Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer i oporba složni

Odluka o skandalu na imotskom karnevalu se čeka, a unutar HDZ-a sukob mišljenja: Kovač pozvao Plenkovića da povuče kandidaturu

Lutke gore
Lutke gore DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Kovač Miro Kovač Foto: DNEVNIK.hr Lutke gore Lutke gore Foto: DNEVNIK.hr Cvijeće i svijeće za spaljenu obitelj Cvijeće i svijeće za spaljenu obitelj Foto: DNEVNIK.hr Milorad Pupovac Milorad Pupovac Foto: DNEVNIK.hr +2 Hrvoje Zekanović Galerija 1/7 >>
I dalje pristižu reakcije na spaljivanje lutke istospolnog para s djetetom u Imotskom. Osudom su reagirali članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. No, i dalje ima onih kojima je u pitanju tek satira, ali i onih koji cijeli skandal koriste u dnevnopolitičke svrhe.

Još uvijek nije poznato hoće li paljenje lutke istospolnog para s djetetom na karnevalu u Imotskom imati sudski epilog zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo nam je da su zaprimili kaznene prijave, no da odluku u ovom predmetu još nisu donijeli.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Da paljenje simbola ranjivih skupina stanovništva nije u duhu pokladnih običaja smatraju u saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

„Spaljivanje i slanje te vrste poruke prema pripadnicima ranjivih populacija nije u najboljoj tradiciji karnevala, niti je nešto što doprinosi na bilo koji način onome što Ustav i zakoni u RH znače, a to je zaštita ranjive grupacije“, istaknuo je Milorad Pupovac.

Suverenisti su pak uvjerenja da je u pitanju tek satira, i da pripadnici, kako ga nazivaju, lijevo liberalnog totalitarizma vrše pritisak na pravosuđe. „Ovdje se ne radi o napadu na manjine, ovdje se radi isključivo o ukazivanju na problem usvajanja djece, odnosno udomljavanja djece od strane istospolnih parova“, tvrdi Hrvoje Zekanović.

Skandal u Imotskom koristi se i u kampanji za predsjednika HDZ-a. Izazivač Andreja Plenkovića tvrdi da premijer ima stavove bliže SDP-u. „Vrijednosti nisu kompatibilne i nisu u skladu s vrijednostima većine birača i članova HDZ-a, što se vidjelo i jučer po reakciji na satiru u Imotskom. To su dvostruka mjerila i mnogi ljudi su u HDZ-u zbog toga razočarani“, rekao je Miro Kovač.

Zbog toga poziva Plenkovića da povuče kandidaturu. „Evo baš sam o tome razmišljao“, odgovorio mu je Plenković. Za razliku od vladajućih, u oporbi tvrde da su po ovom pitanju složni.

„Nema mjesta diskriminaciji ni po vjerskoj, ni po nacionalnoj, ni po seksualnoj osnovi. Jedno je s jedne strane humora, ali drugo je govor mržnje. Te dvije stvari treba potpuno odijeliti“, jasno je istaknuo Davor Bernardić.

Srećom, s maškarama smo za ovu godinu gotovi u ponoć. Tko zna što bismo još pod izlikom karnevala čuli i vidjeli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene