Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite na krađe!

Oprez: Turisti na meti kradljivaca, pogotovo na plaži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistička središta na Jadranu ovog su vikenda zabilježila velik broj gostiju, no s ljetnim danima raste i broj onih koji nastoje iskoristiti opuštenost turista. Lopovi ne biraju ni mjesto, ni sredstva.

Velike gužve u turističkim mjestima lopovima su dovoljan povod, a najčešće se kreću po plažama. Dok se turisti kupaju u moru, često zaborave na stvari koje su ostavili na plaži i na njihovu vrijednost. Osim novca, najviše se kradu mali skupocjeni predmeti poput mobitela, kamera i torbica. No, česte su i provale u zatvorene prostore kao što su apartmani, hotelske sobe i šatori.

Pročitajte i ovo Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio Prepoznajete li osobu s fotografije? Pogledajte Prepoznajete li osobu s fotografije? Policija traži ovog muškarca od prosinca prošle godine

Upravo zbog turističkog kriminaliteta, broj krađa u jadranskim županijama preko ljeta naraste i za nekoliko desetaka posto. I zato se vrijedne tehničke stvari nipošto ne bi trebale ostavljati bez nazora.

'Iz hotela su mi ukrali novac dok sam bila u restoranu. Ostavila sam ga u ladici, a to baš i nije bio pametan potez', rekla je turistkinja Annie. 'Provalili su mi u automobil i ukrali prazan novčanik. Čak su otvorili kutiju za hitnu pomoć tražeći nešto drugo', ispričao je turist Fennie.

Krade se i u hotelskim sobama. Osobne stvari postaju lak plijen za lopove. 'Prate tko dolazi i vide po strukturi gostiju što mogu odnijeti i dovoljna je jedna mala nesmotrenost', rekla je Irena Batur, direktorica hostela.

>> Istra ruši sve rekorde - u tijeku je predsezona iz sna!

A sve se može spriječiti samo jednim potezom, pohranom u sef. Bezbrižni turisti često niti ne slute da su na udaru. Sigurnost se zato lako pretvori u gubitak stvari. Lopovima je dovoljan tek otvoren prozor. 'Najviše se to dogodi ljudima koji su zbilja nesmotreni. Oni ne razmišljaju, oni dođu, ljeto, euforija, njih to ponese', rekla je Batur.

Upravo zato na posebnom bi oprezu trebali biti oni najmlađi. Na plažama se najlakše krade. Mali i vrijedni predmeti pravi su mamac.

'Odemo se okupati i zaboravimo jednostavno na njih. Ne mislimo što bi se moglo dogoditi da netko dođe i odnese ih', rekao je turist Andrija. Opreza na moru nikad dosta. Samo trenutak je dovoljan da se odmor pretvori u dramu.

Nažalost, ima i onih koji zbog nepažnje opasnosti izlažu i vlastiti život, a to se posebno odnosi na planinare. Mnogi od njih često zaborave na korištenje zaštitne opreme, pa je proteklih tjedana naglo porastao broj nesreća.

Srećom, spasioci brzo reagiraju, no uz mjere opreza opasnost je ipak moguće izbjeći. Bili na planini, na plaži ili u šetnji gradom, odmor bi ipak trebao podrazumijevati i izbjegavanje loših situacija. Savjet je samo jedan: biti na odmoru ne znači i zaboraviti na oprez.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene