Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosturi iz ormara

Ima li kraja aferama Centra za socijalnu skrb u Zadru? Nižu skandal za skandalom već 9 godina, učinkovitost nikakva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da Centar za socijalnu skrb u Zadru ima ozbiljne probleme u svom radu već dugi niz godina. Niže se afera za aferom, a kozmetički radovi poput smijenjivanja ravnatelja ne pomažu. Svaki od posljednjih pet ravnatelja za vrijeme svojeg upravljanja Centrom imao je barem jednu vrlo veliku aferu. U čemu je stvar?

Ministrica Nada Murganić najavila je kako će zbog slučaja zanemarivanja djece u Pagu, koje je rezultiralo stravičnim bacanjem 4 malodobne djece s balkona obiteljske kuće, smijeniti ravnateljicu Vesnu Burčul, diplomiranu socijalnu pravnicu i dugogodišnju zaposlenicu u zadarskom Centru, čime je nastavljen niz smjena na čelu te ustanove, ali i afera koje su obilježile mandate četvero prethodnih ravnatelja. 

Duga povijest afera

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na Pagu POSJET ZADARSKOJ ŽUPANIJI Plenković odbio odgovarati o Frki Petešiću: "Imate li bilo koje drugo pitanje? Ništa? Hvala, doviđenja" Polaganje vijenaca - Maslenica - 4 UOČI OBLJETNICE Plenković obišao Maslenicu i položio vijenac, susreo se i s Gotovinom: ''Imamo Hrvatsku kakvu su željele generacije Hrvata''

Prije četiri godine je na poziciju ravnateljice Centra imenovana Burčul, a sve zbog toga što je tadašnja ravnateljica bila smijenjena zbog teških propusta. 

Prva afera iz Centra za socijalnu skrb Zadar »isplivala« je u javnost još za mandata Miroslava Josipa Biloglava, a ona je dobila i svoj sudski epilog, piše Novi list. 

Biloglav je naime 2010. godine na županijskom sudu u Zadru osuđen na četiri godine zatvore jer je krivotvoreći isprave sebi priskrbio gotovo pola milijuna kuna. 

Nakon njega je na čelo Centra postavljen Tomislav Orović, a on je pak ostao zapamćen po "aferi Nikpalj". 

Taj je slučaj šokirao cijelu Hrvatsku. Naime, leš 45-godišnjeg muškarca, koji je zbog cerebralne paralize bio pod nadzorom zadarskog Centra i primao socijalnu pomoć, pronađen je dvije godine nakon smrti u potleušici na Ričinama, a za cijelo to vrijeme mu je uredno isplaćivana socijalna pomoć u iznosu 500 kuna. Pokraj njegova tijela, svo to vrijeme živjeli su njegova majka i brat. 

Čim se afera rasplamsala, Orović je otišao u mirovinu, a na njegovo je mjesto sjela Danijela Jadrijev. 

Ni njena "vladavina" nije dugo potrajala jer se saznalo za novu aferu na gračačkom području. Tamo je majka podvodila svoje kćeri od kojih je jedna bila maloljetna (12). Jadrijev je zajedno sa voditeljem podružnice u Gračacu bila prijavljena za propuste vezane uz podvođenje djevojaka, no one su u odnosu na nju odbačene. Na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zadru zbog kaznenog djela neprovođenja odluka za zaštitu dobrobiti djeteta našao se samo voditelj podružnice, kojemu je nakon suđenja zatvorenog za javnost sudac Ante Bačić izrekao kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, dok je odbacio zahtjev ODO-a za izricanje mjere zabrane rada u struci.

Rješavaju tek 30 posto slučajeva 

Ubrzo nakon imenovanja novog vodstva, Centar za socijalnu skrb u Zadru je svrstan na zadnje mjesto ljestvice po učinkovitosti jer je inspekcijskim nadzorom u svezi revizije novčanih naknada utvrđeno da je u zadanom roku riješeno tek nešto više od 30 posto slučajeva. U Centru su primijećeni i jako loši međuljudski odnosi u ustanovi. 

Djelatnici, ali i korisnici usluga, zasipali su pritužbama resorno ministarstvo pa je proveden inspekcijski nadzor u sklopu kojeg i anketa među djelatnicima. Za »ulazak« inspekcije u Centar ključan je bio incident u kojem su sudjelovale ravnateljica Sanja Paleka i računovotkinja koja je svojoj nadređenoj ispraznila sadržaj pepeljare na glavu.

Anketom se utvrdilo da je tek 20 posto zaposlenika centra nezadovoljno, prema čemu se ustvrdilo kako unutar Centra postoje narušeni odnosi  nno ne u mjeri koja bi iziskivala veću intervenciju. Svega nekoliko dana nakon što je donesen takav zaključak, neopozive ostavke dala su tri od ukupno pet članova Upravnog vijeća što je za posljedicu, uz izmjenu zakona i posljedično raspisivanja novog natječaja za ravnateljsku poziciju, rezultiralo smjenom Paleke i imenovanjem Burčul.

Na pola njezina mandata ispao je novi »kostur iz ormara«. Zbog sumnje da je godinama seksualno zlostavljao svoju kćer, te da je upravo on otac njezina djeteta koje je rodila sa svega 16. godina, uhićen je jedan Zadranin. I ta je obitelj bila pod tretmanom Centra za socijalnu skrb, a ujedno su koristili i stan u vlasništvu Grada Zadra. Muškarac je pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

A sada se dogodio i slučaj na Pagu gdje je otac u ranu zoru svoje vlastito četvero djece digao iz kreveta i bacio s balkona obiteljske kuće, a i on i njegova žena već su osuđeni zbog zanemarivanja djece. Problemima u radu Centra za socijalnu skrb u Zadru nikada kraja. 

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru danas se sastalo kako bi raspravilo o propustima u radu ravnateljice Vesne Burčul zbog slučaja bacanja djece s prvog kata na Pagu i zatražilo njezino očitovanje. Odluka danas nije donesena, a sastanak se nastavlja danas jer članovi moraju proučiti izvješće nadzora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene