Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će ročište?

Dnevnik Nove TV donosi snimke iz Zambije: Hrvati se pojavili pred sudom, odvjetnik - "Sud je prihvatio zahtjev države"

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji na sudu - 3 Hrvati u Zambiji na sudu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji na sudu - 5 Hrvati u Zambiji na sudu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji na sudu - 4 Hrvati u Zambiji na sudu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji Hrvati u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvati u Zambiji na sudu - 2 Galerija 1/6 >>
Osmero Hrvata u Zambiji koji su prošlog tjedna pušteni da se brane sa slobode danas su se pojavili još jednom pred sudom u Ndoli, gdje im je potvrđeno da je slučaj prebačen na viši sud. Jamčevina je produljena, ali još čekaju poziv na iduće ročište. Dnevnik Nove TV donosi snimke iz Zambije. Više u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

Odvjetnik osmero hrvatskih državljana u Zambiji Kelwin Silwimba danas je potvrdio: "Sud je prihvatio zahtjev države da slučaj preuzme viši sud i to je već učinjeno." 

Obrana na to nije imala prigovor. Tužiteljstvo je tražilo viši sud zbog velikog međunarodnog interesa. Zambijska novinarka Liambela Mutumba koja prati slučaj objašnjava: "Mogu vam potvrditi da odavno nije bio ovakav slučaj u Zambiji, optužbe za pokušaj trgovanja djecom."

Vjeruje da zambijska vlada surađuje s hrvatskom, ali i kongoanskom.

Pročitajte i ovo Slučaj posvojenja iz DR Kongo: Ilustracija - 3 Dnevnik Nove TV donosi Kakva je veza ravnatelja sirotišta iz DR Konga i riječke udruge Marijina farma? "Ni u jednom slučaju nismo posredovali u postupku posvajanja djece"

"Da utvrde kako ili zašto su djeca s kojom nikad nije obavljen razgovor dobila te dokumente, jer u Zambiji ako želite dobiti dokumente morate biti fizički prisutni, pa i ako ste dijete", poručila je.

Tvrdi i da djecu neće vraćati u Kongo dok se ne utvrdi sve. Ministar Marin Piletić pak potvrđuje - radi se na tome da se djecu dovede u Hrvatsku.

"Radimo na tome, dalje više ništa o tome. Dok god ne vidimo što će biti ishod sudskog procesa u Zambiji, ja to ne mogu komentirati, ali nam je stalo da stupimo u kontakt sa svima onima koji se još uvijek brinu o četvero hrvatskih malodobnih građana."

Pitanje je i kakva je veza ravnatelja sirotišta iz kojeg su posvojena djeca - s Hrvatskom koju je posjećivao.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji Pušteni iz pritvora Odvjetnik o Hrvatima u Zambiji: "Viši sud ne može donijeti težu odluku"

"Mi smo sa svime time upoznati prema saznanjima drugih ljudi koji su također razmišljali o međudržavnom posvojenju, ali ništa više o tome ne mogu komentirati", odgovorio je.

I policija i USKOK pozivaju se na tajnost izvida dok se čeka rezultat njihovih provjera u ovom slučaju. Hrvati u Zambiji još čekaju kad će biti ponovno pozvani na sud.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene