Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izbora

Plenković okupio ministre na prvoj sjednici nove Vlade: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix Tonči Glavina, Ante Šušnjar Tonči Glavina, Ante Šušnjar Foto: Damir Krajac/Cropix +0 Josip Dabro, Ante Šušnjar Galerija 1/4 >>
Od svih članova Vlade očekujem maksimalni angažman, poručio je premijer Andrej Plenković na prvoj sjednici nove Vlade održanoj u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je na početku sjednice Vlade, treće kojoj je on na čelu, nove ministre i zahvalio starima - Anji Šimpragi, Nikolini Brnjac i Ivanu Malenici te im poželio uspjeh na novim dužnostima.

Na sjednici Vlade prvi put sudjeluju ministari iz redova Domovinskog pokreta - Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te HDZ-ov Tonči GlvinaMinistarstva su preuzeli jutros, a svi su poručili da su spremni za nove izazove.

"Povjerenje itekako obavezuje", istaknuo je Plenković zahvalivši većini u Saboru koja im je dala povjerenje i dodao: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku."

"Od svih članova Vlade očekujem maksimalni angažman"

Uspješna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska - pet je prioriteta što ih je u svom četverogodišnjem Programu zacrtala nova hrvatska Vlada u kojoj su tri ministarstva - poljoprivreda, demografija i gospodarstvo - pripala HDZ-ovu koalicijskom partneru DP-u.

Plenković je naglasio da je program sinteza političkih programa stranaka koje su dio većine te je, između ostalog, istaknuo da u naredne četiri godine želi dosegnuti 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga zemlje i naglasio da želi ići i korak dalje te prijeći u kategoriju koja počinje slovom A.

Također je istaknuo da je cilj Vlade podići plaće, ali i broj zaposlenih te je najavio i dizanje mirovina, naknada za novorođenčad, roditeljske naknade, socijalnih naknada.

Najavio je i izmjene Zakona o kaznenom postupku kako bi se ubrzali postupci, posebno oni vezani za korupciju te da će se u narednih 60 dana napraviti nacionalni programi vezani za nacionalne manjine.

Najavio je daljnja ulaganja u vojsku i policiju te povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske: "Čuvat ćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu… U manje od dvije godine realizirat ćemo članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj relevantnoj organizaciji kojoj Hrvatska još treba pristupiti. Posebno ćemo voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske i o pravima konstitutivnog naroda u BiH."

Pročitajte i ovo Josip Dabro, Marija Vučković Primopredaje ministarstava Šipić kani među narod, Dabro tremu nema, ali treba 30 dana, Hrvatska dobila prvog ministra digitalne transformacije

Nije zaboravio ni na Milanovića

"Ovi parlamentarni izbori zbog protuustavnog ponašanja Milanovića i stranaka koje su ga podržavale, bili su na rubu regularnosti, ali većina građana podržala je naš smjer zemlje. Od svih članova Vlade očekujem maksimalni angažman", poručio je Plenković.

Podsjetio je i na obljetnicu Bleiburga koja je obilježena prošlog tjedna. S potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom u petak je bio na Maclju na komemoraciji, kazao je i dodao: "To je nedvosmislena poruka naše Vlade, osuda svih totalitarnih režima, fašizma, nacizma, a isto tako i komunizma."

"Čuo sam se sa Zelenskim"

Kazao je i da se jutros čuo s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te je izrazio potporu Hrvatske Ukrajini, a Iranu je uputio sućut zbog nesreće u kojoj je poginuo iranski predsjednik.

Pročitajte i ovo Izvlačenje tijela poginulih u Iranu - 1 srušio se u planinama FOTO Nove fotografije s mjesta nesreće helikoptera: Imam je preživio pad, dozivao je pomoć, no onda je i on umro

Vlada je utvrdila nove cijene goriva, a o njima je govorio novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar: "Vlada s prve sjednice ima sjajne vijesti za naše vozače za narednih 14 dana pa će cijene naftnih derivata biti niže. I to za benzinska goriva za 0,05 eura po litri, za dizelska goriva 0, 03 eura po litri, za plavi dizel 0,03 eura po litri, za cijenu ukapljenog naftnog plina smanjenje je 0,10 eura po kilogramu. Također smanjuju se i cijene ukapljenog plina za boce i to 0,09 eura po kilogramu."

"Nastavno na ove sjajne vijesti kolege Šušnjara, mi imamo komplimentarnu uredbu u kojoj smanjujemo trošarinu na ove energente", nastavio je ministar financija Marko Primorac i objasnio: "Predlažemo smanjenje visine trošarine za najprodavanije energente, bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje do 3. lipnja i to za 56,31 euro na tisuću litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na tisuću litara dizelskog goriva."

Manjak proračuna opće države za 2023. godinu 0,7 posto BDP-a

Vlada je prihvatila godišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu, prema kojemu su proračunski prihodi iznosili 27,4, a rashodi 28,1 milijardu eura, uz manjak proračuna opće države od 0,7 posto BDP-a prema međunarodno usporedivoj metodologiji ESA.

Primorac je podsjetio je da je lanjski BDP porastao u odnosu na 2022. godinu za 3,1 posto, s najvećim doprinosom rastu od smanjenja uvoza, potrošnje kućanstava i državne potrošnje.

U takvim uvjetima, proračunski prihodi iznosili su 27,4 milijarde eura i porasli su u odnosu na 2022. godinu za 20,1 posto. Porezni prihodi iznosili su 15,5 milijardi eura i porasli su za 19,3 posto, a prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje bili su u odnosu na prethodnu godinu veći za 15,3 posto i iznosili 4,4 milijarde eura.

Ukupni rashodi od 28,1 milijarde eura veći su za 20,9 posto u odnosu na 2022. godinu. Ukupan proračunski višak prema nacionalnoj metodologiji iznosio je 34,3 milijuna eura što je 0,04 posto BDP-a. Prema međunarodnoj metodologiji ESA, manjak proračuna opće države za 2023. godinu iznosio je 528,3 milijuna eura ili 0,7 posto BDP-a.

Udio javnog duga u BDP-u na kraju 2023. godine iznosio je 63 posto, a u planu je smanjenje toga udjela do kraja godine ispod maastriške granice od 60 posto, rekao je Primorac.

Pročitajte i ovo Preizborni skup HDZ-a Parlamentarni izbori 2024 Pogledajte koliko se trošilo na izborne kampanje: Neki se jedva pokrpali, a jedva stvar upada u oči

Nova Vlada ima 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, naime, ustrojena su dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i tranzicije.

Neka ministarstva su promijenila naziv, a riječ je o Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene