Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položaj žena

Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom

Aktualno Galerija Položaj žena - 1 Položaj žena - 1 Foto: DNEVNIK.hr Položaj žena - 2 Položaj žena - 2 Foto: DNEVNIK.hr Položaj žena - 3 Položaj žena - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Položaj žena - 4 Galerija 1/4 >>
Radnice u Hrvatskoj i dalje su potplaćene u usporedbi sa svojim muškim kolegama - plaće su im manje za 16 posto, donosi servis Moja Plaća. I koliko god se usvajaju deklaracije, položaj žena iz godine u godinu iziskuje neke nove borbe. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Prosječna plaća muškaraca u proteklih godinu dana u Hrvatskoj iznosila je 1290 eura neto, plaća žena bila je 211 eura niža i iznosila je 1079 eura.

''U fazi zapošljavanja muškarci traže više za jednak posao, a da ne pričam kasnije kada govorimo o nekom napredovanju i pregovaranju oko osobnih uvjeta'', upozorila je direktorica Sektora ljudskih potencijala Maja Crnjak.

Žene su često i više zastupljene u manje plaćenim sektorima kao što su tekstilna industrija, turizam, prodaja i uslužne djelatnosti. Puno manje ih je i na vodećim pozicijama.

''U Hrvatskoj od 81 izlistane tvrtke na burzi u više od pola nemamo ni jednu ženu u upravnom odboru, a u 22 kompanije ni jednu ženu u nadzornom odboru'', upozorava glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marina Rožić.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Snježana Prijić Samaržija Žene u znanosti: ''Ne uzimaju se u obzir ograničenja društvenih spolnih uloga i očekuju se isti rezultati''

Kad neće milom, onda će direktivom. Države članice Europske unije do sredine 2026. obvezale su se Direktivom o rodnoj ravnoteži na povećanje udjela žena u upravljačkim strukturama.

''Njome će se osiguravati da će u upravljačkim strukturama izlistanih kompanija određeni postotak činiti žene. Osigurava se tako da se jednaka prilika mora pružiti ženama koja se pruža i muškarcima'', kazao je odvjetnik Toni Nogolica.

Žene imaju manje plaće, niže pozicije i samim time manje mirovine, ali ono čega sigurno imaju više jesu pitanja i sugestija. Govoriti ženi kako će i što raditi, sa svojim poslom, životom, tijelom... mnogi i danas vide kao nešto sasvim normalno.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika

Društvo je previše tradicionalno, neki bi rekli i primitivno, stvari se teško mijenjaju, ali valjda će i to doći na svoje, nadaju se žene, koje se nadaju i odmoru od svakodnevnih brojnih obveza, ali i
pitanja, očekivanja i sugestija, odmoru da skupe snagu usprotiviti se svaki put kada se osjete diskriminirano samo zbog toga što su žene.

Nekima je čak i malo čudno da se žene danas još uvijek uopće trebaju boriti za svoja prava, a za njih će se boriti i u petak na ulicama na Noćnom maštu i glasno poručiti što žele, a što ne žele.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene