Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Razvodite se, a nemate financijskih sredstava za život: U kojim slučajevima možete od bivšeg partnera zatražiti uzdržavanje

Nakon razvoda
Nakon razvoda Foto: DNEVNIK.hr
Obveza uzdržavanja bračnog druga ne traje samo za vrijeme trajanja braka, već se, pod određenim uvjetima, nastavlja i nakon razvoda.

Iako to mnogi ne znaju, razvod braka ili prestanak izvanbračne zajednice u nekim slučajevima ne znači i prestanak obveze prema partneru.

Postoji mogućnost, pod uvjetima određenim Obiteljskim zakonom, da bivši supružnik zahtijeva uzdržavanje od drugog i nakon prestanka braka odnosno izvanbračne zajednice.

Bivši bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svojeg bračnog druga ako on za to ima dovoljno sredstava i mogućnosti.

U slučaju razvoda braka odnosno prestanka izvanbračne zajednice pravo na uzdržavanje ostvaruju samo oni bračni odnosno izvanbračni drugovi koji nemaju dovoljno sredstava za život ili nemaju u vlasništvu imovinu iz koje bi mogli ostvariti prihode, a uz to nisu sposobni za rad ili se ne mogu zaposliti.

  Pročitajte i ovo Duško Tanasković na suđenju za ubojstvo Gorana Vlaovića - 5 Hladnokrvna likvidacija Ubojici sa Zrća 19 godina zatvora: Odbio doći u sudnicu na izricanje presude

Uzdržavanje bračnog odnosno izvanbračnog druga sud određuje u redovitim mjesečnim obrocima, ali sud može, uvažavajući zahtjeve jednog ili obaju bračnih drugova odrediti i uzdržavanje isplatom jednokratnog iznosa uzdržavanja.

Prilikom donošenja odluke sud uzima u obzir cjelokupnu imovinsku situaciju obiju stranaka. Primjerice, ako tražitelj uzdržavanja nema dostatnih sredstava za život, a osoba od koje se uzdržavanje traži također nema velike prihode, a isto tako uzdržava djecu te ima još nekih financijskih obveza poput brige za bolesne roditelje, u većini slučajeva sud ga neće obvezati još i na uzdržavanje bivšeg bračnog druga.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće

Bračni drug može podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništenje braka, na što ga je sud dužan upozoriti. No bivši bračni drug također može tužbom može tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka. 

Obveza uzdržavanja bračnog druga može trajati do godine dana, ovisno o trajanju braka i tome da tužitelj u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život. Samo u  opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja.

  Pročitajte i ovo Gaza poduzimaju prve korake Izrael upozorio naše susjede i još tri zemlje: "To nas udaljava od postizanja rješenja"

Obveza uzdržavanja bivšeg bračnog druga prestaje u slučajevima: 

- kada bivši bračni drug koji koristi to pravo sklopi novi brak

- kada bivši bračni drug koji koristi to pravo zasnuje izvanbračnu ili istospolnu zajednicu

- kada postane nedostojan tog prava

- kada prestanu postojati pretpostavke na temelju kojih je uzdržavanje određeno

- smrću bračnog druga koji daje ili onoga koji prima uzdržavanje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene