog djela.


Kad kazneno djelo prouzroči smrt neposredne žrtve, pravo na naknadu ima posredna žrtva.

Posredna žrtva je bračni partner, izvanbračni partner, dijete, roditelj, posvojenik, posvojitelj, maćeha, očuh, pastorak neposredne žrtve ili osoba s kojom je neposredna žrtva živjela u istospolnoj zajednici. Također, posrednom žrtvom smatraju se i djed, baka ili unuk, ako je jedan od njih neposredna žrtva, u slučaju kad je između njih postojala trajnija zajednica života, a baka i djed su zamjenjivali roditelje.

Pravo na naknadu ima žrtva:

 • državljanin Hrvatske ili osoba s prebivalištem u Hrvatskoj
 • državljanin države članice EU-a ili osoba s prebivalištem u EU-u
 • žrtva kaznenog djela koje je prijavljeno ili evidentirano policiji ili DORH-u u roku od šest mjeseci od počinjenja neovisno o tome je li počinitelj kaznenog djela poznat ili ne.

Rok za podnošenje zahtjeva je šest mjeseci od dana počinjenja kaznenog djela nasilja s namjerom.

Zahtjev mora sadržavati:

 • osobne podatke o podnositelju zahtjeva odnosno žrtvi ako nije ista osoba kao podnositelj zahtjeva,
 • opis kaznenog djela (datum, mjesto i okolnosti počinjenja),
 • opis posljedica kaznenog djela,
 • datum kad je žrtva prijavila počinjeno kazneno djelo nadležnim tijelima,
 • navod je li žrtvi poznato vodi li se protiv počinitelja kazneni postupak, pred kojim sudom i pod kojim poslovnim brojem predmeta,
 • navod o vrsti i visini naknade koju je žrtva ostvarila iz drugih pravnih osnova,
 • vrstu i visinu naknade koju žrtva zahtijeva.

Zahtjev se podnosi na hrvatskom jeziku.

Uz ispunjeni obrazac žrtva mora priložiti potrebne dokumente kako bi zahtjev bio potpun. U slučaju nepotpune dokumentacije osoba koja je podnijela zahtjev bit će kontaktirana kako bi dopunila predanu dokumentaciju. Obrazac zahtjeva dostupan je i u svakoj policijskoj postaji, uredima DORH-a te općinskim i županijskim sudovima.

Odluku o predanom zahtjevu donosi Odbor za novčane naknade u roku od 60 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Povratak u zemlju Sarma na skijanje, skupi parfemi i cigarete za doma: Provjerite što sve smijete, a što ne smijete nositi preko šengenske granice

Pročitajte i ovo Nakon razvoda Imaš pravo, ostvari ga Razvodite se, a nemate financijskih sredstava za život: U kojim slučajevima možete od bivšeg partnera zatražiti uzdržavanje

Potrebna dokumentacija

Potrebna dokumentacija može varirati od slučaja do slučaja. Potrebno je dostaviti sljedeće dokumente: dokaz o državljanstvu ili prebivalištu, medicinsku dokumentaciju kojom se dokazuju teške tjelesne ozljede ili teško narušenje zdravlja, potvrdu MUP-a o evidenciji ili prijavi kaznenog djela, smrtni list ako je neposredna žrtva preminula zbog posljedica kaznenog djela, izjavu žrtve o ostvarenim naknadama za pojedine vrste šteta po drugim pravnim osnovama ovjerenu kod javnog bilježnika, račune troškova liječenja, ako nisu bili pokriveni osnovnim zdravstvenim osiguranjem, izvješće o bolovanju, platne liste plaća za tri mjeseca prije kaznenog djela za koje se traži naknada, moguće druge dokumente kojima se dokazuje postojanje uvjeta za primanje naknade.

Obrazac zahtjeva sa svom dokumentacijom potrebno je poslati na adresu Ministarstva pravosuđa i uprave, za Odjel za naknade u kaznenim postupcima.

Dokumenti koji se šalju uz zahtjev moraju biti originali ili kopije ovjerene kod javnog bilježnika.

Žrtva može ostvariti pravo na naknadu:

 • troškova liječenja
 • izgubljene zarade do iznosa od 4.645,30 EUR 
 • bliski krvni srodnik preminule žrtve ima pravo na naknadu zbog gubitka zakonskog uzdržavanja do iznosa od 9.290,60 EUR i pogrebnih troškova do iznosa od 663,61 EUR.

Pročitajte i ovo Besplatno dopunsko osiguranje Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje? Provjerite zadovoljavate li vi kriterije

Bez troškova postupka

U slučajevima ove vrste svi troškovi, uključujući eventualne troškove prevođenja i vještačenja, naplaćuju se iz državnog proračuna. Žrtva ne plaća ni upravne pristojbe.

Izdavanje potrebnih dokumenata kod svih tijela je besplatno, pri njihovu podizanju žrtva se treba pozvati na Zakon o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, članak 29., a kao dokaz predočiti dokument u kojem je vidljivo da je slučaj prijavljen policiji.

Jedini troškovi koje žrtva kaznenog djela snosi jesu troškovi ovjere dokumenata kod javnog bilježnika.

Pomoć u popunjavanju zahtjeva za naknadu

Žrtve kaznenog djela koje nisu sigurne kako popuniti zahtjev da bi zatražile novčanu naknadu, kao i žrtve koje nisu sigurne koja im je dokumentacija potrebna, pomoć mogu potražiti pozivom na besplatnu i anonimnu liniju Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116-006. Linija radi svakim danom 24 sata dnevno, uključujući vikende, blagdane i praznike.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene