Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slučaj Zambija

Ilčić za suspenziju posvajanja iz zemalja koje nisu potpisale konvenciju: "Želimo se baviti samo pravima djece i borbom protiv trgovine ljudima"

Konzerevativni hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić založio se u subotu za suspenziju posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice konvencije o sprečavanju trgovine djecom, nakon što je osmero Hrvata uhićeno u Zambiji pod optužbom da su pokušali prokrijumčariti djecu iz DR Konga.

Četiri para uhićena su u prosincu kada su pokušavali napustiti Zambiju s četvero afričke djece i u međuvremenu optužena za trgovinu ljudima.

Taj je slučaj izazvao zabrinutost hrvatskih vlasti i građana katoličke zemlje s manje od četiri milijuna stanovnika u kojoj se vode žučne rasprave o moralnosti posvajanja djece u siromašnim zemljama.

Pročitajte i ovo Poruka Vladi iz Zambije - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Ispunjeni svi uvjeti: Hrvati u Zambiji pušteni da se brane sa slobode

Govoreći na konferenciji konzervativne zaklade New Direction u Zagrebu, hrvatski zastupnik Ladislav Ilčić je rekao da treba paziti kako se ne bi stigmatizirali roditelji koji su djecu posvojili zakonito, no i da "pojednostavljivanje stvari ne može biti razlog da se o ovoj vrlo važnoj temi trgovanja djecom ne govori".

"Mi ne želimo govoriti tko ima pravo posvajati, a tko ne. Želimo se baviti samo pravima djece i borbom protiv trgovine ljudima", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji - 1 provjerava se autentičnost odluka Predsjednik Vrhovnog suda o posvojenjima u Zambiji: "Djeca su hrvatski državljani"

Po njegovim riječima, zemlje u kojima je taj problem najveći najčešće su one koje nisu potpisnice Haške konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međunarodnim posvojenjem, koja propisuje standarde čiji je cilj spriječiti trgovinu djecom.

Ilčić je rekao da se zalaže za privremeno obustavljanje posvajanja iz država koje nisu potpisale taj dokument i u koje neki ljudi idu posvajati djecu jer je to ondje lakše nego u drugim državama.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji: Ilustracija - 3 Doznaje Dnevnik Nove TV Noćna mora Hrvata u Zambiji: Postroženi su im uvjeti za posjete, diplomacija zasad bez uspjeha

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Dubravka Hrabar je ponovila da su najveći problem zemlje koje nisu potpisnice konvencije i da se "većina ilegalnih posvojenja uz pomoć posrednika događa na način da se djecu kupuje".

"Time se njihovo dostojanstvo i ljudska prava krše", naglasila je Hrabar, dodavši da treba zabraniti posvojenja iz "nehaških" zemalja i zabraniti posredovanje stranih privatnih organizacija ili udruga u posvojenjima djece.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Vesna Vučemilović je istaknula da Hrvatska nije izuzetak, već da je sličnih problema bilo u brojnim državama.

"Nemojmo se pretvarati da u svijetu nema međunarodnih krijumčara, trgovaca djecom. Ima ih. Brojke su porazne i oni se poput skakavaca jednostavno sele od države do države pa je to Haiti, Uganda, Nepal", dodala je Vučemilović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene