Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA!

Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Mnogi roditelji ne znaju trebaju li prijvatiti porez na dohodak te što time mogu dobiti. Uz savjete i objašnjenja stručnjaka, iznosi povrata poreza mogu biti i stotine eura.

Posljednji dan veljače ujedno je i rok za predaju prijava poreza na dohodak. Mnogi roditelji nisu sigurni trebaju li prijaviti porez te što time mogu dobiti. Porezne stručnjake pitali smo kako najbolje iskoristiti mogućnosti i dobiti cijeli povrat poreza na koji roditelji imaju pravo. Za DNEVNIK.hr to su objasnile ekonomistice i porezne savjetnice Iva Marjanović Kavanagh i Anamarija Wagner iz RRIF-plus d.o.o.

Godišnju obvezu poreza na dohodak utvrđuje Porezna uprava na temelju podataka o ostvarenim primitcima fizičkih osoba preko obrazaca JOPPD, poreznih kartica i drugih dostupnih informacija. Ako fizička osoba nakon isteka poreznog razdoblja (kalendarske godine) ustanovi da joj tijekom isplate plaće nisu priznate sve porezne olakšice koje bi mogle smanjiti njezinu godišnju poreznu obvezu, može podnijeti Poreznoj upravi ZPP-DOH (Zahtjev za priznavanje poreznih olakšica) koje će Porezna uprava uzeti u obzir te utvrditi godišnju poreznu obvezu ili obaviti povrat preplaćenog poreza.

Pročitajte i ovo Julija Navaljnaja i Josep Borrell sindrom iznenadne smrti Borrell uputio oštru poruku: "On i njegov režim će odgovarati za Aleksejevu smrt"

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković predsjednik Sabora Jandroković komentirao prosvjed ljevice pa zaprijetio: "Sada će se čuti i druga strana"

Za 2023. godinu ZPP-DOH podnosi se do 29. veljače 2024. godine nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu poreznog obveznika. Uz ZPP-DOH potrebno je priložiti rodni list i izjavu o omjeru (postotku) raspodjele osobnog odbitka te o imenima i prezimenima i osobnom identifikacijskom broju osoba s kojima su podijelile osobni odbitak, ovisno o pravu koje se želi iskoristi.

Ponekad roditelji koji imaju upisanu djecu na poreznoj kartici nisu u mogućnosti iskoristiti cijeli osobni odbitak po osnovi ostvarenog dohotka u toj godini (premala svota dohotka, korištenje rodiljnog ili roditeljskog dopusta, bolovanje na teret HZZO-a i drugi razlozi). U tom slučaju roditelji mogu zatražiti i drukčiju kalkulaciju, odnosno iskorištavanje olakšica tako da ih koristi roditelj koji je imao veću svotu dohotka (bilo u cijelosti, bilo djelomično). Ako se želi napraviti takva raspodjela olakšica po osnovi uzdržavane djece između roditelja koji su ih imali drukčije upisane u porezne kartice, Obrazac ZPP-DOH trebaju podnijeti oba roditelja/uzdržavatelja.

Primjer za navedeno daje se u nastavku:
Majka ima bruto plaću u svoti od 1.000 € mjesečno, a otac 2.000 € mjesečno. Imaju dvoje djece i oboje su upisani na majčinoj poreznoj kartici po rođenju. Majčin dohodak (bruto plaća umanjena za obvezne doprinose iz plaće) nije dovoljno velik da iskoristi na mjesečnoj razini ukupan osobni odbitak (1.094,98 €) na koji ima pravo za 2023. godinu a koji se sastoji od 530,90 € (osnovni osobni dobitak) + 232,27 (odbitak za prvo dijete) i 331,81 € (odbitak za drugo dijete). Tako majka na mjesečnoj razini uspije iskoristiti samo 800 € odbitka i ne plaća porez na dohodak, međutim razlika do 1.094,98 € nije iskorištena. Otac s druge strane ima veći dohodak ali nema djecu na poreznoj kartici i iz tog razloga koristi samo svoju osnovni osobni odbitak od 530,90 € te plaća porez i prirez (koji je obračunavao poslodavac kao predujam poreza). Majka i otac na kraju godine zaključuju da im se isplati podnijeti ZPP-DOH obrazac na način da će olakšice za djecu koristiti otac, dakle majka dijeli s ocem 100% olakšice za djecu te će njegov ukupni godišnji osobni odbitak biti 12 x (530,90 + 232,27 + 331,81). U tom slučaju majka će dobiti rješenje u kojem će biti iskazana obveza plaćanja poreza i prireza porezu na dohodak, ali će otac dobiti rješenje u kojem će biti iskazana svota povrata. Kumulativno gledajući oca i majku, na ovaj su način maksimalno iskoristili porezne olakšice za djecu.

Imaš pravo, ostvari ga Povrat poreza Foto: DNEVNIK.hr

Imaš pravo, ostvari ga Izračun za roditelje za povrat poreza Foto: DNEVNIK.hr

Jednako tako do istog konačnog rješenja bi došli da je majka podijelila olakšice za djecu s ocem na način da majka koristi 47,71 % olakšica za djecu (koliko joj je potrebno da uopće ne plaća porez na dohodak) a otac ostatak od 52,29 %.

Također, važno je napomenuti da ako djeca ili uzdržavani članovi nisu opće upisani na PK karticu niti jednog roditelja, postoji mogućnost da na kraju godine roditelj odnosno porezni obveznik kroz godišnju poreznu prijavu ipak iskoristi tu poreznu olakšicu te se u tom slučaju također podnosi ZPP-DOH obrazac, a povrat poreza svakako ovisi o svoti dohotka tog poreznog obveznika.

Pročitajte i ovo Žičara Sljeme školski praznici Dobre vijesti! Vožnja Žičarom Sljeme ovog tjedna besplatna

Ovu posljednju opciju, ispričala nam je, koristi i jedna čitateljica. Ona i suprug nisu djecu upisali na svoje porezne kartice, već svake godine ispune ZPP-DOH obrazac, pa im isplata povrata poreza u svibnju bude budžet za ljetovanje. Na taj način, iako nisu "zaradili" ništa više nego što bi im pripalo da im se svake godine u plaći isplaćuje odbitak za svako dijete, umjesto u čarapi, na ovaj način uštede za godišnji odmor. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene