Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iločani u nevjerici

Nisu ih uspjeli slomiti Turci ni brojni ratovi: Još se ne zna tko je kriv za urušavanje 500 godina starog nemjerljivo vrijednog blaga

Aktualno Galerija Urušio se dio zidina u Iloku - 4 Urušio se dio zidina u Iloku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Urušio se dio zidina u Iloku - 3 Urušio se dio zidina u Iloku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Urušio se dio zidina u Iloku - 2 Urušio se dio zidina u Iloku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Urušio se dio zidina u Iloku - 1 Urušio se dio zidina u Iloku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Marko Kevo, kustos Galerija 1/8 >>
U Iloku su se urušile zidine iz 15. stoljeća koje su zaštićeno kulturno dobro. Iločani su tužni jer su one simbol grada. Razlog urušavanja još se istražuje, ali sumnja se na radove - na rekonstrukciji.

Srednjovjekovna utvrda najistočnijeg grada Hrvatske. Iločke zidine. Nisu ih uspjeli slomiti Turci ni brojni ratovi. Stare i očuvane više od 500 godina, sve do danas. Priču donosi Matea Ćorić. 

"Velika šteta jer je Ilok poznat po zidinama. Netko je negdje pogriješio. Ne znam tko, ali greška je napravljena", rekla je Željka Špoljarić iz Iloka.

"Svima nam je žao ovdje. Ovo je stvarno užas", rekao je Iločanin Tihomir.

Urušilo se desetak metara zidina. U tijeku su radovi na rekonstrukciji koji su počeli prošle godine, pa se postavlja pitanje je li sve izvedeno po pravilima struke. Iz osječke tvrtke koja je izvođač bez odgovora.

Djelatnici nadzora održali su sastanak s gradonačelnicom. Točan uzrok još se istražuje.

"Po istom projektnom rješenju sanirali smo više od stotinu metara zida. Ova situacija na ovoj poziciji bit će istražena", rekao je Darko Ojvan, glavni nadzorni inženjer.

Pročitajte i ovo Iločke zidine projekt rekontrukcije "Strogo zabranjeno približavanje!" Urušio se dio povijesnih zidina, za sve krivi radovi na obnovi?

Kažu da se kolaps zidina dogodio na istom mjestu koje je već sanirano 60-ih godina.

"Imamo stare fotografije s vrlo velikim oštećenjima u obliku pukotina koje su prema ondašnjim načinu u najboljoj namjeri rađeni", rekla je pročelnica konzervatorskog odjela u Vukovaru Zdenka Predrijevac.

Sreća u nesreći je da se urušavanje dogodilo tijekom noći, pa nitko nije stradao. U blizini je školsko igralište. Urušavanje bi se moglo nastaviti, pa se građani radovima ne bi trebali približavati. 

Gradonačelnica ne vjeruje da je riječ o ljudskoj pogrešci. Kažu da je grad nadgledao radove.

Pročitajte i ovo Reportaža Matee Ćorić iz Iloka - 4 KAKO SU IZGLEDALE KUĆE NAKON RATA Pokušajte ne zaplakati: Dirljiva priča novinarke Dnevnika Nove TV Matee Ćorić iz rodnog Iloka - "Što su mi napravili od imanja, majko sveta"

Pročitajte i ovo Onečišćenje Dunava kod Iloka - 1 POMOR RIBA Bizarna situacija u Iloku: Iz pročišćivača otpadnih voda u Dunav stiglo - zagađenje

"O odgovornosti tek možemo pričati kada se analiziraju svi relevantni podaci. Jasno da je nadgledano, imamo sve, ugovorene nadzore. Pazite, to je ogroman projekt i stručni ljudi su uključeni", rekla je Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Muzej grada Iloka nije imao uvid u radove. Kustos Marko Kevo kaže da je vrijednost zidina nemjerljiva, one su zaštićeno kulturno dobro.

"Kada odete u bilo koji dio svijeta, Europe pa Hrvatske i spomenete Ilok, svi više manje poistovjećuju Ilok s vinom, a i sa zidinama. Iločke zidine su i turistički brend Iloka. Možemo ih sa značajem usporediti s dubrovačkim i stonskim zidinama", rekao je Marko Kevo, kustos u Muzeju grada Iloka.

Od obnove se ne odustaje. Godinama se u zidine nije ulagalo, ovaj projekt financiran je europskim sredstvima i trebalo bi to popraviti.
Ali prije svega treba popraviti urušeni dio. Zidine su simbol grada stoljećima, uz njih su odrasle brojne generacije. Zato je Iločanima teško prihvatiti da su doživjele ovakvu sudbinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene