Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čačić: Nadam se da će i Norac biti oslobođen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji generala Mirka Norca, nepravomoćno osuđenog na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina u Medačkom džepu, najavili su da će se žaliti višem sudu, tvrdeći da je presuda zagrebačkog Županijskog suda nezakonita, a žalbu je najavilo i tužiteljstvo.

Dok s jedne strane prvooptuženi Rahim Ademi, njegova supruga i obrana nisu krili zadovoljstvo oslobađajućom presudom, obrana Mirka Norca najavila je da će na Vrhovnom sudu argumentirano dokazivati da je presuda nezakonita.

Pročitajte i ovo Ilustracija silovao i suprugu Godinama silovao vlastitu kćer, napravio joj i dijete: Žalio se na strogu presudu, sud donio odluku Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

>> Mirku Norcu sedam godina, Rahim Ademi oslobođen! 

Odvjetnik Željko Olujić smatra da imaju dovoljno elemenata za srušiti presudu, posebice dio u kojem je zauzeto stajalište da se sudi za kazneno djelo nečinjenja. Norčev branitelj, naime, smatra da u vrijeme zločina hrvatsko zakonodavstvo nije poznavalo zločin nečinjenja.

"Obrana je dokazala da tome nije tako i inzistirat ćemo na dosljednoj provedbi zakona", izjavio je Olujić novinarima, najavivši da će provjeriti Statut i Pravilnik o postupanju Haškog suda koji je slučaj Ademi-Norac, kao prvi predmet ustupio hrvatskom pravosuđu 2003.

Rahim Ademi, kojega je sud oslobodio po svim točkama optužnice, zahvalio je sudskom vijeću na, kako je rekao, korektnom postupku te braniteljima i ljudima za potporu. "Živim u agoniji od 1993. i sad konačno mogu normalno nastaviti živjeti", rekao je Ademi, dodavši da zna da nije kriv i da je očekivao oslobađajuću presudu koju je njegova supruga Anita ocijenila "jedino pravednom".

Onog trenutka kad su ga smijenili odlučili su da on bude žrtvovan ali ipak ima pravde, rekla je Ademijeva supruga po izlasku iz suda.

Glasnogovornica Državnog odvjetništva RH Martina Mihordin najavila je da će tužiteljstvo po primitku presude uložiti žalbu u odnosu na oba okrivljenika.

Predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela rekao je da se pri izricanju kazne Norcu vodilo računa da je od zločina prošlo puno godina, da je Norac tada bio vrlo mlad, ali i da ratni zločin ne zastarijeva.

Za dvije točke optužnice po kojima je osuđen Norac je kažnjen s po pet godina zatvora, odnosno jedinstvenom kaznom od sedam godina.

Mrčela je rekao da sud nije našao razloge za ublažavanje te kazne koja je po zakonu važećem 1993. mogla iznositi najmanje pet, a najviše 20 godina zatvora.

Norac, inače, već izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen 2003. zbog ratnog zločina nad civilima 1991. na gospićkom području. U slučaju da mu Vrhovni sud potvrdi i presudu za Medački džep moći će tražiti da mu se odredi jedinstvena zatvorska kazna za ta dva slučaja.

Sud se u tom slučaju, prema Kaznenom zakonu, mora držati pravila da jedinstvena kazna zatvora mora biti veća od svake pojedinačne utvrđene kazne, ali ne smije dosegnuti njihov zbroj. U slučaju Norca to bi značilo da mu kazna ne bi mogla biti manja od 12 godina na koliko je osuđen za zločine na gospićkom području, ali ni veća od 19 godina koliki je zbir dviju kazni.

Iz političkih krugova stigle i prve reakcije na odluku Sudskog vijeća.

- Vlada ne može komentirati presudu generalima Norcu i Ademiju, rekla je potpredsjednica Jadranka Kosor.

- Pravosuđe je u Hrvatskoj neovisno, Vlada ne komentira presude, pogotovo ne one nepravomoćne na koje se stranke u postupku mogu žaliti, rekla je Kosor koja se, iako to nije željela službeno potvrditi, složila s tezom da je Hrvatska ovim postupkom položila ispit i pokazala kako ima kvalitetno pravosuđe.

Upitana kakvu reakciju na presudu očekuje od hrvatskih branitelja i udruga, Kosor je odgovorila kako su hrvatski branitelji pripadali pobjedničkoj vojsci u nametnutom ratu, da čvrsto stoje na zemlji i znaju što je realnost, te da ne vjeruje da će "biti problema".

Istaknula je, ipak, da svatko, pa i hrvatski branitelji, imaju pravo na zadovoljstvo i nezadovoljstvo.

Iako naši drugi sugovornici ističu da nije na strankama i njihovim članovima da komentiraju odluke sudova, Ivo Josipović iz SDP-a rekao je da, s obzirom da se iz obrazloženja presude može zaključiti da je postojala paralelna linija zapovijedanja u kojoj se najčešće spominjalo ime Davora Domazeta Loše, ne želi davati savjete Državnom odvjetništvu kako i da li postupati dalje, otvarati novi postupak ili nešto drugo.

Predsjednik HNS-a, Radimir Čačić, također se ogradio od službenog komentara, pogotovo s obzirom na to da se radi o prvostupanjskoj presudi, no dodao je da se nada da će drugostupanjskom presudom i Mirko Norac biti oslobođen.

HSS-ova Marijana Petir poručila je da presuda iako nepravomoćna pokazuje da Hrvatska nije bila uključena u zločinački pothvat te da se presudom demantiraju navodi iz haških optužnica. Hrvatsko pravosuđe, kazala je, dokazalo je kako je neovisno i profesionalno jer je prvi slučaj koji nam je prepustilo haško tužiteljtvo odrađen bez prigovora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene