Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Nezaposleni roditelj može ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava određene uvjete. Također, nezaposleni roditelj ima pravo i na novčanu naknadu.

Sustav rodiljnih i roditeljskih potpora uređen je Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama radi zaštite materinstva, njege novorođenog djeteta i njegova podizanja, ravnopravne podjele prava i obveza skrbi o djetetu između oba roditelja te usklađenosti obiteljskog i poslovnog života. Prava propisana ovim zakonom mogu ostvariti samo osobe koje imaju važeći status u obveznom zdravstvenom osiguranju kod HZZO-a.

Tri kategorije imaju pravo na ostvarivanje prava propisanih ovim zakonom: zaposleni i samozaposleni roditelji; nezaposleni i roditelji koji ostvaruju drugi dohodak ili poljoprivrednici; te roditelji izvan sustava rada - korisnik mirovine, korisnik prava na profesionalnu rehabilitaciju, korisnik prava na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, osoba nesposobna za rad, redovni učenik, redovni student…i sve druge osigurane osobe HZZO-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TEMA MU JE BANOŽIĆ Oglasio se Milanović: "Prije pet mjeseci usmrtio je čovjeka. Kao premijer osigurat ću jednakost pred zakonom"

Pravo nezaposlenih roditelja

Nezaposleni roditelj može ostvariti pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava određene uvjete:

  • da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom odnosno dugotrajnim boravištem u RH
  • da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak odnosno dugotrajno boravište u RH u trajanju od najmanje tri godine
  • da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju
  • da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje devet mjeseci neprekidno ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili da se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio: u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita; u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija; u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog privremene nesposobnosti za rad, ako na dan prestanka tih okolnosti ima najmanje šest mjeseci neprekidnoga radnog staža.

Korisnicima rodiljne i roditeljske poštede od rada koji izgube status u obveznom zdravstvenom osiguranju prestaje korištenje prava prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, a može se ponovno uspostaviti nakon stjecanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju ako nisu istekli rokovi za korištenje prava.

Pročitajte i ovo PR OGLAS Praktični savjeti za korištenje difuzora: kako odabrati pravi i kako koristiti eterična ulja?

Rodiljnu poštedu od rada obvezno od rođenja djeteta do 70. dana od dana rođenja djeteta koristi majka djeteta te ju ima pravo koristiti do navršenog 6. mjeseca života djeteta, u neprekinutom trajanju.

Kada isteknu prava na rodiljnu poštedu od rada, korisnik ima pravo na roditeljsku poštedu od rada do navršene 1. godine života djeteta za prvo i drugo rođeno dijete, odnosno do navršene 3. godine života djeteta za blizance, treće i svako sljedeće dijete.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV

Novčana naknada

Nezaposleni roditelj za vrijeme korištenja prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada ima pravo na novčanu naknadu u iznosu od 70% proračunske osnovice, odnosno 309,01 EUR/2.328,20 kuna.

Nezaposlena majka koja zahtjev za korištenje rodiljne i roditeljske poštede od rada podnese HZZO-u u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta, pripada predmetno pravo od dana rođenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako izgleda prebrojavanje glasova?

Ako nezaposlena majka propusti navedeni rok, ali ipak podnese zahtjev u roku od 120 dana od dana rođenja djeteta, pripada joj pravo na korištenje odnosnog prava od dana podnošenja zahtjeva.

Iz HZZO-a ističu i da, ako nezaposlena majka propusti podnijeti zahtjev za korištenje prava u roku od 120 dana gubi pravo na korištenje navedenog prava (prekluzivni rok).

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene