Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Darijo Brzoja

Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV

Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1
Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Foto: Dnevnik Nove TV
Temperatura kakve bilježimo ovih dana u travnju ne bi se posramio ni lipanj, a možda ni srpanj. Zašto je toliko vruće, što je uzrok ovakvih temperatura, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

''Ovo je tipična situacija za ljeto kad se vrući zrak sa sjevera Afrike sa Sredozemlja protegne prema srednjoj Europi, prema nama, zato imamo ovako visoke temperature. Ovaj put je to malo neobično jer se taj zrak u ovom dijelu godine nalazi baš samo na sjeveru Afrike. Ljeti ga ima malo više i nad Sredozemljem pa su takve situacije češće'', objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Zaporižje Sukob traje već 25 mjeseci Ukrajina dronovima napala nuklearku Zaporižja, dron ubio dijete u Belgorodu

''Kad se govori o profesionalnim mjerenjima, temperatura se mjeri u meteorološkoj kućici, dakle, u hladu, u zatvorenom prostoru, koji se provjetrava, ali je iznad travnate površine, a to se radi upravo zato da se otkloni nekakav lokalni utjecaj. Primjerice, ako smo na asfaltu ili na suncu, onda će i temperatura biti mnogo viša'', kazao je Brzoja.

Objasnio je i da je ''trenutno u unutrašnjosti toplije nego na moru zbog istog razloga zbog kojega je u jesen toplije na moru nego u unutrašnjosti – jer se more sporije zagrijava i sporije hladi, a kopno se brže zagrijava i brže hladi pa je i zrak uz kopno topliji nego što je trenutno na moru''.

Pročitajte i ovo Policija i dalje istražuje slučaj - 3 Kriminalističko istraživanje Policija objavila mučne detalje: Sin šefa policije i prijatelji prebili mladića, ima ozljede opasne po život

''Duboka ciklona koja se nalazi nad Atlantikom povukla je veću količinu pijeska iz Sahare, koji trenutno prelazi Španjolsku i ide prema Velikoj Britaniji. Međutim, kako se atmosferski sustavi premještaju prema istoku, tako će manja količina u utorak, srijedu doći i do Hrvatske. No, s obzirom na to da ne očekujemo preveliku kišu, ne bi trebalo biti prljavih automobila'', kazao je Brzoja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene