Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Vrhovni sud odbio pritvaranje Ademija i Norca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odbio je žalbu tužiteljstva i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom su Rahimu Ademiju i Mirku Norcu određene mjere opreza, ali ne i pritvor.

Državno odvjetništvo je sredinom siječnja tražilo da se preinači odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda i odredi pritvor za obojicu hrvatskih generala, optuženih za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u akciji "Medački džep" 1993.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DORH ide u Haag po dokaze protiv Domazeta i Sačića? Slika nije dostupna Čačić: Nadam se da će i Norac biti oslobođen

Odbijajući žalbu tužiteljstva kao neosnovanu Vrhovni sud prihvatio je ranije sudsko obrazloženje da pritvor protiv dvojice generala nije neophodan, jer se "ista svrha može ostvariti izrečenim mjerama opreza".

Mjere opreza izrečene zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela podrazumijevaju da se Ademi svakog prvog utorka u mjesecu mora javljati na policiju te da ne smije napuštati mjesto boravišta i utjecati na svjedoke.

Norcu, koji u zatvoru u Glini već služi 12-godišnju kaznu zbog ratnog zločina protiv civila na gospićkom području 1991., mjera opreza se odnosi na zabranu kontakta sa svjedocima.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da je "u daljnjem tijeku ovog postupka realno očekivati da će se okrivljenici izrečenih mjera uredno pridržavati, jer se u protivnom iste mogu zamijeniti pritvorom".

Odluka danas objavljena na internet stranici Vrhovnog suda je pravomoćna i na nju nema mogućnosti žalbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene